Jelenlegi hely

Helytakarékos berendezések

Helytakarékos berendezések

Kis lakás, nagy öröm.

Az élet néha nehéz 28 m2-en, én is próbáltam… De hagyjuk most a nehézségeit és koncentráljunk a kis lakás jó oldalára.
Ha kicsi lakásban laksz, akkor feltehető, hogy még családalapítás előtt vagy, de már független a szülőktől – vagyis ez a te tereped, a tiéd, és csak a magad ura vagy, úgy hagyhatod széjjel a zoknikat és akkor, amikor jól esik, és nem ébresztesz fel senkit egy éjszakai buli után. Senki nem szól bele, mert a tiéd. És hogy ezen túl miért hasznos egy apró lakás? Olcsóbb felújítani,  berendezni, egyszerűbb takarítani, kedvezőbb a rezsije, mégis nagyon szerethetővé varázsolhatjuk. A lényeg, hogy okosan rendezzük be.
Kicsi konyhákba ajánlott többfunkciós konyhai gépek

Egy kicsi lakás talpalatnyi főző-sütő helyére is könnyen beszereltethetjük a Candy Trio típusú tűzhely és mosogatógép és elektromos sütő egyben háztartási gépeket. Minden garzonlakás apró konyhájába ajánlott az ilyen flexibilis és kompakt konyhai gép. Egy kb. 1 m2-es helyen elfér a mosogatógép, a villanytűzhely és még ráadásul a sütőről sem kell lemondanunk (a házilag készített süti, az otthoni rakott krumpli, a sütőtök persze nem sülhet a nyílt tűzhelyen).

Mindezt külön megoldani 2 gépben (külön gáz vagy villanytűzhely, külön mosogatógép)?  A két gép akár az egész konyhát elfoglalhatja, és akkor már tényleg nem marad mozgástér a sütéshez, főzéshez, mosogatáshoz.

Bár nem konyhai gép, de szintén kis konyhák kedvelt megoldása a falra szerelhető konzol kések, bögrék, fűszerek számára (pl. a thrillerekből jól ismert mágneses késtartó), vagy a szintén falra szerelhető, esetleg össezcsukható edényszárító, vagy éppen összecsukható tésztaszűrő, az egymásba rakható (és egymásba süllyedő) bögrék, poharak, lábasok, plasztik tartók, stb.

Tágítsd a teret: kis lakás is tűnhet tágasabbnak

Törekedjünk a világos színekre

A legjobb ötlet garzonlakásnál, hogy tágítsuk a teret, nehogy egy sötét lyukká sikerüljön változtatnunk. Világos falak, praktikus bútorok, kinyitható dolgok, falraakasztós megoldások, trükkös tükrök –  ezekre van szükségünk a kis lakás berendezéséhez. A falakat, a padlót ne díszítsük túl, ne pakoljuk tele. Mi lehet még egy kis lakás dekorja?

Kisebb képek, kisebb szőnyeg: ne akarjuk 70 m2-essé változtatni, amit nem lehet, csinálhatunk mindent úgy, mint a ’nagyok’, csak csináljuk azt miniben. Kerüljük a mintás dolgokat, pláne a nagyobb mintákat – vagy használjuk a mintákat, de csak 1-1 kiegészítő esetében.

Nem ajánlott a garzonlakás falakon sem a nagy minta, attól csak nagyobb lesz a kontraszt a kicsi lakás és a nagy minta között – vagyis nem kell mindenkivel ránézésre tudatni feltétlenül, hogy a szoba csak 2m széles.

Egyértelműen nagyíthatjuk a teret azonban tükörrel, különleges, egyedi képekkel, ami eltereli a fal szélességéről a figyelmet.

Az egyetlen szobánk a kicsi lakásban legyen az egyetlenünk!


Mindenképpen szerezzünk be egy nagyobb zárható szekrényt, főleg, ha nincs a lakásban beépített szekrény. A zárt ajtók mögé bepakolhatjuk ruháinkat, mindenféle iratunkat, ágyneműket, törölközőket, mindent, ami nem tartozik a látogatóinkra. A nagyobb szekrény külső borítása pedig kapásból lehet a tükör.

Falra szerelt bútorok, tárolók, sarokelemek

Könyveinket, dísztárgyainkat azonban nem érdemes könyves szekrényre halmozni: helyette szerezzünk be pár polcot a falra, tágasabb marad így a lakás. Ha megtehetjük, vegyünk egy kisebb – a szoba méreteihez megfelelő LCD, vagy plazma tv-t, melyet a falra szerelve újabb teret spórolhatunk meg. Lapos képernyős, így szinte a falra simul, és egy fali konzol segítségével a kevéske bútornak való helyet is megspóroljuk

 A konyhában is érdemes bizonyos dolgokat inkább a falra szerelni: pl. igen helytakarékos egy falra szerelhető digitális konyhai mérleg. Fentebb már említettük a mágneses késtartó konzolt és fali tartó társait.

Könnyű, hordozható, kompakt multimédia

Próbáljunk megszabadulni a hagyományos PC/  asztali számítógép többrészes kombójától  (bár egyre kisebbek lesznek a desktop gépek is, mint az apple macintosh desktop modellek), és lehetőleg szerezzünk be egy laptopot, így dolgozósarok kialakításán nem is kell gondolkodnunk. Majd dolgozunk a lenyitható konyhaasztalon, vagy a kinyitható kanapén, fotelágyon, ha muszáj…  Ha projektor készülékre van szükséged, abból is van kisebb (szinte a két tenyeredben elfér), és persze szinte minden kütyüből, gépből van mini kiadás.

Kis lakás fekvőhelye – kényelmes kanapé, ágyneműtartóval

Fekvőhelyünk kinyitható kanapé legyen, de mindenképpen jó minőségű, ami bírni fogja, ha naponta ki-be csukjuk. Ha mégis vendég maradna nálunk éjszakára, szerezzünk be egy felfújható vendégágyat, (vagy kis helyigényű fedőmatracot) amit használaton kívül leeresztve eldughatunk a szekrényben.

Kis lakás – minden, ami összecsukható, helytakarékos vagy multifunkciós, kis helyigényű

Bármilyen termékre, bútorra is legyen szükség egy garzonlakás, vagy kicsi konyha, fürdőszoba esetén, keressünk célirányosan az online boltok, áruházak honlapjain.

Használjunk a keresésnél már eleve olyan szavakat, ami szűkíti a találatainkat, pl. mini hűtő, összecsukható létra vagy összecsukható szárító (sőt! összecsukható futógép, amit az ágy alatt is tárolhatunk), helytakarékos kanapé, kis helyigényű mosogatógép, stb. stb.

További cikkek hasonló témában

Hogyan teremtsünk country stílust otthonunkba?

A nagy belmagasság eleganciát kölcsönöz a helyiségnek, a sötét...

Az életre keltett bronz

Manel Vidal autodidakta szobrászmûvész 1953-ban...

Ébredjünk madárénekre...

Kétség nem fér hozzá, hogy egy madár csivitelésénél alig-alig...

Zuhanyfüggöny és kádparaván
Nemcsak praktikus, de esztétikus megoldást kell...

Hozzászólások