Jelenlegi hely

Gyermekszoba praktikusan

Gyermekszoba praktikusan
A gyerekszoba berendezésénél nem csak a szépség a fontos, a praktikusságot is figyelembe kell venni. Minden gyereknek legyen meg a saját területe, tanulópadja, vagy íróasztala, széke, tárolóhelye, de legalábbis szekrényrésze, esetleg polca, személyes holmik tárolására, elrejtésére.
Az újszülött csecsemők az első időszakban legtöbbször a szülőkkel alszanak így nincs szükség külön szobára. Ám ha azt szeretnénk, hogy pl. az apukát ne zavarja a baba sírása érdemes a gyerekszobát úgy berendezni, hogy az anyuka is ott tudjon aludni. A gyerekszobát úgy alakítsuk ki, hogy közel legyen a hálószobához, így ha a baba már egyedül alszik, hamar meghalljuk, ha felsír az éjszaka közepén.

Nézzünk néhány biztonsági előírást:

A falban található csatlakozókat zárjuk le fedőlappal hogy a baba ne tudjon belenyúlni. A radiátort vegyük körbe védőburkolattal, nehogy megégesse magát gyermekünk.

Könyves polcot lehetőleg ne a gyerekszobába tegyük, ha mégis rögzítsük a falhoz az egész bútort. Az ablakra tegyünk biztonsági zárat, a falakat pedig ólommentes festékkel fessük át. Első lépésként a biztonságra törekedjünk, mielőtt berendezzük, a gyerekszobát tegyünk meg mindent gyermekünk biztonságáért.

A gyerekszobát lehet tapétázni, de akár festeni is, mert ez sokkal tartósabb. A festésnél válasszunk, lemosható festéket hátha gyermekünk később kiéli alkotó vágyát a falakon.

A padló kényelmes meleg és könnyen tisztítható legyen, ez szinte bármi lehet, de tegyünk rá egy kis rongyszőnyeget vagy mintás gyermekszoba szőnyeget. Az ablakra tegyünk fel sötétítőt, hogy a baba nappal is tudjon békésen aludni, ez is lehet vidám motívumokkal tarkított anyagból.
 

A bútorok formailag legyenek minél egyszerűbbek, praktikusak, és szerkezetileg masszívak, anyaguk pedig a könnyű takaríthatóságot szolgálja. Legyenek színesek, de mindig harmonizáljanak a falak és a lakástextilek, húzatok, szőnyegek, függönyök színeivel. A színek meghatározásánál ne a szülő ízlésvilága érvényesüljön, hanem vegyük figyelembe gyermekünk vérmérsékletét, és mindenkor ahhoz igazítsuk szobájuk színvilágát. Nagyon élénk gyerekek szobáját lehetőleg ne színezzük pirosra, vagy narancssárgára, kevésbé élénk gyermek szobájában viszont kerüljük a sötét, hűvös színeket, például a zöldet vagy a lilát.

Végül egy jó tanács: ne rendezzük túl a gyerekek szobáját. Elégedjünk meg a főbb berendezési tárgyak beszerzésével, a kisebb dekorálásokat, díszítéseket bízzuk nyugodtan az iskoláskorú gyermekeink fantáziájára, és ügyességére.

A szépen berendezett színes harmonikus szobában gyermekünk is nyugodtabb és boldogabb lesz.

További cikkek hasonló témában

Lakásszépítő falburkolatok

A falburkolatokkal szemben egy lakás esetén nincs igazán nagy...

Radiátor a fürdőszobában
Az elmúlt években a törölközőszárítós radiátorok...
Hogyan teremtsünk rusztikus-modern enteriőrt?

Az elmúlt években a természetesség újra hódít. A korábban divatos...

Hozzászólások