Jelenlegi hely

Bútortapétával újjá varázsolhatóak a régi bútorok

Bútortapétával újjá varázsolhatóak a régi bútorok

Felújítaná régi bútorait? A restaurációs jellegű felületkezelés, a festés vagy a pácolás helyett egyszerűbb és megfizethetőbb megoldást keres? A régi, kicsit talán kopott bútorok a legtöbbek otthonában megtalálhatóak. Nem csak az anyagiak állhatnak a háttérben, hanem bizony sokszor a szentimentális hozzáállás és az érzelmi kötődés is. Természetes viszont, hogy az igényes környezet érdekében a lehető legtöbbet szeretnénk kihozni ezekből. Ilyenkor bizonyulnak remek választásnak a bútortapéták, melyek minden korábbinál nagyobb népszerűségnek örvendenek.

Stílusteremtés öntapadós bútortapétával

A bútortapéta kiválóan alkalmas arra, hogy segítségével eltüntessük a bútorok felületén éktelenkedő szín-és anyaghibákat. Szerepe azonban ennél sokrétűbb, hiszen felhasználásával egészen új stílust alakíthatunk ki a helyiségben. A lakberendezés végeredménye nem csak a dekoráción múlik, hanem bizony azokon a tárgyakon is, melyek nagy felületet foglalnak el, és ennél fogva szembetűnőek, jól láthatóak. Egy kopott bútordarab a legkevésbé sem szolgálja az ízléses berendezést. Ha viszont felületére újszerű minták, színek kerülnek, azzal az egész helyiség hangulata átalakítható.

Nem véletlen használják egyre többen ezt a megoldást. Az öntapadós tapéta kínálatban ugyanis mindenki rábukkanhat arra a stílusra, amely igazán közel áll hozzá. A faminta természetességét varázsolná a lakásba? Bőrhatású tapétákkal tenné exkluzívvá egyes bútorok felületét? Esetleg a mostanság nagyon divatos márvány mintázatot látná viszont otthonában? A lehetőségek száma végtelen, így a vintage romantikája éppen úgy visszaköszönhet az enteriőrből, mint a barokk hangulatát idéző intarziás minták.

Felújítás pillanatok alatt

A lapra szerelt bútorok ugyan elérhető áron beszerezhetőek manapság, mégis sokan döntenek úgy, hogy inkább személyre szabják a már meglévő bútoraikat. Az öntapadós bútortapéta segítségével ez gyorsan és egyszerűen megtörténhet. Ügyeljen a buborékmentes felhelyezésre, a végeredmény pedig magáért beszél. Nincsen szükség a folyamathoz hosszas előkészületekre és extra szerszámokra, mégis ízléses és stílusos összkép érhető el. Hasonló elven működnek egyébként a csempematricák is. Az egyedi megoldások kedvelői számára aligha lehetne ezeknél praktikusabb lehetőséget találni.

Fókuszban a ragaszkodás

Bútoraink sokat elmesélnek arról, milyen környezetben, kik és hogyan használták azokat. Értékük gyakran nem feltétlen pénzben mérhető, hanem sokkal inkább emlékekben és érzésekben. Nem véletlen ragaszkodunk sokan a nagyszülőktől megmaradt bútorokhoz, vagy egy-egy kisebb, családi gyökerekkel rendelkező polchoz, éjjeliszekrényhez. Ezek optimálisan integrálhatóak a modern otthonokba is, ráadásul vagyonokat sem kell az újszerűvé alakításra kifizetni.

Érdemes egyébként körülnézni a másodkézből beszerezhető bútorok között is. Nem ritka, hogy időtálló minőségű darabokhoz lehet hozzájutni, amiket szintén gond nélkül, kedvünk szerint alakíthatunk öntapadós bútortapétákkal.

Írta: Kiss AnitaTovábbi cikkek hasonló témában

Apartman Stockholmban

A sárga mint domináns szín a lakásban...

Előszoba, praktikusan – miként rendezzük be?

A legtöbb lakásban az előteret kihasználatlanul hagyják, pedig egy...

Ha túl kicsi a fürdőszoba...
Néhány megoldással változtathatunk a nem...

Hozzászólások