Jelenlegi hely

Polcokat a falra!

Polcokat a falra!

Amellett, hogy bármelyik helyiségben remek tárolási lehetőséget biztosítanak, díszítő elemnek sem utolsók.

Lakberendezők és designerek egyaránt kedvelik a polcokat, hiszen alapvetően semmi másról nem beszélünk, csak egy deszkalapról. A felfüggesztésekkel és díszítésekkel azonban akár a nappali, vagy a háló karakteres dekorációjává is válhatnak.

Otthonunk függőleges felületeit kisebb-nagyobb polcokkal tehetjük hasznosabbá. A fali polcok formája és anyaga is sokféle lehet: kitöltheti a sarkokat, falfülkéket, körülveheti az ajtókat, ablakokat, vagy éppen üres falfelületeket tehet elevenebbé. Ha sok, egyforma tárgy, például könyvek tárolására van szükség, akkor jobb, ha a polc semleges, visszafogott, hogy inkább a könyvek érvényesüljenek. Ha azonban a nappali falát, vagy előterek, közlekedők felületeit szeretnénk polcokkal díszíteni, jobb, ha dekoratívabb formákat választunk, melyek önmagukban is mutatósak.

A polcot egymagában is használhatjuk, de egymáshoz remekül illeszkednek, így akár egy egész rendszert is felfüggeszthetünk a falra. A sötét polc világos háttér előtt pompás kontrasztot alkot, jellegzetes hangulatot kölcsönözve a szobának.

Mielőtt döntünk, gondoljuk át!
- A polcok anyaga, mérete és rögzítése mindig a rajta elhelyezett tárgyaktól függ. Nem mindegy, hogy könnyű műanyag vázát, vagy nehéz bronzszobrot szeretnénk-e elhelyezni rajtuk.
- Általános tapasztalat, hogy az alátámasztás – normál polcvastagság esetén – 80-90 cm. Vastagabb anyagnál ez a távolság növelhető.
- Létezik elemekből összeállított polcrendszer, amely készen kapható és házilag összeállítható
- Egyedi, helyhez alkalmazkodó rögzített polcokat az ügyesebb kezűek maguk is elkészíthetnek, hisz a nagyobb barkácsüzletekben már minden hozzávalót meg lehet vásárolni.
- A helyiségek legtöbbször több tárolóhelyet kínálnak, mint ami első látásra eszünkbe jut. Nézzünk körül a szobában, hol vannak még kihasználatlan helyek, amit bepolcozhatunk: sarkokban, ajtók mögött és fölött, mosdókagyló állványa körül, tetőterek hajlásszögeiben, WC kagyló fölött.
- Rögzített polcok szereléséhez az L alakú konzolok a legbiztonságosabbak. Ha kis polcot szerelünk, érdemes előbb a konzolt a polchoz rögzíteni még a felrakás előtt. Ha viszont a fal egyenetlen, vagy a polc hosszú, először a tartókat rögzítsük a falhoz.
- Minden esetben érdemes vízszintezőt használni, hiszen a szemünk a legkisebb eltérést is érzékeli.
- Ha a fal nagyon egyenetlen, akkor a legjobb megoldás, ha fából egy-egy függőleges tartólécet készítünk a polcoknak.
- Ha nem szeretnénk rögzítő elemeket látni, eltakarhatjuk a felerősítést gipszkartonnal, melynek résein keresztül a polcokat egyszerűen betoljuk a helyére, az eredeti fal mélységéig. Megoldást adhat még erre a készen kapható hátfalpanel, melynek vízszintes hornyaiba rögzíthetők a polcok. Ezek sokféle méretben és színben kaphatók.

Könnyedén vidámmá tehetjük lakásunk atmoszféráját, ha a sok szögletes, függőleges és vízszintes egyenes közé becsempészünk íves formákat. A ferde polcok remekül alkalmazhatók könyvek, CD-k, vagy más tárgyak tárolására.

Fekete-fehér
Éles, határozott vonalat képeznek a vastag, fekete polcok a fehér falfelület előtt. A tárgyakat a polcok hátsó élébe épített fénycső világítja meg.

Teljes kör
A félköríves üveg szalagok között a polcok szabadon kombinálhatók.

A polcok nemcsak tartóeszközként, hanem keretként is megállják a helyüket, retro és modern stílusú lakásokban egyaránt alkalmazhatóak. Egy-egy hangulatosan berendezett polc pedig akár háromdimenziós csendéletként is megállja a helyét.

Nem szabad tehát lebecsülni a polcokat, hiszen a különböző formák és funkciók kombinálásával könnyedén a lakás meghatározó elemeivé válhatnak.

További cikkek hasonló témában

Játék a fényekkel

A fények megszokott alkalmazása mellett, mint a hagyományos vagy...

Luxus fürdőszobák

A fürdőszoba a lakás legintimebb része, itt valóban magad lehetsz...

Pasztell konyhák az 1950-es évekből

Annak ellenére, hogy a trendek a modernista dekorációról áradoznak...

Hozzászólások