Jelenlegi hely

10 OK arra,

10 OK arra,
A lakberendező szakértelme és tapasztalata megelőzhet költséges próbálkozásokat, - jelentős összegeket megtakarítva nekünk.
1. Szakértelem

A lakberendező szakértelme és tapasztalata megelőzhet költséges próbálkozásokat, - jelentős összegeket megtakarítva nekünk. A legtöbb ember élete során néhányszor költözik vagy lakás felújít. Lakberendező az, aki képzettsége és tapasztalatai alapján segíthet előrelátni (és előre láttatni) lakásunk pár évvel későbbi állapotát. A közös beszélgetések alapján az Ő kezében születik meg egy "mester terv", amit - beköltözés után - lépésről lépésre haladva végrehajtva elérjük az elképzelt végeredményt. A lakberendező több stílusban is otthonosan mozog, ő az, aki meghallgatva és megértve kívánságainkat, igényeinket a mi életstílusunkhoz szabja lakásunkat.

2. Probléma megoldás

A lakberendező alapvető munkája az (hiszen ezt tanulta a lakberendező iskolában, és ezt gyakorolja azóta is), hogy a legkülönfélébb dekorációs feladatokat kreatívan megoldja. Amikor már elfogyott a lakásunkban a tárolásra felhasználható hely, amikor átesünk a bútorokon, mert útban vannak, vagy amikor egy szoba unalmas és fel kellene dobni valamivel, itt az idő, hogy egy profi dekoratőr után nézzünk, vagyis lakberendezőt keressünk magunknak. Ő érteni fogja a gondunkat, és ismeri a színek, terek, fény és árnyék, illetve a méretarányok titkait. Nekünk tehát nem kell időt áldoznunk arra, hogy mindezt - energiát és pénzt nem kímélve - megtanuljuk, csak azért, mert már nem férnek el a cuccaink.

3. Konzultáció

Amikor valaki lakberendezővel dolgozik, saját maga is sokkal jobban átgondolja, hogy mit szeretne, már az első találkozás előtt felkészül, valamint a tervezőtől kapott kérdések még további kérdéseket és válaszokat generálnak. Ezek a konzultációk előrevetítik a későbbiekben kialakulható problémákat, lehetőségeket.

4. Az interjú

Az ügyfél mesél magáról, a családról, arról, hogy kik fognak az épületben lakni, milyen az életvitelük, van-e házi állata, szeret-e főzni stb. A lakberendező akkor alaprajzi szinten felvázol 2-3 lehetőséget, az említett feltételek szerint. Ekkor már van néhány látványterv a nehezen érthető területekről, különlegesebb falszakaszokról, érdekesebb nem szokványos megoldásokról. Ezután az alaprajz kidolgozása következik, amit az ügyfél elfogad.

5. Kapcsolatrendszer

A lakberendezőnek nagy ismeretsége van a bútorgyártó, dekorációs és építőipari cégeknél, ő az, aki segíthet eligazodni az otthonteremtés dzsungelében. Gondolta-e, hogy például csak függönyanyagból és egyéb árnyékolástechnikai termékből több ezer féle kapható? Felvállaljuk-e, hogy megkeressük a legmegfelelőbbet? Ráérünk-e, hogy végigjárjuk az összes szaküzletet? A lakberendező dolga, hogy ezt megtegye helyettünk, illetve ismerete és tapasztalatai alapján ajánljon nekünk megfelelő szaküzleteket. A lakberendező saját kipróbált kapcsolatrendszere révén ismeri a jó és megbízható szakembereket, így ebben is tanácsadónk lehet.

6. Segít döntéseket hozni

A lakberendező nagy segítségünkre lehet a prioritások felállításában is. Személyes tanácsadónk lehet abban is, hogy hogyan költsük el az átépítésre szánt összeget okosan, valóban értéket vásárolva. Nagy hasznát vesszük egy olyan szakembernek, aki személyes szükségleteinket megismerve segít a költségek lefaragásában ott, ahol lehet. Lakberendezőnk segítő irányítást adhat, hogy éveken át örömmel használható bútorok és tárgyak vegyenek körül. Segíthet a formák, színek, textúrák és méretek szövevényes rendszeréből kiválasztani a stílusunknak, életvitelünknek legjobban megfelelőt.

