Jelenlegi hely

Retro lakberendezés

Retro lakberendezés
A minimalizmus után újabb lakberendezési divat a retro, mely először a hatvanas évek fiataljainak körében aratott osztatlan sikereket, s most, kissé megújult formában újra babérokra tör.

A retro az 50-es, 60-as 70-es évek Amerikáját idéző, az élet számos területén, így a lakberendezésben is hódító divatirányzat, amely az említett korszak hangulatát eleveníti fel a korra jellemző design elemek felhasználásával. Ez a nosztalgikus múlt idézés színeket, változatosságot, játékosságot, vidámságot, humort csempészett napjaink modern otthonaiba, oldva a minimalizmus szigorú, hűvös nyugalmát.

Színvilág:  A retro messze földön híres erőteljes színvilágáról, melyben minden hangsúlyos, esetenként akár rikító színnek helye van. Természetesen vannak nagy kedvencek is: ilyen például a fekete, a fehér, a mélybarna, a narancssárga, a babarózsaszín, a királykék és az égő piros, de a meghatározó színvilágon túl a mintázatok is hangsúlyos szerepet kapnak. A csíkok, a hullámok, a körök, az egymásba érő három- és nyolcszögek, vagy akár a hatalmas virágok egyaránt kötelezően borítják el, a szőnyegeket, a falakat, a lakástextileket és esetenként még a kisebb használati tárgyakat is.

Formavilág:  A retro formavilágára jellemző a letisztultság és egyszerűség, ugyanakkor mégis felfedezhető egyfajta futurisztikus vonás is, mely a retro darabokat igazán különlegessé teszi. A székek és asztalok sokszor egyetlen tölcsérszerű lábon állnak, s nem ritka, hogy a fotelek egy tojás vagy egy kagyló formáját idézik fel bennünk. Nem ritkák azok a darabok sem melyek kettő vagy annál több funkciót látnak el egyszerre, hiszen egy kis lakásban minden helyre szükség van, éppen ezért lehet praktikus egy fotelból kialakítható ágy, vagy egy dohányzóasztal, melynek oldalában beépített fiókok adnak lehetőséget apróbb dolgok tárolására. Ha pedig a térelválasztásról esik szó, a gyöngy, szalag és alumínium lapocskás függönyök verhetetlenek.

Anyagvilág:  A retróban sajnos szinte semmi nem kap helyet, ami természetes anyagú, ennek a hátterében azonban pusztán praktikai okok állnak, hiszen a stílus kedvenc anyaga a műanyag, mely formálhatósága miatt vált kedvenccé a hatvanas években. A műanyag mellett a farmer elnyűhetetlensége, a műbőr tartóssága és a lakkozott felületek tisztíthatósága ihlette meg a bútordarabok megálmodóit, akik elsődleges szempontként mindig a funkcionalizmust és egyszerű kezelhetőséget tartották szem előtt.

További cikkek hasonló témában

Pantone színek 2017

Ezúttal semmi pasztell vagy édes, ez egy neon és zamatos zöld szín...

Berone gyermekbútor: olcsón, jó minőségben

Olcsó, minőségi termékeivel minden korosztályt kiszolgál a baba...

Természetközeli lakberendezés

Az életünk számos területét érintettük már abból a szempontból,...

Pazar fürdőszoba

Amikor behozzuk a külvilágot, kitágítjuk belső tereinket. Ez a...

Hozzászólások