Jelenlegi hely

Előszoba, praktikusan – miként rendezzük be?

Előszoba, praktikusan – miként rendezzük be?

A legtöbb lakásban az előteret kihasználatlanul hagyják, pedig egy kis trükkel számtalan funkciója lehet ennek a térnek.

Az előszobát a kül- és a beltér közötti átmenetnek tekintik. Az előtérben nem tartózkodunk rendszeresen, nem csinálunk itt semmit, csak átmegyünk egyik helyiségből a másikba, vagy itt fogadjuk a hozzánk betérő látogatókat.

Az alábbiakban néhány egyszerű, de praktikus ötletet sorolunk fel számodra, amelyek segítségével te is életre keltheted a bejáratot követő kis teret.

Funkcióját tekintve: szél- és koszfogó, cipő- és kabáttartó. Amennyiben itt vannak a mérőórák is, akkor olyan szekrényt vásároljunk, csináltassunk mely elfedi őket. Legyen elég hely a cipőknek, kabátoknak, egyéb kiegészítőknek.

Kényelemünk szempontjából legyen benne egy kis ülőke, szék, hogy a cipőnket kényelmesen fel tudjuk venni. Az ide tett szőnyeg legyen könnyen tisztítható.

Ha nincs ablak, akkor segíthet egy üveges bejárati ajtó. A bejárati ajtónak legyen tökéletes a hő- és a hangszigetelése, több ponton záródjon.

Lámpaválasztásnál: szükség van szórt fényre és helyi világításra is (pl. a tükör felett). Kapcsoló pedig legyen mindig a bejárati ajtó mellett, hogy amikor hazaérünk könnyen megtaláljuk, ne kelljen a sötétben botorkálni.

Legyen hely az apró dolgoknak: kulcsnak, póráznak, táskának is. Jó ha van egy kis komód is, mert így le tudunk valahova pakolni hazaérkezéskor.

Ha van gyerek, akkor alacsonyabban is legyenek akasztók, hogy a kicsik is önállóságra szokhassanak.

Legyen egy egész alakos tükör, hogy indulásnál vethessünk bele egy pillantást.  A tükör is nagyítja a teret!

Amennyiben az emeletre egyenesen az előtérből van feljárás, ne pazarold el a lépcsők alatti teret! Használd ki a lépcső alatti részt: építsd be gardróbnak vagy tárolónak.

A hangulat érdekében fonott kosárkákat is választhatsz. Ezek nemcsak elbűvölőek, hanem praktikusak is, hiszen tágasak, mutatósak és jól leplezik azt, ami bennük elrejtőzik. Tárolhatsz bennük nyugodtan kesztyűket, sálakat, kendőket, öveket, de még labdát, játékszereket is!

Fontos hogy az előtér hangulata a falak színe vagy a padló burkolata kapcsolódjon és harmonizáljon a ház többi részével, hiszen a leggyakrabban innen belátni a legtöbb szobát is. Ha nagyon nagy a belmagasság, akkor a plafont fessük sötétebbre. Ha szűkös a hely, akkor fessük a falakat világosra és a bútorok esetén is a világos színekre törekedjünk. Akár a nappalival egyező színt is választhatunk, csak világosabb árnyalatot.

Természetesen nem szabad az előteret túlzsúfolni, hiszen itt a legfontosabb, hogy legyen elég tér a közlekedésre.

Fotó: www.houzz.com

További cikkek hasonló témában

Kisebb fürdőszobák

Egy kisebb fürdőszoba elrendezése néha...

Értéket értékben

Az elmúlt 20 év alatt Magyarországon politikai, gazdasági és...

Konyha trendek 2015-ben

2015-ben a konyha már inkább többcélú helyiséggé válik, nem csak a...

Őszi meglepetés a Hästenstől: Platinum limitált széria

Új színt mutat be a Hästens legújabb limitált szériás modelljével...

Hozzászólások