Jelenlegi hely

Belső lépcsők

Belső lépcsők
Belső kétszintes családi házak, lakások építésekor, felújításakor nagy fejtörést okoz a két emeletet összekötő lépcső, és burkolatának kialakítása.

Napjainkban már nem csupán a funkció szerepét tölti be, hanem legalább annyira meghatározó esztétikai része a lakásnak, mint a többi helyiség.

Anyagaik szerint készülhetnek kőből, műkőből, vasbetonból, acélgerenda gyámolítással, kivételes esetben faanyagból is.

Mivel a lépcső így is, úgy is hangsúlyos pontja a lakásnak, érdemes összekapcsolni a kellemeset a hasznossal: ne csak jó, de szép is legyen.

A ház korai tervezési szakaszában célszerű a lépcsőre is összpontosítani, mert a lépcsősort utólag meglehetősen körülményes lecserélni.

Alapvető követelmény, hogy a lépcső járóvonalán a fokainak magassága és szélessége azonos legyen. A lépcsőfok magassága legfeljebb 20 cm lehet, ám a kényelmes lépcsőn járáshoz a 16,5 cm-es lépcsőmagasság az ideális. Nagyon meredek, létrához hasonló kivitelű, vagy ún. váltólépcsőt legfeljebb galériáknál, vagy hétvégi házakban célszerű kialakítani, s akkor is csak nagyon indokolt esetben, helyhiány miatt. A fokok hossza is lényeges, mivel a lépcsőn nemcsak járni kell, hanem időnként a terjedelmesebb berendezési tárgyakat is ezen a lépcsőn kell fel, vagy lejuttatni a különböző szintekre.

Választhatunk betonozott lépcsőkart, ami a kőműves munkákkal együtt készül el, és majd az egyéb szakipari munkák kivitelezésekor kerül rá az igényünk szerinti burkolat. Előnye, hogy nagyon masszív alapot ad, bármivel könnyen burkolható, viszont a betonalap kialakítása elég körülményes. Kivéve az előre gyártott csigalépcsőket, amelyek bármelyike a kellő helyszíni felmérést követően előre legyártatható, és a helyszínen rövid időn belül beépíthető.

A csigalépcsők nem kimondottan helytakarékosak, viszont kétségkívül nagyon impozáns látványt nyújtanak. Inkább a külső széle mentén járható, mert az elkeskenyedő lépcsőfokokon már kényelmetlen a járás.

Az íves lépcsők hasonlóak a csigalépcsőkhöz, ám ezeknél helyigényesebbek. Fokaik a belső ívhez közel is járhatók, mivel a fokok nem érnek az ív középpontjáig, így szélességük a belső oldalon is kielégítő méretű lehet.
Rendkívül impozáns szerkezetek, különösen, ha nagyobb terű helyiségben kapnak hangsúlyosan kiemelt helyet.

További cikkek hasonló témában

Karácsonyi asztalterítés

Jöjjön hát néhány ötlet, amellyel...

Hogyan teremtsünk Art Deco hangulatot?
Az egyik jellegzetes 20. századi stílus az art...

Hozzászólások