Jelenlegi hely

Parketta vagy laminált padló?

Parketta vagy laminált padló?
Mutatós és változatos lehetőség a padló burkolására. A padló képezi az alapot, és hangulatot teremt. A falakat és a mennyezetet mindig újrafestheti, viszont a parketta nehezebben változtatható. Például színe, keménysége nagy különbség az egyes fafajtáknál. Egészen a világos nyírtől, a sötét diófáig terjed a választék.

Sokak számára már a választásnál eldől, hogy az olcsóbbat és könnyebben lefektethető laminált parkettát vásárolják. Kétségkívül egyszerűbben kezelhető, de nem árt figyelembe venni, hogy a faparketta megfelelő kezelés mellett több évtizedig is szolgálhat minket.

A laminált változat fajtától függően 15-25 évig használható, ám csiszolni, lakkozni nem lehet. A parketta készülhet keményfából vagy puhából, attól függően válasszunk, hogy mekkora igénybevételnek lesz kitéve az anyag. A legkeményebb az akác, a legpuhább az égerfa.

Amennyiben nagy helyiséggel rendelkezik, akkor a lamellás (1-2 soros) szalagparketta a legalkalmasabb. A szalagparketta hatással van a helyiség általános képére is, hogy milyen világos-sötét, szűkíti vagy növeli a teret.

Tisztítás
A laminált, illetve szalagparketta tisztításához elég egy söprű, vagy porszívó, majd éppen csak nedves ruhával töröljük fel.

A faparkettára azonban jobban oda kell figyelni. Ne felejtsük el, hogy élő anyagról van szó, tehát hő vagy nedvesség hatására változhat az alakja.

Fotók: www.flickr.com

További cikkek hasonló témában

Apartman Stockholmban

A sárga mint domináns szín a lakásban...

DSA STUDIO - Interior Design

Egy Sasad ligeti, lakóparki lakással kapcsolatban kerestek meg...

Stílusos hangszigetelő ötletek

Ha szereted a csöndet, de nem hangszigetelt a házad, néhány...

Talpalávaló szőnyegek
A szőnyeg, élettereink bútorok által...

Hozzászólások