Jelenlegi hely

Az újra felfedezett gipsz

Az újra felfedezett gipsz

Az építőipar egyre szélesebb körben alkalmazza a gipszkartont, mint alapanyagot. Felhasználási területei közé tartoznak az álmennyezetek, válaszfalak és dekorációs elemek is.

Lakberendezéssel, belsőépítészettel foglalkozó műsorokban, lapokban már természetesként említik a gipszkartont, mint építőanyagot mivel könnyű, szilárd és gondos technológiával használva tartós is.

A kereskedésekben táblásított lapokban kapható különböző méretekben, anyagvastagságban és szabványoknak megfelelően.

A legelterjedtebb felhasználási területe talán a lakáson belül, mint válaszfalak gyors és könnyű szerkezeti elemének anyaga, de használhatjuk egyenetlen falfelületek elfedésére is.

Amennyiben válaszfalakhoz vagy álmennyezethez vesszük igénybe, mindenképpen erre szakosodott mester-embert keressünk meg kérésünkkel, mivel bár könnyű szerelni, méretre vágni, alapos előkészítést és odafigyelést igényel szerelése.

Váz gyanánt kimondottan gipszkartonhoz rendszeresített alumínium keret kapható, ami bordás kialakítása végett erős és stabil alapot ad a további felépítményhez.

Soha ne használjunk fa keretet, mert - bár talán kicsivel olcsóbb lehet - az évek folyamán elvetemedhet, ahogy szárad. Ilyenkor a deformálódó fa elhúzhatja a rádolgozott gipszkartont, ami repedéshez vagy akár töréshez is vezet.

hspace=5

Ennek - és az újra felújítás dupla költségének - elkerülése végett ragaszkodjunk a fémkerethez, amire a lapokat egy kézi csavarbehajtóval is könnyen felrögzíthetjük az erre a célra használatos gipszkarton csavarokkal.

Az újabb generációs gipszkartonok között megtalálhatjuk a vízálló és a tűzbiztos változatokat is, melyek használatáról külön szabvány rendelkezik, ezekről mindenképpen egyeztessünk a kivitelezővel.

Ha az alapvető technológiai kritériumokat szem előtt tartva végezzük - végeztetjük - a munkát, akkor a hibalehetőségeket kiküszöbölve, aránylag kis költségvetéssel akár magunk is újra gondolhatjuk otthonunk belső elosztását, kedvünkre létrehozhatunk akár újabb helyiségeket is.

További cikkek hasonló témában

Karácsonyi mécses tartók

Mindenki szereti ünnepi díszbe öltöztetni a lakását. És mi az ami...

Vidám narancssárga ötletek

A narancs a mozgás, fejlődés,...

Faltetoválás, hódít az új őrület

Egyre többen rendelnek „tetoválást” a csupasz falaikra. A...

Kreatív megoldás...

Készítsen masszív ruhafogast a Dremellel.

Hozzászólások