Jelenlegi hely

Lakásszépítő falburkolatok

Lakásszépítő falburkolatok

A falburkolatokkal szemben egy lakás esetén nincs igazán nagy szilárdsági követelmény...

Csupán annyi, hogy önsúlyát elbírva, és a helyes szerelési technológiát alkalmazva, ne pottyanjon le a falról, ne repedjen, ne veszítse el a színét. Hagyományos építkezés esetén a falak vakoltak, kivéve, ha belsőépítészeti elgondolás az, hogy a falat alkotó szerkezet, kő, fém, fa mutassa meg önmagát. A durva vakolás fehérre meszelve, vagy festve hagyományos népi hangulatú lakásnak, hétvégi háznak kiváló. Ez a legegyszerűbb, legolcsóbb megoldás. A festékek alapanyagától, a festés technológiájától függően különböző hatás érhető el. Érdekes hangulatot teremthetünk tégla, kőburkolat lefestésével is, bár ezzel kicsit hamisítjuk a természetet.

A falak intenzív használati zónája padlószinttől 1,00-1,20 m magasságig terjedő terület. Jó esetben ezt a felületet eltakarják berendezési tárgyaink, de sokszor ennek a zónának köszönhetjük, ha a lakásunkat újra kell festeni; gyerekek piszkos kézzel összefogdossák, szék támlájával összekarmoljuk, összepiszkítjuk lábunkkal, nekidöntött tárgyakkal. Ezért célszerű ezt az igénybevett területet tartósabb, könnyen tisztítható burkolatokkal ellátni: fa lambéria, parafa lapburkolat, faliszőnyeg, műanyag lemez, dekortextil, klinkertégla, műanyag tapéta vagy lapburkolat.

A fa igen fontos anyagunk, bizonyos esetekben a legmegfelelőbb. Jó esetben bútoraink nagy része, padlóburkolatunk, nyílászáróink, lépcsőink fából készülnek. Léteznek táblás és deszkaburkolatok. Előbbi hagyományos jelleget, utóbbi pedig rusztikus hangulatot ad a szobának. Alapszabály, hogy kizárólag összefüggő felületeket burkoljunk fával; padlótól a mennyezetig, az ajtó felső éléig, vagy az ablak alsó síkjáig. A nyílászárókat érdemes a falburkolathoz hasonló színűre festeni.

Sokszor a lehűlő (kevéssé szigetelt, vagy északi fekvésű) falakat érdemes a jó hőszigetelő tulajdonságú parafával leburkolni, mert jobb közérzetet teremt. Gyerekszobában is praktikus a parafa, mert könnyű beleszúrni képeket, gyerekrajzokat.

A fa nagyon szép, natúr anyag, de ahogy egy szobában a színeknek is egyensúlyt kell alkotniuk, ugyanúgy az anyagoknál is a megfelelő arány elengedhetetlen a harmonikus tér meglétéhez. Különösen tetőtéri lakásoknál túlzott lehet a nagy mennyiségű fa felhasználása, ha a rengeteg fa tárgy és burkolat mellett még a ferde falakat is fával borítjuk. A túl sok faburkolat nyomasztóan és unalmasan hat. Sokkal levegősebb, és világosabb, ha tetőtérben a ferde falainknak csak fedőlécet adunk pipalécből, illetve hatalmas álszarufákat imitálunk, vagy egyszerűen meghagyjuk a szerkezetet, és lefestjük, vagy tapétázzuk a felületeket. Ha utólag készült, szerelt tetőtéri kialakításról van szó, és az egyenetlenségeket szeretnénk palástolni, kis eltérésekhez fűrészporos tapétát, fröcskölt felületű festést, textúrás tapétát, textilbevonatot, nagy hibákhoz pedig üvegszál erősítést érdemes használni.

Természetesen a hidegburkolatok is nagy szerepet kapnak a falburkoláskor. Kevesen engedhetik meg, hogy a burkolatot a mennyezetig vigyék fel, nagy belmagasság esetén ez előnytelen is. A burkolat váltásánál figyeljünk az ablakok, ajtók szemöldök magasságára, berendezések magasságára (ez különösen a konyhára érvényes), parapet magasságra, és így alakítsuk ki a legmegfelelőbb vízszintes osztást.

A tükör a lakberendezés egyik kedvelt játékszere, hiszen térnövelő hatásával, fényvisszaverő képességével szobánk hangulatát erősen befolyásolhatja, akár összefüggő, nagy felületként, akár tükörcsempeként használva.

A burkolóanyagok tárházát nem merítettük ki, hiszen variációs lehetőségük végtelen, mindig akad új anyag, technológia. A minket körülvevő anyagok észrevétlenül válnak életünk részévé. Sokszor annyira megszokjuk őket, hogy elképzelhetetlennek tartjuk másságukat. A burkolatok anyaga, színe és mintája közötti összefüggéseket nem könnyű kezelni. Egy jól működő, esztétikus és egyéni otthon megteremtése tradíciókon, kísérletezésen és jó érzéken alapul.

További cikkek hasonló témában

Társalgók gyönyörű panorámával

Nappalik, melyeket körülölel a természet.
Tengerre néző,...

Fürdőszoba design

Lehet, hogy nem minden ember számára a legfontosabb terület, mégis...

Fűszerezd meg!

Modern forma, letisztult színvilág, eklektikus hangulat, azaz...

Fekete-fehér elegancia Halloweenre

Ha nem tudunk lemondani a pókhálóról, rémisztő szörnyecskékről...

Hozzászólások