Jelenlegi hely

Újra felfedezett luxus

Újra felfedezett luxus

Már a több ezeréves civilizációk is használták és szerették a márványt. Épp olyan drága és nemes anyagnak tartották, mint az aranyat és ez mind a mai napig is így van A nevét is az ógörög marmarein, azaz fényleni szóból ereztetik.

Márvány alkalmazásának nagy hagyományai vannak. Elterjedtek a fehér és színes márványok. A legismertebb fehér márványok az olasz carrarat és a román ruskicai különböző színárnyalatai. Tömör szövetük, a kisebb-nagyobb kristályokkal, kellemes felülethatást kelt.

A kereskedelemben sokszor márványnak nevezik a többé-kevésbé fényezhető tömött mészköveket is. Miután ez félreértésre adhat okot, nézzük meg, mi a lényegi különbség a márvány és a mészkő között. A tömött mészkő üledékes kőzet, mely többnyire a nagyobb tömegű állóvizekben eredetileg laza formában, mésziszap-szemcséket, őskövület töredékeket magába foglalva ülepedik le. Ez a kezdetben nagyon hézagos üledék, a mész-iszap, a mészkő a folyamatosan rárakódó további üledéktömegek következtében tömörült és végül tömött kőzet alakult ki. Ez a kőzet bizonyos mértékig fényezhető, de a fény a kőzet belsejébe nem tud behatolni, a felszínen elnyelődik vagy a felületről közvetlenül visszaverődik. Mivel a tömött mészkövet alkotó kalcitkristályok keménysége csekély - a Mohs-féle, tízfokozatú keménységi skálán mindössze 3- ezért könnyen faragható. A faragási felülete érdes, általában nem figyelhetők meg benne nagyobb, fénylő kristálylapok.

A márvány a tömött mészkőből keletkezik úgy, hogy a kőzettömeg környezetének hőmérséklete illetve nyomása lényegesen megnövekszik. A kémiai összetétel csak kis mértékben módosul, a márvány elméleti összetétele azonos marad a mészkőével, mindkettő vegyjele: CaCO3. Mivel a magasabb energiaszint elősegíti a nagyobb kristályok képződését, a márványban nagyobb, gyakran több milliméter nagyságú kalcitkristályok figyelhetők meg, szövete kristályos-szemcséssé alakul.

A kalcit jellegzetes kristálytani sajátsága a különleges faraghatóság és az egyedi fényhatás. Ez az, ami a igazából megkülönbözteti a márványt a mészkőtől, azaz a márvány kevésbé roncsolódik és jobban formálható, mint a tömött mészkő.

Ebből eredően természetesen nem csak a megmunkálhatósága, hanem a tartóssága is felül múlja a mészkőét, nem csoda hát, hogy több, ókorból ránk maradt márvány épület máig is sikerrel dacol az idővel.

A márvány, áttetszősége folytán alkalmas arra is, hogy megfelelő technológiai eljárás után a fényt átengedje. Ezt a tulajdonságát használták a fel a svájci Meggen város templomában, ahol egyáltalán nincsenek ablakok, így értek el nem mindennapi hatást az építők.

Természetesen a márvány nem csak a történelem folyamán használták építésre, a mai napig is közkedvelt anyaga a belsőépítészetnek, lakberendezésnek. Híres tartósságáról, faraghatóságáról, olyan üvegszerű, kalcitkristályos anyag, amely egykor királyi palotákat és kerteket díszített, de napjainkra a lakáskultúrát is meghódította.

Hasonlóan a természetben megtalálható legtöbb bányászott kőhöz, a márvány is elképesztő színvilággal rendelkezik. A szinte tejfehértől a feketéig a színskála majdnem minden árnyalata megtalálható. Belsőterek burkolataiként semmihez nem fogható, luxusba hajló megjelenést biztosít.

Nagyfokú változatosságából eredően kétségtelen, hogy mindenki megtalálja az ízlésének és az elképzeléseinek leginkább megfelelő színű és erezetű márványt.

Előnyös tulajdonságai miatt a márvány sokrétűen felhasználható. A burkolás mellet egyre népszerűbb alapanyaga a konyhai munkapultoknak, de készíthető belőle asztallap, teljes kandalló, de kopásállósága miatt szívesen alkalmazzák lépcsőfokokhoz is. Manapság az egyre kifinomultabb technika lehetővé teszi, hogy a felületi megmunkálás mellett gravírozással tetszőleges mintát, rajzolatot adjanak a márványnak, akár az intarziás hatás is elérhető.

Külön öröm, hogy a feldolgozási technológia mellett párhuzamosan fejlődik a kőápoló szerek kínálata is, mely, a folyamatos fejlődés eredményeként napjainkban is jelen van a nemzetközi piacon - ezidáig több mint 25 kőápoló, valamint 10-15 fajta speciális terméket fejlesztettek ki márvány, gránit, terméskövek, beton tisztítására, ápolására, fényezésére, ezáltal módunkban áll megőrizni a kő természetes szépségét.

De nemcsak a márvány jeleskedik kiváló tulajdonságokkal, meg kell említenünk a gránitot is, melynek közmondás szerűen ismert a keménysége. A gránit a köznapi beszédben is a szilárdság egyik jelképe, az ókor óta használják nagy építkezésekhez, mivel remekül tűri a szél, a fagy, a csapadék támadását, ennek oka nagy és eltérő keménységű ásványszemcséiben keresendő.

Ám ugyanezzel magyarázható az erózió bizonyos formáival szemben tanúsított ellenálló képessége is. Színezete hasonlóan a márványéhoz széles skálán mozog, e fehértől, a vörösön át egészen a feketébe hajló szürkéig terjed.

Emellett klasszikus alapanyaga a kőedényeknek, illetve ahol természetes közegében előfordul, ott dísztárgyakat is faragnak belőle, sőt egyre elterjedtebb felhasználási módja a konyhai mosogatók kínálatában.

Mivel az építőipar jelentős áttörést tett a természetes alapanyagok pótlása terén, egyre ismertebb a műkő fogalma.

Tulajdonságait tekintve sok párhuzamot mutat a természetes fejtéssel előállított kövekhez, hiszen alapjaiban meg is egyezik velük.

A műkövek természetes kőzúzalékból, cement- vagy műanyagkötéssel készülnek. Ezek előre elkészített, különböző méretű lapokként kaphatók, de gyakran megesik, hogy a helyszínen öntik formára. Az ún. terrazzo is fém osztóbordák közé öntött műkő. Ezt a fajtát általában középületeknél alkalmazzák, és különösen igényes helyszíni munkát követel.

A széles palettán mozgó alapanyagokban és felhasználásukban azonban van egy közös vonás, még pedig az, hogy használják bármire, mindenesetben exkluzív látvány érhető el használatukkal.

Információval szolgált:
Turbucz Márvány Kft.

További cikkek hasonló témában

Elektronikák a lakásban
Az otthonát mindenki úgy rendezi be, ahogy...
Díszgyertya készítés

Vállalkozó szelleműek könnyen előállíthatnak saját tervezésű...

Nappali díszítése egyedi stílusban

A nappali a legjobb hely, ahol a család és a barátok összejöhetnek...

Pantone színek 2017

Ezúttal semmi pasztell vagy édes, ez egy neon és zamatos zöld szín...

Hozzászólások