Jelenlegi hely

Kicsi, de nagyvonalú

Kicsi, de nagyvonalú

Külföldön – főleg angolszász országokban – sok jó példát láthatunk arra, hogy a nagy belmagasságú, nagyvonalú terekkel, hatalmas ablakokkal rendelkező régi gyárépületeket – amennyiben állapotuk megfelelő – nem bontják el, helytörténeti és építészeti-kulturális értékként tekintenek rájuk; felújítva, a belső terek átalakításával lakásként is hasznosíthatók, s van is erre igény, főleg akkor, ha az épület az adott település frekventált pontján található. Az ipari stílusú loftok kifejezetten népszerű lakástípusok.

A képeken egy moszkvai tetőtéri miniloft látható – mindössze 39 négyzetméteres. Egy ötvenes években létesült gyárépületben alakították ki.

A lakásban a fürdőszoba az egyetlen helyiség, melyet zárt falak különítenek el a többi helyiségtől, egyébként a loft sajátosságainak megfelelően egylégterű.


A nappali a loft egyik sarkában kapott helyet. Szomszédságában a konyha és az étkező.


A lakás relatíve szűkös mérete ellenére szellős, s a két nagy tetőtéri ablaknak köszönhetően egész nap világos, természetes megvilágítású. A miniloft egyedülállóknak vagy szobakiadáshoz ideális, pároknak optimális – nincs hová elvonulni. A tárolási lehetőségek erősen korlátozottak, bár ennek is megvan az előnye: nem ösztönzi arra a lakókat, hogy sok (felesleges) ingóságot halmozzanak fel.

Építész: Evgeny Osztrovszkij | Fotó: Svetlana Ignatenko | Építés éve: 2014

Forrás: Életszépítők

További cikkek hasonló témában

Stílusos rendszerezés
Az ünnepek elmúltával beköszöntött az új év, és...
Sárga konyha

Dekorációs ötletek a hangulat növelése...

Hogyan hozzuk Santorinit a nappalinkba?

A sajátos hangulat megteremtésének az alapja a tengerkék és a...

Tavaszhozó faltetoválás
Szinte nincs is olyan ember, aki a tavaszt ne...

Hozzászólások