Jelenlegi hely

Valóságos Fantasy

Valóságos Fantasy

Napjainkra a filmvásznon valóságos dömping van a modern technika által életre keltett pazar helyszínekből. Mesés csokoládégyárak, elvarázsolt kastélyok és Aliz csodaországának pompás formavilága köszön vissza sorozatban.

De a technika nem csak a filmekben képes fantasztikus látványra, az itt bemutatott családi ház akár színhelyül is szolgálhatna, mondjuk Tündér Lala forgatási helyszínének, hiszen elég egy pillantás és máris elvarázsol minket a formák, színek és megoldások kavalkádja.

Ám amellett, hogy nem mindennapos építészeti és lakberendezési megoldásokkal találkozhatunk, a logikus elrendezés és kényelem is érzékelhetően jelen van az otthonban. Ám ne szaladjunk ennyire előre, Időzzünk még az épület külső-belső formavilágánál egy pár gondolat erejéig.

Ahogy figyelemmel kísérjük a hazai lakberendezési irányzatokat, észlelhető, hogy a színesebb és játékosabb megoldások teret nyernek a minimál és high-tech trendek mellett. Egyre többen engednek kísérletező kedvüknek és vidám, szemet gyönyörködtető ötletességgel rendezik be otthonukat.

A most bemutatásra kerülő ház terei, arányai, lendületes vonalvezetése és dinamikája eszünkbe juttathatja Gaudi munkásságát, akinél szintúgy megfigyelhető volt a játékosság az építészetben.
E játékosság voltaképp kiváló analógiája a természetben megtalálható sokszínűségnek és káprázatos változatosságnak.

hspace=5

A természettel való azonosulás jele a szépen ápolt, remek ízléssel kialakított kert is. Ha körbetekintünk a szabadban, nemcsak a mára már megszokottnak mondható tavat találjuk meg, ami jelenesetben kétszintes és halakkal betelepített, hanem vízesést és gyönyörűen rendezett, kövezett utakat, gyermekjátékokat, parkot, borospincét is felfedezhetünk.

Természetesen a kerti felépítmények és berendezési tárgyak elválaszthatatlan egységet alkotnak magával az épülettel, melynek mozgalmas lendülete remek látványdinamikát sejtet, annak ellenére, hogy a részleteiben több stílus is felfedezhető. És amitől az egész hitelessé válik, mindössze a stílusok harmóniájának megfelelő arányain múlik, ami itt remekül megvalósult.

Minden részlet és kiegészítő tökéletesen beleillik a kompozícióba, akár kívülről, akár belülről nézzük. De menjünk is beljebb a házba, ott is találunk számos érdekes megoldást. Vessünk egy pillantást a bejárati ajtóra, amely szép példája a minőségi egyedi nyílászáróknak, hiszen árnyalatával és formavilágával szépen illeszkedik az épülethez.
Amint belépünk az utcafront felől az előszobába, jobbra találjuk az újra felfedezett és egyre népszerűbb gardróbszobát, ami lehetővé teszi, hogy a belső terekből ne vegyen el hasznos helyet a tárolók és szekrények sokasága.

Mint a minden otthonnál, a legfőbb szerep itt is a nappalinak jut. A helyiséget, mindegy megkoronázza a kupola nagyjából 10 méteres belmagassága, amitől a látvány elképesztően monumentálisnak hat amellett, hogy nem hivalkodó és nem veszítette el az otthonosság-érzetét.
Bár több helyütt is bemutattunk már olyan kandallót, mely egy válaszfal két oldalán át, két helyiséget is meleggel áraszt el, itt ezt a megoldást is tovább gondolták. Az ugyanazon kémény egyik oldalán egy kandalló, a másikon egy grillező foglal helyet.

hspace=5

A helyiség külön érdekessége, a kupola tetején található színes ólomüveg álmennyezet, melyen az átsütő nap fénye kaleidoszkópszerűen törik meg. A házban sok helyütt fellelhető díszüveg-munkák az iparművész háziasszony keze munkáját dícsérik és kiválóan belesimulnak a belső tér stílusába.

