Jelenlegi hely

Textil történelem

Textil történelem
Sorozatunk előző részében a méltán világhírű Backhausen textilmanufaktúrával, egy különleges kor történetével és nem mellékesen némi századfordulós hangulattal ismerkedhettünk meg. Ismertetőnket most egy hasonlóan kivételes osztrák textilházzal, a szintén nagy múltú Böhm rövid bemutatásával folytatjuk. Mindkét textilház méltán megérdemli, hogy sorozatunkban közvetlenül egymás mellett említsük őket.
Nem véletlen a választás, hiszen a Böhm és a Backhausen hitvallása és háttere között nagyon sok hasonlóságot találunk: mindkettő tradicionális osztrák textilház, mindkettő több, mint 150 éves múltra tekint vissza és ráadásul mindkettő családi vezetésű. Hitvallásuk is igen hasonló: mindketten, akár az éppen uralkodó divatirányzatok ellenében is, konzisztensen saját és egyedi stílusuk megteremtésén fáradoznak, mindkettő szeret különleges és esetenként meglepő területekre is kiruccanni, különleges szín- és mintavilágokat kipróbálni. Exkluzivitásukkal így mindketten kicsit kilógnak a nagy ’mainstream’ textilházak közül.

Mint láttuk, míg a Backhausen ezt az egyedi, különleges stílusvilágát a klasszikusan kortalan és nemes mintákban és méltóságteljes színvilágban találta meg és vitte az elmúlt száz évben tökélyre, addig a Böhm némileg rejtettebben adja át üzenetét: bár függönyújdonságaiban mindig megjelennek az aktuális stílusirányzatok, legyen csupán szó célzásként becsempészett divatmotívumról, vagy egy aktuálisan divatos színkombinációról, de mégis mintha minden új divatirányzat folyamatosan ugyanazon a ’Böhm-ös’ motívumvilágon szűrődne át.

           

A Böhm lakástextíliái egészen másképp kortalanok, mintha egy ismert hangulat köszönne állandóan vissza. Akár egy Rembrandt kép, ha már láttunk száz Böhm textíliát, mindet felismerjük, legyenek azok bármilyen stílusúak. A Böhm-ös motívumok mintha kicsit mindig nagyobbak, mintái mindig kicsit hangsúlyosabbak, színválasztása még a vidám pasztellszínek esetén is mindig kicsit erősebb lenne a többi tervezőműhelynél.

           

Bizonyára nem véletlen, hogy a nagyobb függöny- és textilházak jellemzően tavaszra időzítik színesebb és fiatalosabb függönyeik és lakástextíliáik bemutatását. A természet újjászületése mintha a textiltervezők lelkét is meglágyítaná, ezért évek óta egyre hangsúlyosabban jelennek meg a lakástextíliákban a virágmotívumok és a vidám színvilág. Most a Böhm textilház tavaszi újdonságainak apropóján a Böhm vidámabb és lágyabb kreációit ismerhetjük meg. Most örüljünk ennek, hiszen még őszig kell várnunk a komorabb, dekadensebb és nemesebb Böhm-ös textilújdonságokra. Jó nézelődést!

             
Magyarországon kizárólag az INKU áruházak forgalmazzák mindkét nagyhírű textilház teljes választékát.

További cikkek hasonló témában

Modern puritanizmus
Manapság divatos a hálószobában elhelyezett,...
Fiú hálószoba design

Tizenéves korban a kisgyermekes hálószoba általában átalakítást...

Húsvéti díszítő ötletek

Élvezetes ebben az időben az otthont díszíteni egyszerű dekorációs...

Hozzászólások