Jelenlegi hely

Lakásszépítő falburkolatok

Lakásszépítő falburkolatok

A falburkolatokkal szemben egy lakás esetén nincs igazán nagy szilárdsági követelmény...

Csupán annyi, hogy önsúlyát elbírva, és a helyes szerelési technológiát alkalmazva, ne pottyanjon le a falról, ne repedjen, ne veszítse el a színét. Hagyományos építkezés esetén a falak vakoltak, kivéve, ha belsőépítészeti elgondolás az, hogy a falat alkotó szerkezet, kő, fém, fa mutassa meg önmagát. A durva vakolás fehérre meszelve, vagy festve hagyományos népi hangulatú lakásnak, hétvégi háznak kiváló. Ez a legegyszerűbb, legolcsóbb megoldás. A festékek alapanyagától, a festés technológiájától függően különböző hatás érhető el. Érdekes hangulatot teremthetünk tégla, kőburkolat lefestésével is, bár ezzel kicsit hamisítjuk a természetet.

A falak intenzív használati zónája padlószinttől 1,00-1,20 m magasságig terjedő terület. Jó esetben ezt a felületet eltakarják berendezési tárgyaink, de sokszor ennek a zónának köszönhetjük, ha a lakásunkat újra kell festeni; gyerekek piszkos kézzel összefogdossák, szék támlájával összekarmoljuk, összepiszkítjuk lábunkkal, nekidöntött tárgyakkal. Ezért célszerű ezt az igénybevett területet tartósabb, könnyen tisztítható burkolatokkal ellátni: fa lambéria, parafa lapburkolat, faliszőnyeg, műanyag lemez, dekortextil, klinkertégla, műanyag tapéta vagy lapburkolat.

A fa igen fontos anyagunk, bizonyos esetekben a legmegfelelőbb. Jó esetben bútoraink nagy része, padlóburkolatunk, nyílászáróink, lépcsőink fából készülnek. Léteznek táblás és deszkaburkolatok. Előbbi hagyományos jelleget, utóbbi pedig rusztikus hangulatot ad a szobának. Alapszabály, hogy kizárólag összefüggő felületeket burkoljunk fával; padlótól a mennyezetig, az ajtó felső éléig, vagy az ablak alsó síkjáig. A nyílászárókat érdemes a falburkolathoz hasonló színűre festeni.

Sokszor a lehűlő (kevéssé szigetelt, vagy északi fekvésű) falakat érdemes a jó hőszigetelő tulajdonságú parafával leburkolni, mert jobb közérzetet teremt. Gyerekszobában is praktikus a parafa, mert könnyű beleszúrni képeket, gyerekrajzokat.

A fa nagyon szép, natúr anyag, de ahogy egy szobában a színeknek is egyensúlyt kell alkotniuk, ugyanúgy az anyagoknál is a megfelelő arány elengedhetetlen a harmonikus tér meglétéhez. Különösen tetőtéri lakásoknál túlzott lehet a nagy mennyiségű fa felhasználása, ha a rengeteg fa tárgy és burkolat mellett még a ferde falakat is fával borítjuk. A túl sok faburkolat nyomasztóan és unalmasan hat. Sokkal levegősebb, és világosabb, ha tetőtérben a ferde falainknak csak fedőlécet adunk pipalécből, illetve hatalmas álszarufákat imitálunk, vagy egyszerűen meghagyjuk a szerkezetet, és lefestjük, vagy tapétázzuk a felületeket. Ha utólag készült, szerelt tetőtéri kialakításról van szó, és az egyenetlenségeket szeretnénk palástolni, kis eltérésekhez fűrészporos tapétát, fröcskölt felületű festést, textúrás tapétát, textilbevonatot, nagy hibákhoz pedig üvegszál erősítést érdemes használni.

Természetesen a hidegburkolatok is nagy szerepet kapnak a falburkoláskor. Kevesen engedhetik meg, hogy a burkolatot a mennyezetig vigyék fel, nagy belmagasság esetén ez előnytelen is. A burkolat váltásánál figyeljünk az ablakok, ajtók szemöldök magasságára, berendezések magasságára (ez különösen a konyhára érvényes), parapet magasságra, és így alakítsuk ki a legmegfelelőbb vízszintes osztást.

A tükör a lakberendezés egyik kedvelt játékszere, hiszen térnövelő hatásával, fényvisszaverő képességével szobánk hangulatát erősen befolyásolhatja, akár összefüggő, nagy felületként, akár tükörcsempeként használva.

A burkolóanyagok tárházát nem merítettük ki, hiszen variációs lehetőségük végtelen, mindig akad új anyag, technológia. A minket körülvevő anyagok észrevétlenül válnak életünk részévé. Sokszor annyira megszokjuk őket, hogy elképzelhetetlennek tartjuk másságukat. A burkolatok anyaga, színe és mintája közötti összefüggéseket nem könnyű kezelni. Egy jól működő, esztétikus és egyéni otthon megteremtése tradíciókon, kísérletezésen és jó érzéken alapul.

További cikkek hasonló témában

Árnyékos enteriőrök - A lakberendező válaszol
Roletta, pliszé, lapfüggöny. Belső árnyékolók...
Párna, ágytakaró, falikép is készíthető selyemfestéssel

A legtöbb alkotótevékenységhez hasonlóan a selyemfestés is a...

Magas minőség, professzionális tervezés

Az egyik legnagyobb kihívás mind az építtetők, mind a...

Polcokat a falra!

Amellett, hogy bármelyik helyiségben remek...

Hozzászólások