Jelenlegi hely

Bézs szín a lakberendezésben: hogyan választhatod ki a tökéletes árnyalatot

Bézs szín a lakberendezésben: hogyan választhatod ki a tökéletes árnyalatot

A bézs egy klasszikus színné vált, ma már szinte minden lakberendezési stílusban viszontláthatjuk. Néha hihetetlen népszerűséget ér el, máskor éppen ellenkezőleg, unalmasnak, egyhangúnak tartják.

Alapvetően egy sokoldalúan használható, remek szín, viszont a lényeg, hogy a projektnek legjobban megfelelő bézs árnyalatot válasszuk – nézzük meg, hogyan.

Döntsük el, hogy a színválasztással milyen érzelmeket akarunk kelteni

Legyen az enteriőr kényelmes és meleg vagy visszafogott és elegáns? Ezen múlik, hogy meleg vagy hűvös árnyalatok közül érdemes-e választani. Legyünk óvatosak, ne kizárólag a gyártó színmintái alapján válasszunk (ez minden festékszínre igaz). A legfontosabb szempont amit figyelembe kell vennünk, az a helyiség megvilágítása – a színek másképpen mutatnak természetes és mesterséges fényben. Ráadásul, ha az ablakok északi tájolásúak, a színek hűvösebbnek fognak tűnni, ha délre néznek, akkor ellenkezőleg, melegebbek és intenzívebbek lesznek.

Dolgozz hangulattáblával (moodboard)

A bézsről általában mindenkinek egy világosbarna szín jut eszébe, de a festékgyárak hatalmas választékban kínálják a bézs különböző árnyalatait – a sötétbarnától egészen a majdnem fehér, homokszínig. Ahhoz, hogy a nekünk legjobban megfelelőt válasszuk, meg kell vizsgálnunk, hogyan passzol a többi színhez és textúrához. Készítsünk hangulattáblát, egy kollázst textil- és padlómintákból, bútoraink, kiegészítőink színeiből amik a szobában lesznek és próbáljunk ki ehhez különböző bézs variációkat.

Vegyük figyelembe a szoba méretét

A pasztellszínek néha egészen másképp mutatnak nagy és kis felületen alkalmazva. Például egy meleg bézs rózsaszínes árnyalatot mutathat, egy hidegebb bézs pedig elmehet a szürke árnyalatok irányába.

A bézst kombináljuk helyesen más színekkel

Egy monokróm enteriőr bézsben kifejezetten érdekes lehet, ha mindent jól csinálunk. Több bézs színt, anyagot és textúrát kombinálva látványos teret alkothatunk.

Ha úgy érezzük, hogy a monokróm színpaletta nem nekünk való, megpróbálhatjuk a bézst visszafogott, tompább pinkkel, levendulával, sötétzölddel párosítani. Mivel a bézs egy természetes szín, tökéletesen passzol a zöld és barna egyéb természetes árnyalataival. A kiegészítő színek lehetnek élénkek – pl. kék, melegebb pink, citromsárga.

Nyitókép: Klas Sjöberg

Forrás: lakbermagazin.hu

További cikkek hasonló témában

Húsvéti ajtódíszek

Az ajtó feldíszítése a kezdete a ház...

Aranyos, de praktikus babaszoba ötletek

Eleged van az állandóan szanaszét heverő holmiktól? A gyerekszoba...

Polcokat a falra!

Amellett, hogy bármelyik helyiségben remek...

Apró trükkök a gyerekszoba berendezéséhez!
Íme, néhány hasznos tanács a jó gyerekszoba...

Hozzászólások