Jelenlegi hely

Konyhapult ötletek

Konyhapult ötletek

A pult a konyhának egy nagyon fontos eleme, mind funkcionalitásban, mind kényelmi szempontból. Hogyan válasszuk ki a tökéletes pultot?

A mai igényeknek megfelelő hagyományos és modern anyagok széles arzenálja áll rendelkezésünkre.

A konyhapultokat, munkafelületeket illetően a legfőbb igények: a víz- és hőállóság, illetve a kiömlött étel-ital és kések karcoló hatásának elviselése, valamint a könnyű tisztíthatóság és a tisztítószerekkel szembeni ellenálló képesség.

Műkő felületek (Corian, Staron)
Előnye, hogy tartós, higiénikus, meleg tapintású, hő- és vízálló, a pult széle lekerekíthető. Szinte végtelen szín- és mintaválaszték. Sérülés esetén könnyen javítható.
Hátránya főként a magas ára. Makadám (zúzott kő, ragasztott poliészter gyanta, pl. Silestone) valamivel kevésbé tartós.
Modern, minimalista stílus kedvelőinek.

Fa és laminált
Előnye, hogy könnyen telepíthető, meleg tapintású. Szabható és alakítható a kívánt méretre. A laminált széles szín- és minta választékban elérhető, kedvező ár.
Hátrányaként említendő, hogy a karcolás és vágás nyoma meglátszik rajta, a sérülések javíthatatlanok. Túl forró edény hatására felpattoghat.
Skandináv, modern olasz stílust kedvelőknek.

Természetes kő
Előny, hogy strapabíró, praktikus, elegáns és szép. Nincs két egyforma darab, több szín és mintaválaszték. Szinte minden formára csiszolható. Víz- és hőálló, a gránit karcolhatatlan, a márvány kicsit kényesebb.
Hátránya: rendszeres kezelést igényelnek, nem tartoznak a legolcsóbb anyagok közé.

Acél és beton
A konyhapultok borítására egyre inkább terjed a rozsdamentes acél lemezek használata. Az éttermi konyha hangulatát idéző anyag mind ránézésre, mind érintésre hűvösnek mondható. Legnagyobb hátránya, hogy könnyen karcolódnak, gondos kezelést és tisztán tartást igényel. Nagy előnyük viszont a magas hőállóságuk.
A beton készítése a helyszínen történik, igen sok színárnyalatban, a kívánt formára és méretre öntéssel. Elég jelentős súlyú, ezért nagy teherbírású konyhaszekrény szükséges hozzá. Előnyei és hátrányai megegyeznek a természetes kövekkel. A minimalista stílust kedvelők konyhájába ajánlható.

Forrás: Weranda

További cikkek hasonló témában

Gyakorlati ötletek cipőtároláshoz

Örök probléma: hová tegyük ezt a sok cipőt?
Minél többen...

Természetes hatás

Egy fárasztó nap után nincs is jobb, mint felfrissülni egy...

Térelválasztó trend
Választhatunk plafonig épített, vagy éppen csak...

Hozzászólások