Jelenlegi hely

Egyszerűen díszíthet polisztirol elemekkel

Egyszerűen díszíthet polisztirol elemekkel

Ugye, hogy Ön is megcsodálta már a régebbi épületek külső, és belső gipszstukkó díszítését!? Ezekkel egyenértékű díszítéseket saját családi házában, vagy lakásában is alkalmazhat, akár klasszikus, akár modern kivitelben, ha a polisztirol, vagy poliuretán alapanyagú díszítőelemeket használja.

Ezek a díszítőelemek leginkább kis súlyuk, könnyű kezelhetőségük, kedvező áruk, és tetszetős kivitelük miatt hódítanak a vásárlók körében. A termékek a gipszstukkó kiváltására hivatottak, s ennek a szerepüknek meg is felelnek.



Beltéri díszítőelemek rögzítése



A polisztirol, poliuretán beltéri díszítőelemek legfőbb típusai a díszlécek, a rozetták, az álmennyezeti lapok, s a konzolok. Ezeken kívül készíthetők ebből az alapanyagból oszlopok, figurák, és képkeretek is. A kültéri díszítőelemeket a díszlécek, az oszlopburkolatok, a zárókövek és a kváderkövek csoportjaira oszthatjuk.




A felsorolt termékek legtöbbje ragasztással rögzíthető a falhoz. A művelet elvégzéséhez fontos, hogy az alapfelület tiszta, száraz, sima és teherbíró legyen. Az álmennyezeti lapok felhelyezésénél mindenek előtt két, átlóban kihúzott zsinórral meg kell határozni a felület középpontját. Ezután egy álmennyezeti lapot fogazott spachtli segítségével be kell kenni a szaküzletben vásárolt speciális ragasztóval, majd ezt a lapot kell elhelyezni a kijelölt középponton úgy, hogy a lap egyik sarka essen a középpontra. Az esetlegesen túlcsorduló ragasztót nedves szivaccsal azonnal le kell törölni, majd a többi lapot hasonló módszerrel az elsőhöz kell szorosan illeszteni. A művelet befejeztével a kapott összefüggő felületet diszperziós festékkel ajánlott takarni. Rozetták felszerelésénél hasonlóképpen kell eljárni, azzal a különbséggel, hogy ott legfőképpen a csillár elhelyezkedése határozza meg a rozetta pontos helyét. Fontos még, hogy a rozetta közepét ki kell vágni, hiszen a csillár vezetékét ki kell vezetni!




A díszlécek felragasztása először a gérbeszabással kezdődik. Ez azt jelenti, hogy a sarkoknál találkozó díszlécek csatlakozási pontjait ki kell képezni. Erre legalkalmasabb a gérvágó láda, amely a díszítőelemek forgalmazóinál beszerezhető, sőt egyes helyeken kölcsönözhető is. Ezt alkalmazva pillanatok alatt a megfelelő szögben vágható le a díszléc. Ezután jön a ragasztás a már korábban említett módon, viszont arra figyelni kell, hogy ragasztó ne csak a díszléc hátoldalára, hanem az összeillesztendő végekre is kerüljön. A felragasztás után az összeillesztett végek csatlakozási vonalát újra ki kell kenni ragasztóval, s felesleges ragasztót nedves szivaccsal le kell törölni. Ezt követi a fugázás, melynek során a díszléc és a fal közötti esetleges hézagokat is ki kell tölteni az oldószermentes ragasztóval, s a felesleget itt is le kell törölni. Az utolsó művelet a festés, polisztirol alapanyagú díszítőelemeknél diszperziós, poliuretán alapanyagúaknál pedig tetszés szerinti festék alkalmazásával.



Kültéren is alkalmazható




Kültéri díszítőelemeknél gondoskodni kell arról, hogy az időjárás viszontagságainak ellenálljanak. Ez a felületük keményítését igényli, amit kérgesítésnek neveznek. Ezt egyes gyártók már eleve elvégzik a termékeken, másoknál viszont ezt külön kell kérni, vagy ezt a műveletet saját úton, speciális simítótapasszal elvégezni. Bárhogy is legyen, erről semmiképp nem érdemes lemondani, ugyanis egy nem kérgesített díszlécen akár a jégeső is komoly nyomokat tud hagyni.



A kültéri elemek rögzítéséhez rendszerint kétkomponensű ragasztót használnak, a hézagokat elasztikus fugázóval töltik ki, a festést pedig kültéri falfestékkel végzik.



A polisztirol, poliuretán díszítőelemek ma már nagy választékban kaphatók az erre szakosodott üzletekben. A termékek között találhatók magyar és külföldi termékek egyaránt. Vásárlás előtt érdemes több bolt kínálatát megtekinteni, s bár a fent leírtak alapján bárki könnyedén elvégezheti a díszítőelemek felrakását, amennyiben nem biztos önmagában, akkor érdemes tapasztalt szakemberre bízni a műveletet.



- Kovács M. Lajos -

További cikkek hasonló témában

Húsvéti tojásfestési ötletek

Húsvét alkalmával szinte mindenhol festenek vagy díszítenek tojást...

Élethű fotók az üvegajtón

Az üvegajtó eddig is úgy szerepelt a köztudatban, mint egy...

Hogyan díszítsük fel a lakást szilveszterre?

Jön a szilveszter, de a lakás nincs szilveszteri hangulatban. Most...

Tippek és tanácsok lakberendezési szakértőnktől
Akár állítasz karácsonyfát, akár nem, a kézzel...

Hozzászólások