Jelenlegi hely

Iskolába megy a gyerek!

Iskolába megy a gyerek!

Pár nap és nyakunkon az iskolakezdés. Első komolyabb átalakítást akkor kell elvégezni a gyerekszobán, amikor a gyermekünk iskolába megy.

Pár nap és nyakunkon az iskolakezdés. Első komolyabb átalakítást akkor kell elvégezni a gyerekszobán, amikor a gyermekünk iskolába megy.

Újragondolva a gyerekszoba berendezését, többfunkciós térben érdemes gondolkodni, hiszen a játékon és a pihenésen kívül a gyerekek kuckójának kialakítása az otthoni tanulás hatékonyságát is befolyásolja.

Ekkor nem elég egyszerűen csak egy íróasztalt betenni, hanem a szoba hangulatát, stílusát is változtatni kell. Hiszen ami eddig "aranyos" volt, az rövidesen "ciki" lesz. Megváltoznak a gyerek igényei, szokásai.

Amennyiben szükségessé válik a bútor lecserélése, ezt jól átgondoltan tegyük. A gyerek rohamosan nőni fog, praktikus olyan bútort választani, ami már akár egyetemista koráig némi módosítással, kiegészítéssel jó lesz. Tehát semleges formavilágú legyen. Inkább a szoba díszítésével, festéssel, textilekkel, kiegészítőkkel teremtsük meg az életkornak megfelelő hangulatot.

Amellett, hogy az iskolával kapcsolatos dolgokra fókuszálunk, érdemes szem előtt tartani, hogy gyermekünk nem csak tanulni fog.

Ebben a korban szívesen gyűjtögetnek, játékok kollekcióinak sorát kell továbbra is tárolni úgy, hogy az új típusú dolgoknak (tanszerek, tankönyvek stb.) is helyet tudjunk szorítani. Ehhez elsősorban minél több dobozra, kosárra van szükség, melyeket a berendezés polcos elemein el tudunk helyezni. Érdemes az ágy alatti területek tárolókapacitását is kihasználni, és mindent, ami csak a rendelkezésünkre állhat.

Ha rend van a szobában, akkor a tanulásra való koncentráció is könnyebben megy. A rendezetlenség felszámolásával egyidejűleg a szoba is nyitottabb hatást fog kelteni.

A méreteiben és funkcióiban jól megválasztott praktikus tárolórendszerek a gyerekeket is jobban ráveszik a rendrakásra és a rend megtartására. Az íróasztal köré minél több polcot, fiókot igyekezzünk kialakítani.

Praktikus és helytakarékos megoldás lehet, ha bizonyos funkciók bútorzatát összevonjuk. Ilyen lehet, ha az emeletes ágy összeépítésre kerül az íróasztallal, vagy a tároló szekrénnyel. Főleg kis alapterületű szoba esetében érdemes élni ezekkel a lehetőségekkel.
 
A leckeíráshoz elengedhetetlen kellék az íróasztal és a szék, valamint a munkafelületet erős fénnyel történő megvilágítása.

A természetes fény jelenléte jelentősen befolyásolja a gyerekek koncentrációs képességét, ezért is lényeges, hogy kellő figyelmet szenteljünk a szobába áramló fény mennyiségének és eloszlásának.

A tanévkezdéssel a gyerekeknek muszáj visszaszokniuk az iskolai napirendbe, szervezetüknek fel kell készülnie a fokozott terhelésre. Szükséges egy általános (pl. mennyezeti) világítás és az egyes funkciókat biztonsággal megvilágító helyi fényforrás.

Az íróasztalhoz és a fekhelyhez lámpa, ha ruhásszekrény is kerül a szobába, akkor annak a belsejébe is érdemes világítást felszerelni, megkönnyítve a reggeli ruhaválasztást.
 

A gyerekszoba a pihenés, tanulás mellett a társasági élet színtere is. A  barátok fogadására gondoskodni kell ülőalkalmatosságokról. Egy gyerekszobába a legjobb választás a puff, vagy a babzsák, esetleg néhány nagyobb párna.

Fotó: El Mueble

További cikkek hasonló témában

Gyerekszoba-inspiráció

A gyerekszobának sok szerepet kell...

Kerámia falicsempék konyhába

A kerámia csempe a leggyakoribb ötlet a konyha falára, de...

A függöny szerepe
A függöny megváltoztathatja lakásunk hangulatát...

Hozzászólások