Jelenlegi hely

Tiniszoba

Tiniszoba
A tiniszoba nemcsak a bútorok méreteiben különbözik a gyerekszobától, egy teljesen más világot jelent, melyben a bútorok funkciói a kamaszkor minden igényét ki kell szolgálják.

Ebben az életkorban is nagyon fontos a pihentető alvás, hiszen az iskola, a tanulás egyre nagyobb feladatok elé állítja a tiniket. Fontos a tanulás helyszíne is, hiszen tanulni is csak  megfelelő bútorok és rendezett körülmények között lehet. Ezenkívül pedig nem feledkezhetünk meg a tinédzserek világáról sem, melyet gyakran naponta változó stílusuk, ízlésviláguk tárgyai képviselnek.

Szobájának egyszerre kell megfelelnie játszó- és tanulóhelyként. Mivel nem biztos, hogy módunkban áll évente lecserélni a bútorokat, ám hangulatukat különböző textilekkel, kiegészítőkkel, szőnyegekkel, festéssel vagy egy egyszerű átrendezéssel megváltoztathatjuk.

A jó hír, hogy minden változtatásba be tudjuk vonni a gyerekeket, meg tudjuk beszélni velük az átalakítás mikéntjét, hiszen ettől érzik magukat felnőttnek.
Készítsünk listát arról, hogy milyen szempontoknak kell megfeleljen a szoba. Amennyiben a helység mérete és pénztárcánk is lehetővé teszi gondoljunk arra, hogy a tiniszoba nemcsak egy háló, de egyben tanulószoba és nappali, ahol gyermekünk a barátait is vendégül látja ezért az alapvető bútorok mellett jól jöhet egy kanapé, vagy néhány fotel.

Kezdjük az alapoknál. Egy  megfelelő falfestés, vagy egy új tapéta, vagy a manapság divatos falmatricázás hatalmas változást eredményez, amely garantáltan megalapozza jókedvünket. Semmiképpen ne válasszunk erős színeket, vöröseket, feketét, méregzöldet, mert ezek a színek nem segítik a pihenést, és psziché fejlődését, amely ebben a korban nagyon fontos. A bútorok megválasztásánál beszéljük meg a gyerekekkel az anyagi keretet, hiszen nem biztos, hogy érdemes egy teljes bútorzatra költeni. Jó megoldásnak ígérkezik a meglévő polcos elemek és szekrények felújítása, csiszolással, átfestéssel csodákra lehetünk képesek és pénztárcánkat is megkíméljük. Ajánlatos csak a legfontosabb bútorokra költeni, mint az ágy, íróasztal, tanulószék, mert ezeket még hosszú éveken át használhatjuk. A tiniszoba új arculatának kialakításához változtassunk a bútorok korábbi elhelyezésén. Tegyük más helyre az ágyat, máshova a szekrényt, a polcokra könyveket és média eszközöket helyezzünk, az esetleg még kedvelt játékokat tegyük inkább fiókba, vagy tárolóba, így valóban új, felnőttesebb külsőt alakíthatunk ki. És végül, de nem utolsó sorban fontos hangsúly van a kiegészítőkön. Beszéljük megy a gyerekekkel milyen képeket szeretnének a falra, milyen tárgyakat, tárolókat a polcokra. Egy-két újonnan vásárolt tárolódoboz, a régi, de felújított, divatos színekre átfestett polcokon modern, új hatást kelt. És ne feledjük, a tiniszoba összességében lakójának stílusát tükrözi, ezért csak az extremitást mellőzük, de ne erőltessük gyermekünkre saját elképzeléseinket.

Ha eddig nem történt meg, most mindenképpen törekedni kell arra, hogy a kamaszodó testvérek külön szobához jussanak. Ehhez a lakás átrendezésével igyekezhetünk új lehetőséget teremteni. Ha külön szoba nem áll rendelkezésünkre, válasszuk ketté a gyerekszobát.

Ezt legegyszerűbben térbe állított polccal, szekrénnyel vagy könnyűszerkezetes fallal oldhatjuk meg. A szobát nemcsak függőlegesen, hanem egy galéria segítségével vízszintesen is megoszthatjuk, ha legalább 380 cm belmagasságú tér áll a rendelkezésünkre. Ahhoz, hogy a tizenévesnek legyen saját kuckója, végső megoldásként a garázst, a sufnit, a padlásteret, vagy a mi régi dolgozószobánkat is átalakíthatjuk.

További cikkek hasonló témában

Szinte bármilyen felületen alkalmazható a viaszfestés

A viaszfestés lényege, hogy egy speciális vasaló, vagy felhevített...

Dögös vörös

Gyönyörű és szexi ez a fürdőszoba, így nem csupán a tisztálkodás,...

Hozzászólások