A házban minden helyiséget hihetetlen fantáziával rendeztek be. A már említett bejárati ajtókon kívül a szintén egyedi, kézzel készített és megismételhetetlen famunkák is közrejátszanak ennek az érzésnek a közvetítésében. Vessünk csak egy pillantást a lépcsőfordulóban elhelyezett szekrényre, melynek tetején egy faragott tatu áll.

A bútorok egy asztalosmester keze alól kerültek ki és végleges formájuk elnyerésében a ház hangulata adott ötletet a készítőnek. Nem mondhatjuk, hogy koncepciózusan ragaszkodtak egy adott stílushoz, sokkal inkább meghatározó a különböző jegyek egymás mellé rendelése.
Elég egy pillantást vetni a mindenhol visszaköszönő íves és hullámzó vonalakra, melyek a szecesszió bujaságát idézik és az ehhez remek érzékkel hozzáadott geometrikus színkavalkádra.

Ha a nappali szintje alá vezető lépcsőn lemegyünk, a teljes kényelmet nyújtó fürdőkomplexumba érünk. A medencén kívül még szaunát, gőzkabint, hűtött vizű merülőkádat, hideg-meleg vizes lábsokkolót és illatos gőzt kibocsátó aromakutat is találunk. A funkciójuk talán már nem számít különlegességnek az egészséges élet hívei számára, de a formai kialakításuk és a színválasztás különlegessé teszi őket.

hspace=5

Az élénk sárga falakat a nappaliból visszaköszönő terméskő, mozaikmintás burkolatú oszlop és a már szintén megemlített Tiffany-ablakok varázsolják egyedivé. De éppen ilyen ötletes az iglu-szerűen kiképzett kabin-együttes lágyan ívelt vonalvezetése.

A mozaikos kiképzést a többi vizes blokkban is viszontláthatjuk. Ugyanaz a hullámzó forma és pompás szín-kavalkád fogadja a belépőt, még a bútorzat is követi a lágy vonalakat. Merész és látványos párosítások a színek világában. A kék árnyalatai, zöld, sárga és bordó, mind vidámságot és könnyedséget sugallnak.

Ugyanilyen könnyed a gyerekszobába tervezett berendezési tárgyak, bútorok látványa, amely hangulatossá és játékossá teszi a kicsi szűkebb otthonát.

Mivel térben nincs hiány az épületben, jutott hely a felnőtt játékoknak is. A kártya mellett karambol asztalt is találunk. Ám egy ekkora háztartáshoz kényelmes és funkcionális konyha is dukál.

Ennek szellemében készült el a tágas és praktikusan berendezett helyiség, melyet teljesen elszeparáltak a nappalitól. A nappaliban van egy nagy étkezőasztal, tehát az étkezés funkciójának lehetőségét megadták abban a helyiségben is és a konyhában is. A mindennapi étkezés és a főzés viszont nem a nappaliban történik, nem akartak kialakítani amerikai rendszerű konyhát. Látogatásunkkor minden helyiségbe bejárást nyertünk, ám mivel ott jártunkkor a télikertet és a másik gyermekszobát is előkészületi stádiumban találtuk, ezeknek a fotózását későbbre halasztottuk, abban bízva, hogy az éppen eladásra szánt épület következő tulajdonosa is örömmel mutatja meg a már elkészült otthonát.

- Tiboldi-Kovács Tamás -

További cikkek hasonló témában

Karácsonyi mécses tartók

Mindenki szereti ünnepi díszbe öltöztetni a lakását. És mi az ami...

Gyertya, házikó, esetleg gomba?

Egy remek ötlet, mely szép ajándék is lehet bármilyen alkalomra....

A hűvös nyugalom oázisa

Alapvetően nyugalmat áraszt ez a fürdő.

Hozzászólások