Jelenlegi hely

Gipszhatású könnyített díszítőelemek - a XXI. század jövője...

Gipszhatású könnyített díszítőelemek - a XXI. század jövője...

A homlokzati és beltéri díszítőelemek termékcsaládja forradalmi változásokon ment keresztül. A kor gyors változásait és igényeit követve fejlesztettük ki DEKO-FORM® termékcsaládunkat mintegy 10 évvel ezelőtt. A DEKO-FORM® termékekre jellemző, hogy rendkívül könnyűek, hőnek, víznek és párának ellenállnak.

A szélsőséges időjárási tényezőket rendkívül jól tűrik, UV állóak, 70-130 Celsius között a kéreganyag típusától függően hőterhelhetők. Könnyedén felszerelhetők falra, vakolatra, hőszigetelésre; tetszőlegesen készíthetők rugalmas, ill. keményebb kéreganyaggal a szükségleteknek megfelelően.Alapanyag:- kültérben használt anyagok extrudált polisztirolhabból készülnek, melynek főbb jellemzője, hogy nagyon jól viseli a szélsőséges időjárási viszonyokat, a hirtelen hőváltozásokat. Éppen ezért készítjük termékeinket kültéri használatra csak expondált és nem extrudált alapanyagból.

- beltérben a díszek ezzel szemben extrudált, habosított alapanyagból készülnek, melynek alapszilárdsága jelentős. Rendkívül sík felület készíthető belőlük, s mivel a beltérben nincsenek hirtelen hőkülönbségeknek kitéve, tökéletesen megfelelnek a beltéri díszítőelemek gyártásához.Továbbiakban készítünk kül- és beltérre öntött mintás (figurális) elemeket. A kültérieket UV álló kéreganyaggal, míg a beltérieket egy rendkívül sík (tükrös) kéregbevonattal látjuk el.
Mind a vágási, mind az öntési technológiánk egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik. Lehetőségeink szinte korlátlanok, ebből eredendően képesek vagyunk különböző mintázatú csőhéjakat, oszlopokat - akár kúpos, akár spirálmintásat - készíteni. Korszerű áruvédelmi csomagolóeszközöket is gyártunk, megvédve az árut a nem kívánt hő-, fény- és sérülés okozta károktól.Öntött elemeinkről: szobrászaink, ill. formakészítőink öntőminták sokaságát képesek elkészíteni, egyedi igényeket is kielégítve.Készleten, ill. rendszerbe állítva többszáz féle sarok ill. profilelemet tartunk, melyeket folyamatosan gyártunk. Rendelkezünk több mint 30-féle rozettával, rendkívül nagy mennyiségű díszítő idomokkal-konzolokkal, oszlopfőkkel, balusztrád babákkal. A lécek bármely típusához körívet, vagy kosárív-görbét is gyártunk adott méretre. Számítógép-vezérlésű automata nagyteljesítményű vágógépünkkel viszonylag rövid határidővel tudjuk vállalni a nagyobb mennyiségű (egyedi) megrendeléseket is.
Amit DEKO-FORM® termékeink szereléséről tudni kell: díszléceink csak oldószermentes ragasztóval és festékekkel kezelhetők. Az aceton, etilacetát, petróleum, benzin stb. a terméket károsíthatják, ezért ezekkel való érintkezését kerülni kell. Eredményesen ragasztható falra, fára, forgácslemezre egyaránt, de a felület mindig jól tapadó, por- és zsírmentes legyen.A szereléshez szükséges kellékek: fém fűrészlap, vagy tapétavágó kés, szerelő ragasztó, festék, csapózsinór, szerelőpisztoly, ecset.A szerelés menete:- fűrésszel a díszlécet méretre vágjuk, ajánlatos enyhe nyomással lassan fűrészelni,

- csapózsinórral a falon kijelöljük a díszléc szárméretét,

- a szerelőpisztoly segítségével felvisszük a ragasztót a díszléc ragasztási felületére,

- a ragasztóval bekent díszlécet a bejelölés mentén a falra helyezzük és enyhe nyomással rögzítjük,


- a ragasztó maradványait nedves szivaccsal eltávolítjuk majd vizes ecsettel síkba ecseteljük, miután a hézagokat kitöltöttük,

- a ragasztó megszáradása után - legalább 8 óra - ecsettel a kívánt színre festjük. Festés előtt puha ronggyal vagy puha szőrzetű kefével alaposan le kell tisztítani a portól.10 év alatt nagy áttörések, változások következtek be, különösképpen érvényes ez a DEKO-FORM® homlokzati díszítőelemek gyártására. A hőszigetelések révén követelménnyé vált egy új, korszerű, könnyen- és gyorsan szerelhető technológia. Mi ebben próbáltunk meg eredményesen részt venni és kiváltani a valaha gipszből és vakolatokból gyártott díszítőelemek családját. Ma már nemcsak 10-15 féle korszerű, hanem meghatározhatatlan számú elemből lehet válogatni, mert lehetőségeink a vágott és az öntött gipszhatású könnyített elemeknél korlátlanok, ezért tudjuk kiváltani az épületek felújításainál a nehézkes, bonyolult szerelést igénylő gipszelemeket.Információval szolgált:

Nyitray György

Nyitray Euro-Center

További cikkek hasonló témában

Beltéri dekorációk őszi hangulatban

Bár hűvösebb az idő, és a nap is kevesebbet süt, az ősz mégiscsak...

Újra felfedezett luxus

Már a több ezeréves civilizációk is használták és szerették a...

Gyerekbirodalom
A gyerekszoba berendezése komplikált feladat. Ez...

Hozzászólások