Jelenlegi hely

Az előszoba

Az előszoba
Sokan hajlamosak az előszobát a lakás különálló részének tekinteni, de az előtér a lakás szerves és fontos része, tehát stílusában mindenképpen igazodnia kell a lakás többi szobáihoz.
Az előszoba, előtér az elindulásról és a megérkezésről szól. Itt vesszük le a kabátot, sapkát, sálat, időnként sáros cipőnket. Ügyes tervezéssel rendezett, hangulatos előszobát nyerhetünk, mely a kényelmünket is jól szolgálja.

Az előszoba általában kis alapterületű helyiség, amelyből sok ajtó nyílik minden irányba. Lehetőleg ügyeljünk arra, hogy az ajtók befelé, azaz a másik helyiség felé nyíljanak, hogy ne kisebbítsük az amúgy is szűk teret. A közlekedés mellet tárolásra is alkalmassá kell tennünk az előszobát. Mindenekelőtt kabátjainkat, cipőinket, táskáinkat, ernyőinket, kulcsainkat, esetleg sporteszközeinket, kutyáink pórázát, szájkosarát tartjuk ott.

Ülőalkalmatosság
Mivel többnyire az előszobában váltunk lábbelit, ruhadarabokat, fontos, hogy legyen benne valamilyen ülőalkalmatosság, amely mindezt kényelmessé teszi. Az ülőhely lehet zsámoly vagy akár karosszék is. Ha kevés a hely, válasszunk falra szerelhető, lehajtható ülőkét, padot, vagy egyszerűen helyezzünk egy párnát például a cipősszekrény tetejére! 

Szekrények
A szekrények kiválasztásánál tartsuk szem előtt, hogy az előszoba szélessége ne csökkenjen kilencven centméternél kevesebbre, mert ellenkező esetben az előtér alkalmatlanná válik a közlekedésre. Kis fogadóterekbe inkább nyitott előszobafalat, cipőtartót válasszunk, mint zártszekrény-kombinációkat. Ha zárt cipőtároló mellett döntünk, feltétlenül gondoskodjunk annak szellőzéséről. A sáros, száradó lábbeliket célszerű kissé megemelt, fém vagy műanyag rudakból összeállított rácson tárolni.

Burkolat
Az előszobákban célszerű  fokozottan kopásálló padlóburkolatot választanunk. Fontos továbbá, hogy a padlózat könnyen tisztítható, felmosható anyagból készüljön.

Gyakran nem elég az ajtó elé kirakott lábtörlő, praktikus, ha idebent is várja egy az érkezőt, de a burkolat védelmében bevethetünk színes rongyszőnyegeket is.

Az előszoba és otthonunk többi helyiségének összekapcsolása akkor sikeres, ha a színek, a bútorzat és a kiegészítők összhangban vannak a szomszédos helyiséggel.

A világos színek hangulatjavítók, és a tisztaság érzetét keltik, kivált akkor, ha a megvilágításra is kellő figyelmet fordítunk.

Ha az előszoba nem jut természetes fényhez, mindenképpen fektessünk hangsúlyt a világításra, ne elégedjünk meg csak a mennyezet közepéről lelógó lámpával, inkább több ponton elhelyezett, több irányban elfordítható világítótesteket válasszunk.

Nyugodtan lehet játszani a fénnyel, játékos megoldásokkal pazar hangulatot lehet varázsolni.

Lényeges, hogy előszobánk kényelmes és hívogató legyen, tükrözze ízlésvilágunkat és egyéniségünket.

Főo.fotó: kingbutor.hu

További cikkek hasonló témában

Új anyag, új dizájn, egyszerűen nem lehet nem beleszeretni!

Az anyagok fejlődésével, lehetőségek tárháza tárul elénk, mit is...

Design radiátorok
Az exkluzív, luxus kategóriás fűtőtestek szinte...

Hozzászólások