Jelenlegi hely

Japán stílus

Japán stílus
Az egyik legnyugodtabb, legrezignáltabb lakberendezési stílus Japánból származik. Ahogy mai világunk egyre kaotikusabbá válik, a nyugalmat sugárzó japán-stílus úgy értékelődik fel, és válik egyre népszerűbb enteriőrré.
Az egyik legmeghatározóbb design elem a japánra jellemző tea-ceremóniáknak köszönheti meglétét. A tea-ceremónia a lakások legfontosabb helységében történik. A tea-szobára jellemző, hogy kavicsokkal körülvett tavat, vagy medencét is tartalmaz - ami a víz jelenlétének fontosságát és ezzel együtt a természet nyugtató hatását hangsúlyozza.

A japán lakásbelső semleges színeket használ. Jellemzője a természetes anyagok és színek, illetve a geometrikus rendben elhelyezett berendezési tárgyak megléte - mindez az egyszerűség és funkcionalizmus filozófiáját követve. Mindez persze csak úgy szép, ha rendet tartanak benne... A falakat díszítő képek eredeti alkotások, többnyire természeti ábrák grafikus megjelenítése: egyszerű, letisztult és nyugalmat árasztó. Gyakori a fekete szín használata, gyakran adja a ajtókeretek, shoji-panelek és lámpatartók alapját - mindez rizspapírral kombinálva.

A legjellemzőbb fafajták, amit a japán-stílusban berendezett lakásokban használni illik: a cédrus, juhar, bambusz, illetve a kő, fonott gyékény, valamint a rizspapír. További jellemző textúrák a selyem, a tatami matracok, és az aprólékos kézimunkával hímzett kimonók.

A bútorzat elsősorban a funkciót helyezi előtérbe a mintákkal és design-nal szemben. Jellemző az Európában mindennapos székek és fotelek, kanapék hiánya, helyettük futont használ ülőalkalmatosságnak. Szintén nem jellemző az általunk ismert ruhásszekrények és fiókos komódok látványa egy autentikus japán enteriőrben. Az asztalok is jóval alacsonyabbak, mint amihez az európai szem hozzászokott.

A japán kultúra jellemzően az ellentétek egyensúlyán alapul (yin-yang) és ez alól a lakberendezés sem kivétel. A lakások belső kidolgozása és berendezése is kontrasztos - ám egyensúlyt alkot: pl. fényesre polírozott padlón durva szövésű, erősen texturált szőnyeg, egy magas fényű, lakkozott doboz a rusztikus fa-asztalon, vagy éppen hófehér kavicsok egy fekete tálban. Míg a mi kultúránkban a figyelmet a falakra irányítjuk, eközben Japánban a tér közepére irányul a figyelem (belső kert, tea-asztal a szoba közepén, egy oltár vagy egy precízen kidolgozott "csendélet", stb.).

Hogyan tudjuk azonban mindezt idehaza is megvalósítani?

A fekete-fehér, shoji-mintás tolóajtók minden lakásba azonnal becsempészik a japános hangulatot. Nem kell azonban csak szobaajtóban gondolkodnunk, a shoji-screen lehet gardrób szekrény ajtaja, térelválasztó paraván.

A bambusz padló, tatami szőnyegekkel fedve valósághű lakberendezési elem. Tegyünk rá egy alacsony tea-asztalkát és porcelán teáskannát, néhány bambusz tányéralátétet, és máris egy japán teaházba képzelhetjük magunkat.

A geometrikus formák, szögletes és párhuzamos vonalak jellemzőek japánra, használjuk tehát mi is őket. Kevés bútor legyen a térben, ám azok legyenek magas fényű, lakkozott felszínű darabok. Kerüljük a fémeket, de használjunk sok organikus anyagot.

Ne feledjük a "zen nyugalom" rekreálása alapvető, ha valóban japán-stílusú enteriőrre vágyunk. Egy kis ikebana, bonsai, néhány fehér kavics egy fekete tálban, vagy fehér homok csíkosra gereblyézve nagyon hatásos elem. Tartsuk szem előtt a yin és yang kettősségét, a buddhizmus sugallta ellentétek egyensúlyát. És még egy nagyon fontos dolog: nem lehet nyugalmat elérni olyan enteriőrben, ahol rendetlenség van. A japán-stílusú terek jellemzője a rendezettség, a vizuális tisztaság, ahol minden a helyén van.

Végezetül pedig még egy jó hír a japán stílus kedvelőinek: az osztatlan, nagy alapterületű lakásoktól kezdve a kisebb városi bérlakásokig bárhol könnyedén kialakítható.

További cikkek hasonló témában

Fonott bútorok varázsa
Bármilyen stílusú lakásban kellemes látvány. A...
Térhódítás – a tetőtér
Napjainkban szinte divatba jöttek a tetőtéri...

Hozzászólások