Jelenlegi hely

Babzsákok a kényelmünkért

Babzsákok a kényelmünkért

Tudjunk meg mindent a babzsákokról. Szakértőink segítségével ennek jártunk utána.

Egyaránt ajánlja kültérre és beltérre is?

Antal Virág: A kültéri babzsáknak olyan huzata van, amely ellenáll az esőnek, a napfénynek, nagyobb igénybevételnek. Többfunkciós, heverő, fekvő és ülő alkalmatosság is egyben. Egy pánt segítségével fotelként rögzíthető. A beltéri babzsák kevésbé áll ellen a kültéri igénybevételnek, de egy-egy alkalommal teraszra, kertbe is kitehető.

Imecs Kata: Beltérre természetesen, de ma már kültéri használatra is kínálnak foteleket. Ezek anyagainak azonban speciális igénybevételt kell kiállniuk. UV-sugárzás- és vízállónak kell lenniük. Minden gyártónál külön érdemes érdeklődni.

Wolf Erik: Igen, kifejezetten javaslom kültéri használatra a babzsákokat, de a vásárlásnál körültekintően kell eljárni. A piacon jelenleg forgalomban lévő babzsákok egy része alkalmas kültéri használatra is. A babzsákok külső huzata dönti el, hogy alkalmasak-e a kültéri használatra. A textil anyagú, de vízlepergető huzatú babzsákok egy kis esőtől még nem ijednek meg, de a folyamatos kültéri létet sokszor megsínylik. Az erős napsütéstől a színük fakulhat, az anyag károsodhat. A vastagabb gyöngyvászon huzattal rendelkező és speciális belső bevonatuknak köszönhetően vízálló babzsákok vígan elbánnak a hóval, a faggyal, illetve a tartós esőzéssel is. Anyaguk nem megy tönkre, még a sok napsütéstől sem.

Mi a töltőanyaga a babzsáknak?

AV: Minden babzsákunk töltőanyaga rugalmas műanyag habgolyócska és levegő.

IK: A töltőanyag a leggyakrabban habosított polisztirol gyöngy. Nagy térfogata ellenére nagyon könnyű, ez a babzsák fotelek egyik nagy előnye. Hőszigetelő hatása van, ezért hamar felveszi és tartja a test melegét. A gömbölyű bogyók a használat során kissé összenyomódnak., az ovális formát tartják meg véglegesen. Ezt a térfogatveszteséget könnyen orvosolni lehet, hiszen bármikor után-tölthető.

WE: Sokan megkérdezik tőlünk, hogy mivel van töltve: babbal? Természetesen nem. A modern babzsákok töltőanyaga az úgynevezett előhabosított polisztirol gyöngy, ami leginkább a köznyelvben hungarocell golyóként ismernek. Ez a sok millió kis golyócska teszi lehetővé, hogy kényelmesen ücsöröghessünk kedvenc babzsák fotelünkben. A polisztirol golyók előnye továbbá, hogy nagyon könnyűek, így egy óriás méretű babzsák párna sem nehezebb kb. 10 kilogrammnál. Régebben az első babzsákokat még cseresznye vagy meggymaggal töltették.

Valóban kényelmesek a babzsákok?

AV: A golyócskák felveszik a test formáját, és a zsákban lévő levegővel együtt kifeszülnek a beleülő körül. Ettől lesz stabil, feszes és kényelmes.

IK: Mivel ergonomikus módon idomul a testhez, így enyhíti az izmokra, ízületekre eső terhelést, rendkívül pihentető és lazító hatású. De a babzsák fotel nem gyógyászati segédeszköz. Olyan személyeknek, akiknek az orvos nem javasolná, nem használható. Azonban a választott formán is sok múlik. Kismamáknak, enyhébb derék-, átfájással küzdőknek mindenképp nagy ülőmagasságú, a hátat, gerincet, fejet, teljes hosszában megtámasztó fotelt ajánlanék.

WE: Az első babzsákot a legenda szerint egy hátfájós indiai maharadzsa számára készítették ajándékba. A babzsákok azért olyan kényelmesek, mert a millió kis golyócska befészkeli magát a testünk és a babzsák közé, kitöltve az összes lehetséges helyet, ezért a test minden pontján egyformán támasztja alá azt. Mivel ülés vagy fekvés közben nem kell tartanunk a hátunkat, gerincünket, mert a babzsák tartja azt, ezért roppant pihentető és egészségügyileg is hasznos a test számára a babzsákban töltött napi pár óra. Folyamatos rossz tartásból eredő gyakori hát- vagy derékfájásban szenvedők számára megváltás egy jó babzsák párna vagy fotel.

Antal Virág
tulajdonos
Tel.: (06 70) 589 9533
E-mail: info@designmania.hu
designmania.hu

Imecs Kata
tulajdonos
Tel.: (06 70) 542 0397
E-mail: imecs.kata@guboo.hu
guboo.hu

Wolf Erik
ügyvezető igazgató
Tel.: (06 20) 486 1321
E-mail: info@flashbag.hu
flashbag.hu

További cikkek hasonló témában

A varázslatos üveg

Az üvegnek, az üvegből készült tárgyaknak a kezdetektől fogva nagy...

Gipszkarton a lakásban 3.

A magastető az épületek egyik legrégibb, mondhatni legősibb...

Hogyan tervezzük meg a gyerek hálószobáját?

A gyerekek általában gyakran változtatnák a szobájukat, mivel...

Festés, tapétázás

A minket körülvevő falak és az azokat lezáró...

Hozzászólások