Jelenlegi hely

Függöny-választás

Függöny-választás

A függöny öltöztet, az teszi fel a koronát a lakberendezésre.

Szeretné, ha a ház új arculatot kapna? Legyen bármilyen évszak vagy bármekkora a lakásunk, szinte kihagyhatatlan dekor elem.

Milyen anyag a legalkalmasabb?
Minden helyiséghez megtalálható a megfelelő árnyékolási mód, a legjobb fazon, szín, és minta. Attól függ, milyen funkciót tölt be a függöny elhelyezése, és milyen helyiségben használjuk. Ha azt szeretnénk, pl. a hálószobában, hogy meghittséget sugalljon, és nem szeretnénk nagy fényárban felébredni reggelenként, akkor egy nehéz, vastag függönyt válasszunk, amely kizárja a nagy fénymennyiséget, és szigeteli a szobát.
Abban az esetben viszont, ha több fényt szeretnénk, ami a legjobb kilátást biztosítja, válasszunk finom, sima textíliát.

A méret is nagyon fontos
Minden anyag vásárlásánál a szélesség minimum kétszeresével tervezzünk, különben nem mutat jól az összkép. A sötétítőnek behúzott állapotban is redőzöttnek kell lennie.

Hogyan válasszuk ki a színét a függönynek?
Az átlátszó függönyöknek alkalmazkodniuk kell a többi textíliához, a tapétához, a fal színéhez, szőnyeghez, bútorokhoz.
A sötétítő függönyökkel körültekintőbben kell eljárnunk. Ajánlatos a festés és a már meglévő lakástextilek színvilágához igazítani a választást.
Olyan szobában, ahol kevés a fény, kellemesebb a világos, meleg árnyalatú textíliát választani.
Kisméretű ablakra ne tegyünk nagy mintás függönyt, és fordítva. Ha a kilátás szép, az ablakdekoráció legyen visszafogott, ha kevésbé barátságos a látvány, a függöny a szobára összpontosítsa a figyelmet.
Ha kétségeid vannak, inkább válassz semleges színvilágú függönyt.

Karnis
Az ablak méretétől, plafontól való távolságától, nyitási módjától függ, hogy az adott típushoz, falra vagy mennyezetre rögzíthető tartószerkezetet kell-e használni. Választhatunk  sínt, rudat, feszített acélhuzalt, rögzítő gombot. Sötétítő illetve dekor függöny alkalmazása esetén dupla sín vagy rúd felhelyezése szükséges. Figyelembe kell venni a választott anyagok vastagságát is, ettől függ ugyanis, hogy milyen síntávolságú karnisra van szükség.

A karnis hossza mindig fontos, oldalanként legalább 15-20 cm-rel nyúljon túl az ablaknyílás szélein, ellenkező esetben nem lehet majd teljesen az ablak mellé húzni a függönyt.

Tisztítás
Mosás előtt nem árt kirázni a függönyöket, mert a szálak között megülepedő portól is csúnya lehet az anyag színe.
A klórtartalmú fehérítőkkel óvatosan kell bánni, mert ellenkező hatást érhetünk el velük, megsárgíthatják az anyagot.
Mindig lógatva szárítsd az anyagot, vagy még vizesen is visszaakaszthatod a helyére.
Nézd meg az előírásokat, és ne feledd, az első mosásnál zsugorodhat a függöny.

Konyhába és fürdőszobába
Ezek a helyek azok a lakásban, ahol füst, gőz, szagok keletkeznek, és a függönyt hamar átjárhatják. Tehát a legjobb megoldás a reluxa, annál is inkább, mivel a konyha az a tér, ahol nagyon fontos, hogy minél több természetes fényt engedjünk be. Amennyiben mégis textil függönyt választunk, mindenképpen törekedjünk arra, hogy az anyaga bírja a sűrűbb mosást.

Forrás: www.elmueble.com

További cikkek hasonló témában

Miért jó a télikert?
A télikert megépítése mellett számos érv szól:...
Romantikus fürdőszoba

Egy romantikus stílusban berendezett fürdőszobában találunk régi...

Látványos üvegfal - A lakberendező válaszol

Az üvegdal kitűnő designelem, nagyon jól funkcionál, ha világosabb...

Hozzászólások