Jelenlegi hely

Étkezőasztalok, mert enni jó!

Étkezőasztalok, mert enni jó!

Családi ebédek és baráti beszélgetések - ezek a tevékenységek mind-mind a lakás egyik központi helyiségéhez kötődnek: az ebédlőhöz.

Egy kellemes vacsora elfogyasztásához nem csak finom étel, családi harmónia és barátságos hangulat szükséges, hanem az is fontos, hogy kényelmesen ülhessünk, és elég mozgásterünk legyen. Nos, néhány alapszabály, amit érdemes szem előtt tartanunk. 

Helyigény

Ahhoz, hogy kényelmesen étkezhessünk, négy személynek, legalább egy 110 × 80 cm-es asztalban kell gondolkodnia, ha nem vagyunk helyszűkében, akkor válasszunk egy 130 × 90 cm-es négyszögletű asztalt. Amennyiben 6 személyes asztal a legjobb megoldás, akkor a 180 × 80 cm-es méret a megfelelő. míg nyolc főnek minimum 130 × 130 cm-es asztal szükséges.

Térigény

Ha a megfelelő méretű asztalt kiválasztottuk, fontos, hogy az ülőalkalmatosságról se feledkezzünk meg, hiszen ez a kényelem szempontjából szintén lényegi kérdés. Számoljunk azzal, hogy a szék szélessége minimum 45 cm. Fontos, hogy asztaltársunkba se ütközzünk, így legalább 20 cm távolságot kell hagyni a személyek között. A szék megfelelő távolsága az asztaltól 60 cm. Ekkora helyet hagyva a közlekedés akkor is akadálymentesen folyik az asztal körül, ha annál már ül valaki. 

Szögletes, kerek vagy ovális?

Amikor asztalt választunk, mérlegelnünk kell azt is, hogy milyen formájú fér el az étkezőnkben. A legkisebb helyet a négyszögletű asztalok foglalják el.  A kerek asztalok, bár sokkal kényelmesebbek, lényegesen több helyet igényelnek. Egy 70 cm átmérőjű kerek asztalnál három személy fér el, meglehetősen szűkösen. Négy személynek minimum 90 cm-rel kell számolnunk, de optimálisabb a 110 cm-es. 6-8 embernek pedig egy 120-140 cm átmérőjű kerek asztal az ideális.

Forrás: konyhaweb.hu

További cikkek hasonló témában

Esztétikum felsőfokon

Stuart Anderson modern konyhája kiváló példa arra, hogy egy...

Egyedülálló fából készült fürdőkádak

Egy fából készült fürdőkád tökéletes választás egy álom...

Kreatív falburkolat-ötletek a konyhában

Mindig nagy kérdés, hogy milyen burkolatot válasszunk a konyhai...

Mi otthonunk
Nagyon kevés olyan ház, lakás van ma...

Hozzászólások