Jelenlegi hely

Karácsonyi mécses tartók

Karácsonyi mécses tartók

Mindenki szereti ünnepi díszbe öltöztetni a lakását. És mi az ami az ünnep fényét még jobban kihangsúlyozza? A gyertyák természetesen, melyek elengedhetetlen kellékei az ünnepnek. Cikkünkből most megtudhatod hogyan készíthetsz magadnak csodaszép karácsonyi mécses tartókat.

Nem kell hozzá más csak egy öntő forma, melyet bármelyik Kreatív Hobby boltban kapsz, modell gipsz, festék, csillám por és két komponensű repesztő lakk.

A mécses tartók elkészítési módja:

1. a gipszet bekeverjük. Gipsz fajtától függően kisebb-nagyobb mennyiségű vizet kell hozzá adni. De általánosságban elmondható, akkor jó, ha sűrű tejfölre emlékeztető az állaga.

2. A bekevert gipszet az öntő formákba öntjük. Vigyázzunk, hogy egyenletesen oszlassuk el a gipszet a formában. Én egy kenő lapátot szoktam használni, hogy egyenletes legyen a teteje. Különben billegni fog a mécses.

3. Hagyjuk a gipszet kiszáradni. Ilyenkor télen rátehetjük a radiátorra, sokkal gyorsabban megszárad :)

4. Ha megszáradt a gipsz kifordítjuk a mécses tartókat a formából és jöhet az igazi alkotás :)

5. A festéssel kezdünk. Fessük be a mécses tartók teljes felületét az általunk kiválasztott színre. Én a kedvenc színeimet, a kéket, zöldet, sárgát és a piros különböző árnyalatait használtam. A festéshez a Rayher Kreatív Centrumban vásárolt teljes fedő hobbi festékeket használtam.

a. Nagy mécses tartó esetén: burgundi piros az alsó szint, második szint 3-1 arányban a burgundi piroshoz kevert piros, 3. szint az előző szinten használt keverékhez még 1 egység pirosat kevertem és végül a mécses tartó belseje narancssárgára lett festve.

b. Kis gyertya tartók: az ezüst eres: burgundi piroshoz – barnát kevertünk. Arany  eres: burgundi piroshoz, narancs sárga és piros lett keverve 3-1-1 arányban.

c. Közepes mécses tartók: zöld és burgundi piros, valamint tengerész kék és fényes sárga, narancs sárga színek vannak.

6. Ha megszáradt a festék, jöhet a repesztés. Ehhez első lépésként felvisszük az 1.-es komponenst a mécses tartóra.

Ne túl vastagon, mert nagyon lassan szárad különben meg.  Ne ijedjen meg senki, ez egy tejszínű anyag, amikor felvisszük és akkor jöhet a 2. komponens, ha teljesen átlátszóvá válik. Ekkor felvihető a 2.-es komponens. Ez átlátszó, ragadós folyadék. Száradása közben jelenik meg az erezet a felületen.

7. Utolsó lépés pedig az erezet kiemelése. Én ehhez arany és gyöngyház port használtam. Ezeket puha ecsettel vittem fel. A por megül a repedésekben. A felesleget pedig ugyancsak ecsettel lesöpörhetjük.

Az így elkészített mécses tartók aztán mindenki megelégedésére igazán ünnepi díszbe öltöztetik otthonainkat!

Forrás: praktikak.hu

További cikkek hasonló témában

Szinte bármilyen felületen alkalmazható a viaszfestés

A viaszfestés lényege, hogy egy speciális vasaló, vagy felhevített...

A megfelelő szőnyeg kiválasztása
A szőnyegek otthonunk melegségének, csendjének,...
Kis helyiségből gardróbszobát

Úgy gondolja, hogy nincs hely a gardróbszobájában? Ez nem igaz,...

Hozzászólások