Jelenlegi hely

Jónás Dorka belsőépítész

Jónás Dorka  belsőépítész

Mindig is szeretett rajzolni, pontosan nem tudta, hogy milyen pályát fog választani, de azt tudta, hogy valamilyen művészi, alkotással kapcsolatos tanulmányt fog folytatni. És abban is biztos volt, hogy nem szeretne a magyarországi poroszos rendszer diákja lenni többet. Így került Spanyolországba, ahol egy dán szemléletű iskolában végezte el tanulmányait…

„Ott arra voltak kíváncsiak, hogy mi az amit tudok, és nem arra, hogy mi az amit nem”. Folyamatosan arra inspiráltak bennünket, hogy az iskolában még bármit tervezhetünk, és engedjük el a fantáziánkat, merjünk alkotni, és gondolkodni, hiszen majd a való életben rengeteg akadályba fogunk ütközni a tervezések során. (pénz, a megrendelők instrukciói…stb). Ugyanakkor nagyon praktikus dolgokat is tanítottak, amiket mai napig is használok…

Bár az általa tervezett otthonok mindig látványosak, mégis szerinte egy Ingatlan legnagyobb értéke (az elhelyezkedés után persze), a jól használhatóság, az ergonómikus elrendezés, és a minden igényt kielégítő funkciók kialakítása, legyen az élettér, munka- vagy vendéglátó helyiség.


Nagyon fontos, hogy a végfelhasználók életformájuknak megfelelően használhassák a teret és ne kelljen kompromisszumokat kötniük. Így a tervezést az ügyfelekkel együttműködve mindig az optimális funkció kialakításával, és a lakás adottságainak elemzésével kezdi. Mikorra pedig a megfelelő életteret sikerült kitalálni, addig már megismerte annyira a megrendelőt, hogy tudja, mire vágyik, mit kedvel. Következhet hát az esztétikumra való koncentrálás, a lakás arculatának körvonalazása.

Általában a letisztult formákat kedveli, de gyakran vegyíti finoman és ízlésesen a stílusokat, amellyel lágyítja az esetlegesen modernebb, szögletes tereket. Szeret a síkokkal, a különböző anyagok kontrasztjával játszani, kiemelni vagy hangsúlyozni felületeket, dinamikussá tenni az összképet.

Stílus tekintetében a megrendelő igényeihez, ízléséhez alkalmazkodik, ám először meg kell vizsgálni az építészeti-, és környezeti adottságokat.

A jól kitalált világításrendszerrel praktikusan használhatóvá teszi a tereket, kiválóan hangsúlyozza a belsőépítészeti látványelemeket, kiemeli a különböző funkciókat és rejtett világításokkal hangulatossá varázsolja az enteriőröket.

Szerinte a fényeknek nem szabad elnyomni a tér karakterét, hanem érvényre kell juttatniuk annak jellegzetességeit. 

A tervezésen túl a kivitelezést is megszervezi és levezényli, mára már egy nagyon precíz alvállalkozói csapattal dolgozik, amelyben minden munkafázis elvégzésére van szakembere, így teljes project-menedzseléseket vállalhat.

További cikkek hasonló témában

Látványos képek keresztszemes hímzéssel

A keresztszemes hímzés egyszerű eszközöket igényel, rövid...

A fa birodalma
Nyugalmat kelt  a sok fa használata. A fürdőkád...
 Hálószobatitkok….
Manapság általános trend a konyhabútor vagy épp...

Hozzászólások