Jelenlegi hely

A bababiztonság új dimenziói

A bababiztonság új dimenziói

Az elmúlt években a bababiztonság, így az otthoni monitorhasználat területén is új dimenziók nyíltak a szülők előtt. A rohamos technikai fejlődés eredményeként, mind a bébiőrzőket illetően, - a hangátvitelben, mind a légzésfigyelő készülékek esetében az érzékelésében és technikában is jelentős változások történtek.

A korábbi évek hagyományos, matrac alatti szenzorpados légzésfigyelőit az előző évtized közepétől kiegészítették, és részben felváltották a bébiőrzővel kombinált modellek, majd az utóbbi években ezeknél a technológiáknál, mind a kép, mind a hangátvitelben a digitális megoldások kerültek előtérbe.

Mit jelent ez egy földi halandó anyuka számára?

Mindenképp tisztább hangátvitelt, nagyobb hatótávolságokat, és persze kiegészítő kényelmi szolgáltatásokat. Fontos azonban leszögezni, hogy egy digitális készülék és egy digitális kijelzővel rendelkező készülék közel sem ugyanaz.

Honnan tudhatják a szülők, hogy digitális készülékkel van-e dolguk?

Ha csak bébiőrzőt, vagy bébiőrzős légzésfigyelőt vásárolnak, ezeknél ezt a DECT felirat jelzi a terméken, vagy ennek dobozán, ha video, -képátvitelre alkalmas készüléket választanak akkor pedig a 2,4GHz-es technológia, illetve ennek jelölése.

Mit jelent ez a DECT varázsszó?

Ez valójában egy Európára kifejlesztett hangátviteli szabvány, mely mára az egész világon elterjedt, -120 csatornás, automata hangolás, csatornaválasztás- és –váltás jellemzi, és nagyobb hatótávolság. És hogy kinek és miért érdemes ezt a technológiát választani? A mai, túlterhelt frekvenciájú világunkban ez a kijelölt és engedélyezett frekvencia tartomány garantálja a kristálytiszta hangátvitelt, áthallás- és zavarásmentes környezetet, ahol a szülők nem riadnak fel a szomszéd baba hangjaira, vagy a taxis beszélgetésekre, esetleg sercegő zajokra.

Mi a helyzet a 2,4GHz-es videos átvitellel?

A babamonitoroknál képátvitelre csak ez a tartomány engedélyezett, - amely nem annyira zavarásmentes, mint az előzőkben említett DECT technológia, de ha a készülékek kiválasztásakor figyelembe vesszük a megfelelő csatornaszámot, és hatótávolságot, ezt is kényelmesen használhatjuk. 

Milyen extrákkal találkozhatunk, vagy milyen extrákat célszerű választani egy babaőrző vásárlásakor?

A hatótávolság funkció, mely jelzi ha megszakad az átvitel, vagy ha kimegyünk az adó körzetéből,- mindenképp hasznos kiegészítő, - de ugyanilyen a szobahőmérő, - az etetést, gyógyszeradagolást segítő időzítő,- a kombinált éjszakai fény, esetleg a kétirányú hangátvitel, mellyel könnyedén megnyugtathatjuk a babát. A jéghegy csúcsát jelentik a mobiltelefonokhoz hasonló rezgő funkciók, vagy azok a készülékek, ahol a szülőnél lévő egység akár távirányítóként használható, például az éjszakai fény felkapcsolásához. A video technológiáknál a zoom funkció, vagy az éjszakai infra fény már alapfunkcióknak számítanak.

Milyen extra szolgáltatásokkal találkozhatunk a légzésfigyelőknél?

A hagyományos szenzorpados technológiáknál nagy változás nem történt, a padok többszörös számát felváltják a kisebb méretű, de ugyanolyan felületet érzékelni képes padok. A légzésfigyelőknél az elmúlt évek nagy fejlődése a mobil, pelenkára csíptethető készülékeknél volt megfigyelhető. Ezek nem matracon keresztül, hanem közvetlenül a baba bőrén keresztül érzékelnek, rendkívül jó minőségű, antiallergén anyagokból készült miniatűr készülékek.

A közvetlen érintkezésből adódóan ezen készülékek többsége rendelkezik stimuláló funkcióval, ami annyit tesz, ha a babánál 15 másodperces légzésszünetet érzékelnek, finom rezgetéssel megcsiklandozzák, lélegzet vételre késztetik a babát, mely ha eredménytelen, riasztják a szülőt. Az elmúlt év fejlesztési eredményeképp ezen készülékek között találunk már a téves riasztások elleni védelemmel felszerelt modelleket, -melyek a helytelen felhelyezést figyelik, és erre figyelmeztetnek,- és a legújabb fejlesztés már micro-SD kártyás eseménymemóriát is tartalmaz, amely utólag ellenőrizhető, esetleg kezelőorvossal kiértékelhető.

Kinek ajánlott mobil légzésfigyelőt választani, és mennyire megbízhatók ezek a készülékek?

Az elmúlt 3 évben az értékesített mennyiség egyre növekedett ezekből a típusokból, és a szülői visszajelzések azt mutatják, hogy jóval kevesebb probléma, vagy rettegett téves riasztás fordult elő ezeknél a konstrukcióknál, mint a hagyományos modelleknél. Mindenkinek ajánlott ez a típus, aki a gyermekével egy ágyban, vagy egy szobában kíván aludni, - ahol iker babákat szeretnének egy ágyban altatni, gyakrabban használnak a babának mobil alvóhelyet,- járókát, mózeskosarat, bölcsőt vagy babakocsit, ahol a hagyományos légzésfigyelők nem használhatók.

Ezen készülékek léteznek-e babaőrzős változatban?

Ez a következő fejlesztési lépés eredménye lesz, melyre még kicsit várni kell, de egy jó minőségű babaőrzőt a kiságy mellé téve helyettesíthető ez a még nem létező kategória. Ez a hagyományos légzésfigyelőknél is működhet, de a szülők választhatnak itt kombinált modelleket, vagy a legújabb fejlesztés eredményeképp, már egy mini-USB kábellel összekapcsolható digitális kombinációkat, ahol a szülő a légzésfigyelőhöz a saját igényeinek megfelelő digitális bébiőrzőt választhat, és kombinálhat, kapcsolhat össze egyszerűen.

Mire kell figyelni az önálló bébiőrző kiválasztásakor?

Célszerű mindenképp olyan modellt választani, amely hangérzékelése elég érzékeny ahhoz, hogy a légzésfigyelő riasztó hangjára bekapcsoljon.  

 

További cikkek hasonló témában

A lakás hűtése
A megfelelő nyílászáró, redőny vagy zsalugáter...
Újkori kényelem
Mexikó-cityben élő vendéglátóinknak egyetlen...

Hozzászólások