Jelenlegi hely

A függönyök varázsa

A függönyök varázsa
A lakástextilek felöltöztetik otthonunkat, meleggé, barátságossá, hangulatossá teremtik. Kifejezik stílusunkat, ízlésünket, karakteresebbé varázsolják környezetünket. Nagyon fontos megtervezni a szín és mintavilágot, amely megfelelő harmóniát és nyugalmat áraszt.

Otthonunk legnagyobb felülete a fal és a padló, színükhöz, mintázatukhoz, struktúrájukhoz alkalmazkodnunk kell. Új lakás kialakításakor vagy régi felújításakor már a festés, a tapétázás, a szőnyeg- és padlóburkolatok kiválasztása alkalmával tervezzük meg a függönyöket. A jól megválasztott függönyben a textíliák minden szépsége és jó tulajdonsága megnyilvánul.

Ismerünk különféle hímzett, nyomott mintás, szövött és bordűrös fényáteresztő függönyöket. A fényáteresztőket egészítik ki a sötétítő függönyök és drapériák. Különösen a sötétítő függönyök esetében ajánlatos a festés ill. tapéta és a már meglévő lakástextilek színvilágához, a bútor stílusához, a helyiség méretéhez, a belmagassághoz igazítani a választást. A sötétítő függönyöknél minimálisan 50-l00%-os redőzéssel kell számolni.

A függöny színe, mintázata legyen összhangban a teljes berendezéssel. A nagy minták kis felületen, kicsi szobában zavaróak lehetnek. Ide elsősorban semleges vagy apró mintás függönyök kerüljenek. Olyan szobába, ahol kevés a napfény, kellemesebb a világos, meleg árnyalatú textília.

Lényeges a függönyök felfüggesztésének módja is. A függöny takarhatja a teljes falfelületet, ami egységes, nagyvonalú térhatást nyújt, de az ablakok függönyözhetőek egyenként is.

Lehetséges különböző megoldás: az ablakot keretezheti drapéria, de készülhet a függöny közvetlenül az ablakszárnyra is, ez az un. vitrázs függöny. Ismerünk különböző rolós megoldásokat is. A hagyományos függönyözés helyett azonban felszerelhetünk különféle anyagból készült redőnyöket vagy szalagfüggönyöket.

Arra is oda kell figyelnünk, hogy a karnisok anyaga, színe, formája illeszkedjen az ablak, a berendezés valamint a választott kelme stílusához. Amennyiben még nincs karnisunk, annak szükséges hosszát az ablak szélességétől jobbra-balra számított kb. 15-20 cm-es távolság adja meg. Ha megvan a karnis mérete, határozzuk meg a karnistól számítva a leendő függöny magasságát. A szükséges anyagmennyiséget több módon számíthatjuk ki (ehhez szaküzletben nyugodtan kérjünk segítséget). Hasznos lehet, ha a textilek kiválasztásához tapéta-, burkolat-, illetve szőnyegmintát, esetleg egy darab papírra felkent falfestékmintát (de akár a bútorok szín- és anyagmintáját is) viszünk magunkkal.

Fotók: www.rokastyle.hu

További cikkek hasonló témában

Illatos otthon
Ugye senkinek nem kell magyarázni, mennyire...
Látványos loft lakás New Yorkban

Andrew Franz építész alakította át az egykori kaviár raktárt...

Eredeti ház Indiában

A helyi éghajlati viszonyokhoz igazítva.
Egy belső udvar...

Hozzászólások