Jelenlegi hely

Belső lépcsők

Belső lépcsők
Belső kétszintes családi házak, lakások építésekor, felújításakor nagy fejtörést okoz a két emeletet összekötő lépcső, és burkolatának kialakítása.

Napjainkban már nem csupán a funkció szerepét tölti be, hanem legalább annyira meghatározó esztétikai része a lakásnak, mint a többi helyiség.

Anyagaik szerint készülhetnek kőből, műkőből, vasbetonból, acélgerenda gyámolítással, kivételes esetben faanyagból is.

Mivel a lépcső így is, úgy is hangsúlyos pontja a lakásnak, érdemes összekapcsolni a kellemeset a hasznossal: ne csak jó, de szép is legyen.

A ház korai tervezési szakaszában célszerű a lépcsőre is összpontosítani, mert a lépcsősort utólag meglehetősen körülményes lecserélni.

Alapvető követelmény, hogy a lépcső járóvonalán a fokainak magassága és szélessége azonos legyen. A lépcsőfok magassága legfeljebb 20 cm lehet, ám a kényelmes lépcsőn járáshoz a 16,5 cm-es lépcsőmagasság az ideális. Nagyon meredek, létrához hasonló kivitelű, vagy ún. váltólépcsőt legfeljebb galériáknál, vagy hétvégi házakban célszerű kialakítani, s akkor is csak nagyon indokolt esetben, helyhiány miatt. A fokok hossza is lényeges, mivel a lépcsőn nemcsak járni kell, hanem időnként a terjedelmesebb berendezési tárgyakat is ezen a lépcsőn kell fel, vagy lejuttatni a különböző szintekre.

Választhatunk betonozott lépcsőkart, ami a kőműves munkákkal együtt készül el, és majd az egyéb szakipari munkák kivitelezésekor kerül rá az igényünk szerinti burkolat. Előnye, hogy nagyon masszív alapot ad, bármivel könnyen burkolható, viszont a betonalap kialakítása elég körülményes. Kivéve az előre gyártott csigalépcsőket, amelyek bármelyike a kellő helyszíni felmérést követően előre legyártatható, és a helyszínen rövid időn belül beépíthető.

A csigalépcsők nem kimondottan helytakarékosak, viszont kétségkívül nagyon impozáns látványt nyújtanak. Inkább a külső széle mentén járható, mert az elkeskenyedő lépcsőfokokon már kényelmetlen a járás.

Az íves lépcsők hasonlóak a csigalépcsőkhöz, ám ezeknél helyigényesebbek. Fokaik a belső ívhez közel is járhatók, mivel a fokok nem érnek az ív középpontjáig, így szélességük a belső oldalon is kielégítő méretű lehet.
Rendkívül impozáns szerkezetek, különösen, ha nagyobb terű helyiségben kapnak hangsúlyosan kiemelt helyet.

További cikkek hasonló témában

F&F  Home

Megújult külsővel várja vásárlóit az F&F Home részleg a...

Elegáns dekorációk a fürdőszobába

Egyre elterjedtebb megoldás, hogy üvegfelületeket alkalmazunk...

Légiesen ívelt

Az íves konyhapult ritkán alkalmazott megoldás, mert jóval nagyobb...

Lapfüggöny
A függönyfazonok között napjainkban egyre...

Hozzászólások