Jelenlegi hely

Üvegfalak

Üvegfalak

Az anyag légiességéből adódóan számtalan optikai játékra van lehetőség.

Az alábbi összeállításban az üvegfalak sokoldalúságára láthatunk példákat. Az anyag légiességéből adódóan számtalan optikai játékra van lehetőség; a belső terekben elválaszt, de össze is köti a különböző funkciókat, helyiségeket, külső falakként kijelöli a határokat, ugyanakkor meg is szünteti azokat.

Mintákkal ellátva pedig - amiket akár magunk is elkészíthetünk a ma divatos fali matricákkal - otthonunk díszeivé válhatnak.

Korunk építészetének egyik jellemzője, hogy a téglát üvegfalakra cseréli, és ezáltal megszűnik a „kint” és „bent” fogalma. Az optikai határok megszűnésével kinyílik a tér és a környező természetet közvetlenül érzékelhetjük otthonunkban.
 

Az üvegfalaknak elsősorban a modern terekben van létjogosultsága, de megfelelő mintával a klasszikus enteriőrökbe is szépen be tudnak illeszkedni.

 

A természetben való megtisztulás élményét adja ez a végsőkig letisztult fürdőtér, ahol még a mennyezet is üvegből van.

 

Ha szeretjük az amerikai konyha látványát, de a szagok miatt mégis szeparálnánk, akkor az üvegfal a tökéletes megoldás. Ha pedig néha optikailag is elhatárolnánk a többi tértől, akkor ezt függönyözéssel tudjuk megoldani.

 

Az üvegfal alkalmazásának nagy előnye, hogy fizikailag finoman elhatárolja a különböző funkciókat a belső terekben, de optikailag össze is köti azokat. Ha dekoratív mintával is hangsúlyozzuk a felületét, akkor különleges látványelemként jelenik meg a térben.

 

Nagy divat korunk belsőépítészetében a hálószobában megjelenő fürdő. Akinek tetszik ez a látványos kialakítás, de mégse szeretné a vizes helyiséget és a pihenő területet egy térben ötvözni, annak az üvegfallal való lezárást ajánlom.

 

A mennyezetig érő, hatalmas tolóajtóknak köszönhetően a nappali két oldalfala szinte megszüntethető, beengedve így a fényt és a természetet a belső térbe.

 

A képen az üvegfalak belső terekben való felhasználásának számtalan lehetősége jelenik meg. Mintával ellátott üvegfelületek beépített szekrények tolóajtóiként, víztiszta és színezett üvegfalak belső térelválasztókként, és felbukkan a megunhatatlan üvegtégla is. Finom légiességüknek köszönhetően mind jól megfér egymás mellett.

Jaksa Szilvia Anita
tervező lakberendező
művészettörténész

Dekortech Stúdió
+36 20 476 4369
jaksa.szilvia@dekortechstudio.hu
www.dekortechstudio.hu

További cikkek hasonló témában

Folt hátán folt

Bár létrejöttét eredetileg a szegénységből eredő kényszernek...

Süllyesztett elegancia

Egy fantasztikus módja annak, hogy üldögéljünk és beszélgessünk...

Lakásunk szőnyegei
Sokféle szőnyeg közül választhatunk - csak az a...

Hozzászólások