Jelenlegi hely

Tapétákról szakszerűen

Tapétákról szakszerűen

Véget ért a vakáció, a nyári szabadságolások ideje. Sokan ilyenkor látnak hozzá a kisebb felújítási munkákhoz a lakásban. Ezúttal - az ÍRISZ Tapéta-bolt festőmesterének tanácsaival -azoknak szeretnénk segítséget nyújtani, akik a tapétázást fontolgatják. Az alábbiakban néhány fontos szempontot összegzünk, amelyeket érdemes figyelembe venni az ízlésünknek és igényeinknek legmegfelelőbb alapanyag kiválasztásához.

Papír tapéták

Szimplex, egyrétegű tapéta: Az egyrétegű vékony papírtapétát az összeillesztéseknél kicsit egymásra lehet ragasztani, így megspórolhatjuk a makulatúra (alaptapéta) használatát. (A makulatúrát azért csak kivételes esetekben szabad elhagyni, mert mellőzése esetén fordul elő, hogy ha egy kicsit gyengébb a vakolat, a tapéta az öszszeillesztéseknél a glettel együtt leválik. Duplex, többrétegű tapéta: lehetnek két vagy háromrétegűek. A több papírréteg miatt nagyobb a szilárdsága és színtartóbb is, mint az előző kategória. Prégelt és mélyprégelt tapéták: Hátoldaluk rücskös, mert a papírt a fonákjáról megnyomják, így a felszínén domború minta keletkezik. Bár az ára nagyon kedvező, felrakásnál óvatosan kell vele bánni, mert erős nyomkodásra, simításra kinyúlhat a mintája.

Habosított tapéták

Jó minőségű, a festők szeretnek vele dolgozni, bár alaptapéta nélkül nagyon kockázatos. A habtapéta már létezik vlies, magyarul gyapjúrostos alapanyaggal. Ez azt jelenti, hogy a papír alap helyett egy egyoldalon impregnált hordozóanyagot alkalmaznak. Ez legtöbbször cellulóz és textil szálakból áll, ezáltal a lehető legnagyobb stabilitás érhető el. A gyapjúrost egy rendkívül jó tulajdonságokkal rendelkező újdonság. Természetbarát, légáteresztő, nagy szakítószilárdságú (repedések eltüntetése), nedvességtűrő (fürdőszobába, konyhába ajánlott), és mivel mérettartó, a ragasztózásnál nem nyúlik, száradásnál nem húzódik össze, nem igényel makulatúrázást. Az összeillesztéseknél nem válik szét. Végül, aki már most gondol a kb. 10 év múlva sorra kerülő tapétacserére, jól jár, mert ez a tapéta rendkívül könnyen eltávolítható, az egész csík egyben, szárazon lehúzható a falról.

Selyem tapéták

Szokták szatén tapétának is nevezni, mert a magas fényű mellett már matt selyemben is előfordul. Alegmagasabb igényeket kielégítő mintákkal elegáns, exkluzív tapéták, mindamellett a legtartósabbak is. Felrakásuk szaktudást igényel, mert ha kissé egymásra csúsznak, az összeillesztésnél a tapéta nem ragad meg, felválik. A selyemtapétákat is alaptapétázott falakra ajánlott ragasztani. Az elmúlt évben került forgalomba a vlies alapon selyem bevonatú tapéta, amely az összes vlies tapétához hasonlóan nem igényel alaptapétázást, légáteresztő, nedvességtűrő és nagy a szakítószilárdsága. Ezek az exkluzív tapéták szeptember 14-éig megtekinthetőek a Petőfi Népe hirdetésfelvevő helyének kirakatában, a Szabadság tér 1/a szám alatt.

Festhető tapéták

A fűrészporos tapéta a legrégebbi, legismertebb, legelterjedtebb és ugyanakkor a legolcsóbb festhető tapétafajta, amely 20 és 30 méteres tekercsekben kapható. Ezt követik a prégelt, az egy, kettő, három rétegű papír festhető tapéták, amelyek legelterjedtebb változatai az Erfurt tapéták. Aki tartósabb minőséget szeretne, hoszszabb időre tervez, az válassza a jó minőségű duplex habosított, többször is átfesthető tapétát, ami 10 és 15 méteres változatban kapható. Az úgynevezett üvegszövet tapétát a nagy használatbavételnek kitett helyekre, közületek (pl. bevásárlóközpont, kórház stb.) ajánlanánk, mivel e rendkívül erős, rideg, sprőd tapéta ragasztója teljesen lezárja a falat, az nem lélegzik alatta, s nem utolsó szempont az sem, hogy ennek a tapétának az eltávolítása szinte lehetetlen. Az üvegszövet ugyanakkor az arra érzékenyeknél allergiát is okozhat. A vlies festhető, sok-sok jó tulajdonsága mellett csupán a kissé magasabb árfekvése róható fel. Aki azonban nem 1-2 évre, hanem hosszabb távra tervez, válassza bátran! Kedvező tulajdonságai mellett előnye, hogy ebben a minőségben van a legnagyobb mintaválaszték.

Számtalan katalógusáll rendelkezésre, és készleten is nagy választék fogadja a vásárlót. Sőt, ezekhez a tapétákhoz gyártanak 1,06 m magas, dekoratív, festhető lábazati tapétákat is, amelyek megfelelő (híg, jó minőségű) festékek használata mellett többszöri festés után is megőrzik struktúrájukat. És ez az a tapéta, amely meghálálja a kreativitást, egy-egy jó ötlettel csodát tehetünk az egyszerű fehér tapétával. (pl.: kitörlés, szivacs hengerrel hengerezés, antikolás, tuffolás, stb.) Előfordul, hogy a színkártyáról kikevert szín mégis csalódást okoz. Aki ezt a kockázatot nem szeretné vállalni, az válasszon inkább színes tapétákat!

A választást ne hagyjuk az utolsó percre! A tapétázás előtt akár már 4-5 héttel érdemes elkezdeni a nézelődést az üzletekben, gyűjteni a tapasztalatokat, barátkozni a lehetőségekkel, megfontolni a legmegfelelőbb megoldást árban és minőségben is. Ez azért is fontos, mert aki katalógusból szeretne rendelni, annak minimum 3 héttel kell számolnia, mire a tapéta külföldről megérkezik. Bízunk abban, hogy segítségünkkel mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb tapétát, és sokáig örömét leli a megújult környezetben!

További cikkek hasonló témában

Pasztell konyhák az 1950-es évekből

Annak ellenére, hogy a trendek a modernista dekorációról áradoznak...

Húsvéti tojásfestési ötletek

Húsvét alkalmával szinte mindenhol festenek vagy díszítenek tojást...

Párna, ágytakaró, falikép is készíthető selyemfestéssel

A legtöbb alkotótevékenységhez hasonlóan a selyemfestés is a...

Hozzászólások