Jelenlegi hely

Festés, tapétázás

Festés, tapétázás

A minket körülvevő falak és az azokat lezáró mennyezet természetesen kötöttségeket is jelentenek, hiszen megszabják lehetőségeinket.

Ám ha sikerül élni a bennük rejlő adottságokkal, magunk is meglepődünk az eredményen, hiszen a tér arányai, hangulata, fényviszonyai - épp a falak megfelelő festése, tapétázása révén - radikálisan megváltoztathatók.

A színek, minták vég nélkül variálhatók, és ezek akarva-akaratlan kihatnak az érzelmeinkre. Ha lakásunkat jellegtelennek találjuk, a különféle színek megfelelő alkalmazásával életet vihetünk bele. A világos színek levegős, tágító tulajdonságai éppúgy közismertek, mint a sötétek meleg fészekhatása. A fehérek visszafogottságra hajlamosítanak, a kékes-szürkék álmodozásra, a napsárgák izgatóak. A kontrasztos, nagyléptékű tapétaminták „agyoncsapják” az amúgy is kis helyiséget, a finom, aprólékos díszítések viszont elvesznek a nagy térben. Amennyiben valaki bizonytalan a választást illetően, legjobb, ha kezdetben a fehéret favorizálja. Idővel majd ösztönösen ráérez a legoptimálisabb megoldásra, bátran nyúl a merészebb színekhez és mintákhoz.

A falak dekorálásának nem kell okvetlenül sok pénzbe kerülnie. Az egyszerű fal önmagában is látványos lehet, elég, ha többször egymás után átfestjük fehér festékkel. Míg a semleges színek az egyszerűség érzetét erősítik, az erős színek a drámai hatást fokozzák. Mielőtt azonban nekilátunk a tervezésnek, a beszerzésnek és a kivitelezésnek, ne feledjük, hogy a különféle technikák csak akkor engedelmeskednek nekünk, ha ehhez minden körülmény biztosítva van. A leglátványosabb festés, tapétázás is kétes értékű lesz, ha a falak nincsenek megfelelő állapotban. A szépen festett, vagy tapétázott falnak nélkülözhetetlen feltétele a kellően feltárt és előkészített alap.

Végezetül a munkák utolsó felvonásáról, a nagytakarításról. Ma már - hála egy csomó praktikus szerszámnak, eszköznek - nem ördöngösség a „romeltakarítás”. Amikor mindezeken a munkafázisokon túljutottunk, nincs más hátra, mint örülni az eredménynek - és felkészülni a következő festésre, tapétázásra...

További cikkek hasonló témában

Modern karácsonyi asztaldíszek

Bármilyen ünnepnél tökéletes díszeket készíthetünk. A befőttes...

Karácsonyi díszek a lakberendezésben

A karácsonyi dekoráció a lakás bármely pontján megjelenhet:...

Fürdőszoba design

...terméskő és kerámia burkolattal. Fürdőszoba tervezési ötletek...

Hozzászólások