Jelenlegi hely

Húsvéti tojásfestési ötletek

Húsvéti tojásfestési ötletek

Húsvét alkalmával szinte mindenhol festenek vagy díszítenek tojást. Kerülhet az ünnepi asztalra, de lehet a locsolók ajándéka is. Készíthetjük főtt tojásból, de ezt az ünnepek alatt jó, ha el is fogyasztjuk, de díszíthetünk kifújt tojásokat is, ezek hosszú ideig megőrizhetők.

A hímestojás a tavaszi - húsvéti - ünnepkör ősi kultikus szimbóluma számos nép hitvilágában. Az élet hordozója, amely magában rejti a múltat és jövőt. Az újjászületés, feltámadás, elsősorban azonban a termékenység jelképe.

A tojások festéséhez felhasználhatunk boltokban vásárolható, erre a célra készített tojásfestékeket, de aki kreatívabb, különlegesebb színeket kaphat növényi festékek által.

A festeni kívánt tojás héja legyen vastag és sima, a főzésüket pedig mindig hideg vízben kezdjük el. Általában nem kell őket 10-15 percnél tovább főzni, majd a forró vízből kivéve lehetőleg azonnal le kell hűteni, mert így tovább eltartható.

A kiválasztott gyógyfüveket, fűszereket, gyökereket, gyümölcshéját tegyük egy nagy lábas vízbe, lassú, kb. negyed órás forralással készítsünk festésre alkalmas főzetet, majd főzzük meg benne a tojásokat és hagyjuk a lében állni addig, amíg kihűl. Általában véve igaz, hogy minél hosszabb ideig áztatjuk a festőlében a tojásokat, valamint minél több természetes színezéket használunk a festéshez, annál sötétebb színűre tudjuk festeni a tojásokat. A kívánt szín elérése után hagyjuk a tojásokat megszáradni. Ha azt szeretnénk, hogy a tojások szépen csillogjanak, kenjük be őket szalonnabőrrel, vajjal, esetleg olajjal átitatott ruhával.

Tojásfestés természetes anyagokkal:

Sárga színt kapunk, ha kurkumát, sárgarépát, citrom- vagy narancshéjat áztatunk be, majd felfőzzük. A festékanyagok együttes használatával fokozhatjuk a színerősséget.

Narancssárga színt kapunk, ha 0,25 l festővízhez 4 evőkanál pirospaprikát adunk, majd 20-30 percig főzzük.

Aranysárga vagy pirosas barna színt kapunk, ha vöröshagyma héját áztatjuk a vízbe. A hagymahéjjal való festés során különböző színárnyalatokat célozhatunk meg. Azok a tojások, melyeket hideg vízben kevés hagymahéjjal együtt forraltunk fel és utána csak rövid ideig maradnak a festékfürdőben, aranysárga színt kapnak. Hogyha tojások 10 percig a forrásban lévő festékfürdőben maradnak, akkor pirosas barna színűek lesznek

Sötétbarna: erősre főzött kávét vagy fekete teát készítünk, majd hagyjuk lehűlni, ebbe helyezzük a tojásokat, és állni hagyjuk.

Ibolyaszín: fél liter céklalében, amibe 1 evőkanál ecetet kevertünk, 15 percig lassú tűzön főzzük. Halvány ibolyától a mélyvörösig terjedhet a színe, attól függően, mennyi ideig áztatjuk a lében.

Rózsaszín: főzzünk jó erős csipkebogyó teát, lehet filteres is. A főtt tojásokat helyezzük a lehűlt teába. Áztathatjuk málnaszörpbe is a tojásokat.

Kék: vágjunk apróra vöröskáposztát, öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje. 30 percen át főzzük, majd állni hagyjuk 1 napig. A káposzta leve bíbor színű lesz, de a tojásokat kékre festi. Ezt a színt érhetjük el szárított áfonya vagy bodzabogyó főzetével is.

Piros: lilahagyma héjával főzzük a tojásokat

Zöld: vágjunk apróra spenótot (a mélyhűtött is jó), öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje. Főzzük 30 percen át, majd hagyjuk lehűlni. Zöld színt érhetünk el a szárított zölddió burok áztatásával is.

Fekete lesz a végeredmény, ha dióburkot, diólevelet használunk (de ezek mérgezőek; csak kifújt tojáshoz alkalmazzuk).

Lilásbordó: A cékla levével lilásbordóra festhetünk, ehhez a céklát reszeljük le főzés előtt.

Tojásdíszítési módok, technikák:

Festés krepp papírral
Vásároljunk szép rikító és elsősorban erős színű krepp papírokat. A krepp papírt tegyük enyhén ecetes vízbe, majd 1 l vízhez adjunk 1 ek ecet - . Az ecet kioldja a papír színét, de nem gátolja meg, hogy az így kioldott szín aztán a tojásokat megfogja! Na és ez után nincs más dolgunk, mint a tojásokat a krepp papíros vízbe helyezni. Itt is igaz, minél tovább hagyjuk a tojásokat a lében annál sötétebb színt kapunk.