7. Neked a divat mondja meg?

Biztosan járt már olyan lakásban, amiről első ránézésre megmondható keletkezésének évjárata a bútorok, a berendezés és a használt színek alapján. A lakberendező segíthet a kortalan elegancia létrehozásában, a több évtizeden át lakályos enteriőr kialakításában. Ő az aki abban is hasznunkra válik, hogy ne sodorjon el az éppen aktuális divat árja, hogy ne bánjuk meg pár év múlva a ma megvett - és most éppen trendinek kikiáltott - tárgyainkat, bútorainkat. A lakberendező a garancia arra, hogy ne unjuk meg az idei színeket, formákat, hogy lakásunk - irodánk vagy rendelőnk - felvállalható legyen évek múlva is.

8. Irányítás

Mindig kell egy külső szem, aki végigviszi, felügyeli a teljes folyamatot. Hányszor adta már fel a barkácsolást, mert elakadt egy ponton, nem tudván, hogyan lépjen tovább? A lakberendező tapasztalata ilyenkor is aranyat ér. Ő az, aki segíthet nekünk az összképet szem előtt tartva továbblendíteni a folyamatot. Ne felejtsük el mekkora tapasztalattal rendelkezik, hiszen már mások lakásain is dolgozott (és az is lehet, hogy a mi problémánk nem is újdonság neki).

9. Várható költségek

Mibe fog az új (vagy átrendezett) lakásom, rendelőm, vagy irodám kerülni? Jogos a kérdés. A lakberendezővel folytatott konzultáció arra is jó, hogy az átépítés, lakberendezés a mai árak mellett milyen nagyságrendű költséget vonz. Elegendő-e az erre szánt büdzsé, illetve az adott keret mire lesz elég? A lakberendező ebben is jó szolgálatot tehet.

10. Személyre szabás

Nincs két egyforma lakás, éppen ezért ugyanazon négyzetméterből, ugyanazon bútorból mást és mást lehet alkotni. A lakberendező tapasztalata és a mi az életmódunk megismerését párosítva személyre szabottan alakítja ki a lakásunkat. Olyant, ami személyes, és csak ránk, illetve családunkra jellemző, és általában olcsóbban és gyorsabban megvalósítható, mintha magunk vágtunk volna bele egyedül.

HONORÁRIUM
(A Lakberendezők Országos Szövetségének ajánlása)

Időráfordításos számítás
Lakberendezési tervezésnél (előkészületi fázis, programterv), vásárlásokban történő részvételnél, kapcsolódó tér berendezésénél:
8 óra: 50 000 Ft
5 óra: 30 000 Ft
3 óra: 20 000 Ft .

A beruházási költség százalékában megállapított díj
50 millió Ft: 3%; 10 millió Ft: 5%; 5 millió Ft: 7%; 1 millió Ft: 13%; 1 millió Ft alatt 15%

A berendezendő tér mérete alapján számított díj
Ennek kiszámításánál lehet figyelembe venni az alábbi bonyolultsági kategóriákat:
I. kategória: Átlagos tervezési igény, meglévő, vagy kereskedelemben kapható bútorokkal, tárgyakkal – 4 000-6 000 Ft/m2.
II. kategória: Átlagon felüli tervezési igény, funkcionális térszervezés, átalakítás, összetett funkció, kislakás, bonyolult geometriájú terek, tetőtér, több szint, több generáció, egyedi bútortervezés – 7 000-14 000 Ft/m2
III. kategória: Magas szintű tervezési igény, reprezentatív terek berendezése (kastély, palota, kúria), műemléki környezet berendezése, különleges igény térarány változtatásra, bonyolult technikai berendezés elhelyezése, különleges anyagok, technológiák felhasználása, a részletformálás fokozott igénye – 15 000 Ft/m2-től

A cikk megírásában szakértelmükkel közreműködtek:
Bezzeg Boglárka - lakberendező
Fias Berta – interior designer
Istók Zsuzsa - lakberendező
Néder Melinda – tervező lakberendező
Nikoletti Petra - lakberendező
Dr. Németh Gábor – enteriőr tervező
Köszönjük!

További cikkek hasonló témában

Scandi stílusú apartman

Bécsben található ez a lakás, melyet...

Stílusos, modern otthon

Az épület Andalúziában található, Cadiz közelében, egy zöld golf...

Dr.Dream Matrac - A kényelem nem luxus
Amit a Dr.Dream matracról tudni kell:
Az új...
Loft lakás tágas ablakokkal

Sokan azt hiszik, ha meghallják azt a szót, hogy "loft", az egy...

Hozzászólások