Jelenlegi hely

Szőnyegtípusok

Szőnyegtípusok
A meleg otthon kialakításának elengedhetetlen kelléke a gondosan megválasztott szőnyeg.  Fő feladata a hő- és hangszigetelés, de nem elhanyagolható díszítő és rendező szerepe sem. Rendkívül meghatározza a nappali, vagy a szoba hangulatát, melegséget, esztétikumot ad az otthonnak, ezért is fontos, hogy a megfelelő darab pihenjen a padlózaton.
A szőnyeget kiválasztásakor feltétlenül igazítsuk a berendezés stílusához, hangulatához, valamint a lakás színvilágához és nagyságához. A különböző típusú, méretű, mintázatú szőnyegek, mind más és más hangulatot adnak az adott helyiségnek. A szőnyeg formájával, méretével, mintájával, színével megváltoztathatjuk a tér formáját, növelhetjük vagy csökkenthetjük a térérzetünket is. A nagy minták, sötét színek kisebbítik a szobát, amíg a világos színek, az áttekinthető, összefüggő felületek optikailag nagyobbíthatják a helyiséget. Kerüljük a harsány, csupa mintás szőnyegeket, ha a bútorkárpitunk is hasonló színvilágot képvisel, mert ez bántó, zűrzavaros összképhez vezethet.

Számos funkciója létezik: használhatjuk térelválasztóként különböző helyiségek között, hangtompító és hőszigetelő tulajdonságokkal bír, alkalmazhatjuk lakás kiegészítőként, vagy dekorációs céllal.

A legtöbb otthonban inkább a gépi technológiával, mesterséges szálakból készült darabok az elterjedtek. Ezek tartósabbak és könnyebben kezelhetőek, áruk a hétköznapi ember számára is elérhető, színük, mintázatuk, felületi kiképzéseik esetében nagyobb teret és választékot biztosítanak.

Fontos hangsúlyoznunk, hogy egy helyiségen belül a stílusok és anyagfajták keveredése bántó eklektikához vezet. Például a klasszikus berendezéshez legideálisabbak a kézi csomózású szőnyegek, a skandináv stílushoz leginkább a gyapjúszőnyeg illik, míg a népi hagyományokat őrző, s az ebben a hangulatban berendezett lakásokban a rongy- illetve természetes alapanyagú szőnyeg érvényesül igazán.

         

A balesetek megelőzése érdekében feltétlenül helyezzünk csúszásgátlót a felszedhető, könnyen elmozduló szőnyegeink alá. Az új szőnyegünk még szálfoszlányokat eregethet néhány hétig, ezért az első hetekben könnyedén tisztogassuk meg, egy kézikefe segítségével. Ezután rendszeresen, legalább hetente porszívózzuk, hogy a piszok ne rakódhasson le a rostszálak alján. Mosószeres tisztítás esetén feltétlenül tartsuk be a gyártó előírásait.

A szőnyeg „beleszövődik" mindennapjainkba: egyaránt szemléljük és használjuk, a lakás dísze, a szoba kelléke, a gyerekek játszótere és a bulizók ülőhelye egyben.

További cikkek hasonló témában

Virágos szoba

Hogyan lehet a szobát virágokkal díszíteni? Játszhatunk a...

Modern emeletes ágy ötletek

Az emeletes ágyak egy vidám, játékos hangulatot teremtenek,...

Dolgozószoba
Hogy milyen a jó dolgozószoba? Meghitt kuckó...
Kád luxuskivitelben - Dubai

A luxus fürdőszoba fő látványosság a süllyesztett fürdőkád. A...

Hozzászólások