Jelenlegi hely

Hangulatjavító fények

Hangulatjavító fények
Az emberek többsége a tavaszt kedveli a legjobban. Ekkor érezzük magunkat erőnk teljében, nem szenvedünk még a nyári forróságtól, és a dermesztő hideg sem blokkolja érzékeinket. A régen hallott madárcsicsergés, a tavaszi virágok bódító illata és a természetes fény, ami körülvesz bennünket mind jótékony hatással vannak a téli álomból ébredező lelkünknek.
De mi a helyzet az őszi hónapokkal?
Ezt már kevésbé kedveljük, hiszen az utóbbi évek megfosztottak minket az ezer színben pompázó ősz látványától. Egyik héten még a kánikulától fulladoztunk, a másikon már a kora téli kabátokra volt szükség. Minden átmenet nélkül köszöntött be a hideg, esős évszak. Nem volt időnk hozzászokni és felkészülni a sötét, borús napokra. Ilyenkor a hangulatunkon is visszatükröződik a komor időszak, könnyebben leszünk idegesek, és a depresszív érzések is gyorsabban kerítenek hatalmukba. Most igazán érdemes megfogadni a szakemberek tanácsait, és minél több színes fényforrást elhelyezni otthonunkba, mert ezek segítségével, egy sokkal vidámabb és hangulatosabb légkört teremthetünk magunknak. 

Azonban a legtöbb ember nem igazán van tisztában a fény szerepével, amikor lakásának berendezéséről dönt. Pedig előfordulhat, hogy a fény lesz a legegyszerűbb, ám legfontosabb feltétele annak, hogy a megálmodott összeállítás valóban működjön. Egy szoba alapvető építészeti megoldásait is gyakran nagyon nehéz lenne megváltoztatni, de a színek és a fények okos kombinációjával az otthon bármely sötét zugát ki tudjuk „fényesíteni”.

De milyen is az ideális fény?
Az ember fényigénye életkorától függően változik. Egy 60 éves embernek kétszer annyi fényre van szüksége ahhoz, hogy ugyanolyan világosnak érezze azt a teret, mint egy gyereknek. De ez nem csak az életkor függvénye. Télen, amikor a természetes fény jóval kevesebb és sokkal rövidebb ideig van világosság, több fényt igénylünk a lakásunkban.
Az általános világítás megteremtéséhez leginkább a mennyezetre szerelhető lámpák alkalmasak. Kisebb helység megvilágításához azonban elég lehet egy mennyezeti lámpa, de a nagyobb tér megvilágításához célszerű egy többágú csillár felszerelése. Ma már rengetegféle színű, formájú, mintájú, anyagú, méretű csillárt és mennyezeti lámpát lehet kapni, így a lehetőségeknek csak a fantáziánk vagy a pénztárcánk szabhat határt.

A helyi világításra olyan helységben lehet szükségünk, ahol olvasunk, kézimunkázunk, barkácsolunk, főzünk, stb. Erre megoldás lehet egy asztali lámpa vagy egy állólámpa mely olvasókarral is rendelkezik vagy esetleg egy irányítható fényű falilámpa, de a gégecsöves lámpák is praktikus megoldást kínálnak.

Hangulatvilágítást sokféleképpen kialakíthatunk. Mivel a megoldások száma szinte végtelen, ezért itt csak néhány ötletet szeretnénk bemutatni egy-egy jó tanács kíséretében. A fal, ill. a mennyezet megvilágításával hangsúlyozni tudjuk a teret. Egy mennyezetet megvilágító lámpa különösen érdekes megoldás lehet, hiszen mindamellett, hogy olvasókarja irányított fényt ad, mennyezetvilágítója jótékony fényt sugározhat akár tévénézés közben is. A hagyományos állólámpákkal ellentétben, melyek fentről lefele, kör alakban szórják a fényt, a mennyezetvilágítós állólámpa optikailag is tágítja a teret. A megvilágított fal vagy mennyezet visszatükrözi a fényt, mely nyugodt, kellemes hangulatot áraszt a helységben. A lámpákat el is rejthetjük: építhetjük vitrinbe, könyvespolc felső peremébe, gardróbszekrénybe vagy konyhai bútorunk felső szekrényének aljába, a munkapult megvilágítására. Nagyon dekoratív megoldás a plafon közelében kialakított párkányzat mögé rejtett hangulatvilágítás. A fényforrást padlóba vagy lépcső oldalfalába süllyesztve jelzőfényt is nyerhetünk.

Spotok alkalmazásával kiemelhetünk bútordarabokat, pl. egy szép könyves szekrény polcmegvilágítással dísze lehet a szobának. Különösen hatásos, ha a szekrény belsejét élénk színűre festjük, mely még inkább vonzza  a tekintetet.  Spotokkal azonban építészeti megoldásokat is hangsúlyozhatunk, mint egy falba süllyesztett fakkot vagy boltívet.

A falra szerelhető képmegvilágítókkal a helységbe belépők figyelmét festményeinkre irányíthatjuk. További érdekes megoldás lehet, ha a lámpát úgy szereljük fel, hogy a fény forrását a tekintetek előtt elrejtjük. Ezt a hatást egy álmennyezetbe, fali bordürbe vagy az ablak fölötti karnis mögé rejtett fénycsővel érhetjük el, mely kellemes háttérvilágítást nyújt baráti összejövetelek, beszélgetések alkalmával is.

A különböző megvilágítási módok tehát egy helyiségen belül együttesen vannak jelen, természetesen a tér jellegének és használatának megfelelően más-más arányban és elosztásban. Az adott térben az éppen világító fényforrásokkal mindig újabb és újabb látványt kelthetünk.
A fény és árnyék játékával tehát hangulatosabbá tehetjük otthonunkat. Kerüljük azonban az éles kontrasztokat egy helységen belül, hiszen az zavaróan hat. Bármilyen megoldást is válasszunk, a hatást egy fényerőszabályzóval még tovább fokozhatjuk.

 
Azt hiszem, elmondhatjuk, hogy a fény meghatározza hangulatunkat.
 A fény mennyisége és minősége befolyásolja a lelki állapotunkat, a hormonháztartásunkat, de még az immunrendszerünk működését is.
 

További cikkek hasonló témában

Kanapévásárlási ötletek
Természetesen az ülőgarnitúra olcsó ára...
Imádni való játszószobák

Igazi gyerekparadicsom a játékhoz. Egy játszószoba kialakításának...

Rejtett tárolás a konyhában

Sok háziasszony tudja, hogy minél kisebb a felület a konyhában,...

Retro konyhaötletek

A retro dekor már trendet képvisel, sok...

Hozzászólások