Batikolás
Ezzel a technikával érdekes mintájú tojásokat lehet készíteni. Gyűjtsünk szép és érdekes leveleket a szabadban, majd tisztítsuk meg őket a szennyeződésektől egy ecset segítségével. A tiszta leveleket erősítsük rá jó szorosan a tojásokra. A legjobb ehhez egy már nem használt harisnyát felszanálni. A rögzítés után helyezzük a festékbe a tojásokat, majd a kellő szín elérésekor vegyük ki őket a festékből. Azon a helyen ahol a levél fedte a tojást, világosabb lesz és látszani fog rajta a levél erezete, persze csak akkor, ha elég szorosan rögzítettük a tojásra a levelet!

Ragasztásos tojásdíszítés
Kenjük be ragasztóval a tojás, majd szórjuk be gyöngyökkel, mákkal, vagy egyéb magokkal. Ragaszthatunk rá előre kivágott mintákat is.

Mozaikos tojás
Fessünk be egy tojás a kívánt színűre, majd törjük apró darabokra. Fessünk be egy tojás a kiválasztott szín halványabb verziójára, vagy fehérre, majd ragasszuk rá mozaikszerűen a festett tojásdarabokat.

Tojásfestés alufóliával
Gyűrd össze, majd simítsd ki a négyzet alakú alufóliát, majd kend be akrilfestékkel. Helyezd el a tojást a festékes fólia közepén és finoman borítsd be vele a tojást. Óvatosan nyomd rá a fóliát a tojásra, majd nyisd szét és kivétel után hagyd megszáradni a festéket. Ha szeretnéd, hogy többszínű legyen a tojás, végezd el ugyanezt egy vagy több színnel ugyanezen a tojáson.4. Pöttyös tojás- Fesd be a főtt tojást egy általad kiválasztott színnel, majd hagyd megszáradni. Tégy apró pöttyöket (vagy csíkokat) ragasztóból (vagy ragacspöttyöket) a tojásra. Egy tálba tégy színes homokot, majd mártsd bele a ragacsos tojást. addig forgasd a tálba, amíg minden ragasztópötty megtelik homokkal.

Színezés ételfestékkel
Mindegyik színhez mérjünk ki 1/4 teáskanál ételfestéket egy-egy külön edénybe. Adjunk hozzá 3/4 csésze forró vizet és 1 evőkanál ecetet. A tojásokat helyezzük a színezékbe, s a kívánt szín eléréséig áztassuk. Emeljük ki, s a megszáradt tojásokat kevés étolajjal átitatott puha ronggyal fényesítsük ki.

Karcolt tojások
Az egyszínűre festett tojásokra tűvel, szeggel mintákat karcolhatunk rá. Ez a legegyszerűbb módja a tojásdíszítésnek.
 
Kőtojás
Nem kell hozzá más, csak tojás alakú kavicsok, üvegfesték, és egy kis kézügyesség. Egyedi motívumokkal díszítsük.

A tojás viaszolása
A viaszt megolvasztjuk folyékonyra, majd egy toll betétet, vagy bármilyen kellőképpen vékony eszközt – pl. hurkapálca, kötőtű, ecset – belemártunk, majd díszítő mintákat rajzolunk a folyékony viasszal a tojásra. Ha elkészültünk a mintával, megvárjuk, míg megszárad a viasz. Amíg szárad, felolvaszthatjuk a festéket, majd a viaszos tojásokat belehelyezzük. Amikor a festék kellőképpen megszínezte a tojásokat, kivesszük őket és hagyjuk, hogy megszáradjanak. Fontos, hogy teljesen szárítsuk meg őket, mert ha előbb megfogjuk a tojásokat, foltosak lesznek! Amikor a festék teljesen megszáradt, egy éles késsel a viaszt lekaparjuk (pl: tapéta vágó késsel), vagy megolvasztjuk hajszárítóval. Ott ahol a viasz fedte a tojást, nem fogta meg a festék és előtűnik a tojás eredeti szép fehér színe, kiadva számunkra a mintát:)

Ajándéknak vagy asztaldísznek:

Tojásfejek
Kedves ajándékot vagy asztaldíszt készíthetünk, ha füvet vagy búzát hajtatunk tojáshéjban. 4-5 nap alatt nő meg, így hamar el kell kezdenünk az előkészületeket, hogy húsvétra szép legyen.
Szükséges: fű- vagy búzamag, laza föld, temperafesték vagy alkoholos filc, ecset.

A búzamagot egy napra vízben kell áztatni. Először is le kell fejezni a tojásokat - kifújjuk, majd pengével óvatosan leszedjük a tojáshéj felső részét. A száraz tojáscsészére fessünk arcot, vagy tetszőleges mintát, és állítsuk tojástartó dobozba. Érdemes alkoholos filcet használni, hogy a fű locsolásakor ne maszatolódjon el a rajzunk. Töltsük meg a héjat kevés földdel, és szórjuk bele a fűmagot, erre szórjunk egy kevés földet, és mindig tartsuk nedvesen. Amikor előbukkannak a fűszálak, tegyük napos helyre. Amikor a fű kellő hosszúságú, csináljunk belőle frizurát, és állítsuk a kívánt helyre.

További cikkek hasonló témában

Otthonosan a babaszobában

Tudja, hány ezer kisgyerek első bútora egy Faktum babaágy?
...

Lady Lamp

A hölgy, aki tapintatosan csak annyi fényt visz egy modern...

Hódító terek: a lakófürdő I.

Volt valaha, nagymamáink, fiatalabbaknak dédnagymamáink idejében a...

Hozzászólások