Jelenlegi hely

Tarts rendet a hűtőben!

Tarts rendet a hűtőben!

Nálad mindig rend van a hűtőben? Ha nem, akkor ezután tarts benne rendet, s meg fogsz lepődni, hogy mennyivel kevesebb élelmiszert kell kidobnod amiatt, hogy lejárt a szavatossága vagy megromlott. Nem nagy dolgokról van szó, csak néhány apró mozdulatról.

Mivel a táplálkozás is egyik legfontosabb tevékenységünk, a hűtőszekrény a lakás egyik legfontosabb darabja. Alkalmazol valami rendszert vagy csak szépen sorban bepakolsz mindent? De hogy lehet rendet

tartani? Van aki minden nap átnézni, van aki átlátja a káoszt, és van aki az okostelefonjával felügyeli a tartalmát.

Lássuk be: egy szépen kitakarított, a belevalókat rendben kínáló hűtőszekrény sokkal szebb és hívogatóbb látvány, mint egy olyan, amelyben percekig kell keresgélni valamit. Van, aki nem ügyel rá, és csak néha napján jut eszébe rendet rakni a frizsiderben.

Pedig nemcsak a rend, de a termékek elhelyezésének módja is fontos az élelmiszerek szempontjából! Talán azt gondoljuk, mindegy, hiszen a frizsiderben mindenütt egyforma az előre beállított hőmérséklet. Ez egyrészt nem így van, de az élelmiszerek sem egyformák: a különböző termékek különböző helyeken „érzik magukat a legjobban”. Akkor maradnak a legfrissebbek, és úgy őrzik meg leginkább vitamintartalmukat, ha a helyes részre kerülnek a hűtőszekrényben.

Hogyan csináljuk?
A legjobb, ha már a pakolásnál rendes munkát végzünk. Amennyiben minden a helyére kerül, könnyebben megtalálunk bármit, és kisebb az esélye, hogy valamiről megfeledkezünk, és hetek múlva penésszel borítva találjuk meg. Ha a húst, a zöldségeket és minden mást a megfelelő helyre rakjuk, tovább megőrzik a minőségüket.

Aki élelmiszeren kívül mást, például elemet vagy gyógyszert is tart a hűtőben, annak erre hangsúlyozottan oda kell figyelnie, ne vegyüljenek!

A legfelső polcon nagyjából 7-8 fok van. Ide érdemes például tenni az előre elkészített ételeinket és a sajtféléket. Ha a kávét hűtőben tároljuk, az is ide kerüljön.

A hűtőszekrény középső részére, ahol 4-6 fok van, a joghurtokat, tejtermékeket, vitaminokat helyezzük el, és a különböző táplálék-kiegészítőket is rakhatjuk ide.

A frizsider alsó részében általában 0-4 fok uralkodik: ez a szalámik, felvágottak, kolbászok, halak helye.

A zöldségtárolók szerepe: Itt a helye a leveszöldségeknek, a káposztaféléknek, fokhagymának (ha nem szárított), a póréhagymának, gombának, kínai kelnek, stb.

Ezeket lazán, a levesféléknek zöldjüket eltávolítva, az érzékenyebbeket pedig fóliában csomagolva tárold! A leveles zöldségek és a gomba 2-3 napig, a sárgarépa, petrezselyem, cékla 1-2 hétig, a többi általában 1 hétig eláll.

A fűszernövényeket fóliába vagy nedves kendőbe takarva 2-7 napig tárolhatod fajtától függően.

A friss gyümölcsöket a többi zöldségtől külön, lehetőleg egy rétegben rakva tárold 1-3 napig! Az ép gyümölcsöket hagyd egyben, ha a hűtőben akarod tárolni! Az eper csumáját, az alma csutkáját, a meggy szárát csak közvetlen az evés előtt vedd ki, mert megsérül, s hamarabb romlik.

A legjobb megoldás, ha két rekeszed van, hogy az egyikben a zöldségeket, míg a másikban a gyümölcsöket tárolod.

A frizsider ajtó részének is külön szerepe van az élelmiszer-elhelyezés szempontjából. A felső rész melegebb tájék, ide a tojást, vajat, vajkrémet, mustárt, lekvárt érdemes rakni, míg az alsó részre inkább a víz, üdítők szörpök, alkohol kerüljön. A hűtő ajtaján általában 10 fok körüli hőmérséklet van.

Alapszabály a hűtőbe pakolásnál az is, hogy azon élelmiszerek, amelyeket éppen most vettünk, ne a hűtő előterébe kerüljenek, hanem inkább hátrébb, hiszen érdemes azt elfogyasztani előbb, ami már régebb óta áll a hűtőben.

Energiaszempontot figyelembe véve

Egy rendetlen hűtőben sokkal többet matatunk, mintha minden a helyén lenne. Ezzel nem csak az evés ideje csúszik, hanem a hűtőnek és a benne lévő ételeknek is ártunk, ráadásul a villanyszámlát is növeljük. A nyitva hagyott ajtó miatt felmelegszik a beltér az élelmiszerekkel együtt, visszahűtése sok energiába kerül.

Ne feledkezzünk el a fagyasztóról sem! Itt címkézéssel, vagy alkoholos filccel tüntessük fel a lejárati időt. Így elég a dobozra, vagy a csomagolásra pillantani, és már láthatjuk is, hogy mikor jár le az élelmiszer.

Érdemes rendszeresen tisztítani a hűtőt és leolvasztani sem árt, noha sokszor idő hiányában ezt már csak akkor tesszük meg, ha mindenképp muszáj. Ezekkel a trükkökkel azonban energiát takarítunk meg és azt is megelőzzük, hogy elszaporodjanak a baktériumok.

Fotó: freshome

További cikkek hasonló témában

Puha talpalávalók

Mindig nehéz kérdés, a lakástextilek kiválasztása otthonunkba....

Fürdőszoba design

Milyen trendek várhatóak 2015-ben?
Eljött az idő, mikor...

Hozzászólások