Jelenlegi hely

Árnyékos enteriőrök - A lakberendező válaszol

Árnyékos enteriőrök - A lakberendező válaszol
Roletta, pliszé, lapfüggöny. Belső árnyékolók egész sorát kínálják ma már a piacon. Szakértőink segítségével annak jártunk utána, hogy mikor, melyik fajtát érdemes választanunk.
Melyek a 2011-es trend legkedveltebb belső árnyékolói?

Bezzeg Boglárka: Nagyon kedveltek a roletták. Szerkezete egyszerű, leeresztve teljesen betakarja az ablakot, csak az anyagon átszűrődő fényt engedi a szobába. A vászonrolók továbbfejlesztett változata a gyöngyroletta, amely használható ferdesíkú ablakoknál is. A plisszé függönyt különleges hangulati hatása, sokoldalú gyakorlati alkalmazási lehetősége miatt kedvelik. Legnagyobb előnye, hogy a szokványostól eltérő, a mai épülettervezésben divatos, rendhagyó ívű és alakzatú nyílászáró formák, tetőtéri ablakok és átrium-szerkezetek árnyékolása is alkalmas.

Csorba Anita: Azt gondolom, hogy valamennyi típus lehet divatos. Inkább a mintázat a meghatározó. Javaslom, hogy válasszuk a legegyszerűbb fehéret, vagy valami nagyon vad és vagány mintás megoldást. A mintákból a virágos, cikk-cakk illetve a geometrikus vonalak a legkedveltebbek manapság.

         

Fias Berta: Az árnyékolók divatját mindig az aktuális enteriőr trend határozza meg. A letisztult, modern enteriőrökbe a legjobban a lapfüggöny illik, a terek stílusvilágához igazodó színben és anyagban. Kreatív megoldás, amikor egy irodába illő szalagfüggönyt készíttetünk el eltérő stílusú anyagból (pl. mintás, bambusz vagy zsinór szalagfüggöny). Ám az is gyakori, s egyúttal divatos manapság, hogy egyáltalán nem alkalmaznak belső árnyékolót.
 
A hagyományos fényáteresztő és sötétítő függönyök kedveltek a lakberendezésben?

BB: A fényáteresztő és sötétítő függöny kombinációja ma is kedvelt. Lehet egyszerűen, redőzötten felcsíptetett funkcionális darab, vagy bonyolultabb szabású. Szép és praktikus, ha - az ablakon nem lehet belátni és hőszigetelésre sincs szükség - a függöny csak díszítőelem. Alkalmazható hozzá roló, amely védelmet nyújt az erős fény elől.

CSA: Első helyre tört a praktikum. Például, ha egy belvárosi lakás ablakaira teszünk függönyöket, használjuk mind a kettőt. Ha a kertre néző családi házunk nappali ablakára gondolunk, akkor talán egyik sem kell, esetleg a hálószobákba díszíthetünk és sötétíthetünk függönnyel.
 
FB: Kedveltek, hiszen egy hagyományos függöny is kelthet modern benyomást! A függönyök nagyon sok félék lehetnek, és szinte minden enteriőrbe jól beilleszthetők megfelelő forma, anyag és karnis választással! A hagyományos függönyöknél nagy szerepet kap a függönykarnis, amelynek formája, anyaga, mérete, a függönyhöz való aránya, elhelyezése  is szélesíti a különböző stílusokhoz való igazítás lehetőségét.

         

A különböző stílusokhoz milyen típusú belső árnyékolót válasszunk?
 
BB: Nem határolódnak el az árnyékolási módok stílusai egymástól. Szinte minden jól összeilleszthető, ha az anyag, a szín, a minta és a forma a technológiához ki lett választva. A minimál stílusban az ablak egy tárgy, amit nem kell elfedni textillel. Viszont itt is használunk fényzáró megoldásokat, amelyek mentesek a sallangoktól. A legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás a roletta, amit erősebb, merevebb, sűrűbb szövésű anyagból készítenek. Nagyobb szerkezetek takarásához a szalagfüggönyt javaslok. 

CSA: Bízzunk megérzéseinkben: a minimál stílus esetén gyakran nincs is szükség függönyre, de ha ragaszkodunk valamiféle árnyékolóhoz, akkor választhatunk egyszínű vásznakat, rolókat. Romantikus berendezés esetén duplán ráncolt drapériákat, vagy a nagyon kedvelt és praktikus római rolót vásároljunk. A modern lakásokba mintás függönyöket ajánlok, akár hagyományosan függesztve, akár lapfüggöny formájában.

         

FB: Minimál, letisztult stílus: lapfüggöny / szalagfüggöny / trendi anyagból készült hagyományos függöny / roletta, modern mintás anyagól / reluxa, modern mintás anyagból / függöny nélkülözése. Klasszikus stílus: klasszikus anyagból készült hagyományos függöny /  római roló. High tech stílus: lapfüggöny / szalagfüggöny, fémes, harsány színű roletta / függöny nélkülözése. Retro stílus: lapfüggöny / retro mintás szalagfüggöny. Mediterrán stílus: nyers színű, vászon hagyományos függöny / szalagfüggöny, fából készült reluxa.
 
 
Lakberendezők:

Bezeg Boglárka
lakberendező
Tel.: (06 30) 513 1521
E-mail: boglarkabezzeg@gmail.com

Csorba Anita
belsőépítész
E-mail: anita@megaminta.hu
csorbaanita.hu
inspiraciok.hu

Fias Berta
interior designer
Tel.: (06 30) 930 5444
E-mail: berta.fias@luispirit.hu
luispirit.hu

További cikkek hasonló témában

Berone gyermekbútor: olcsón, jó minőségben

Olcsó, minőségi termékeivel minden korosztályt kiszolgál a baba...

Részletekbe rejtett tökéletesség
Az enteriőrben elegáns stílusok keverednek, az...
Magas minőség, professzionális tervezés

Az egyik legnagyobb kihívás mind az építtetők, mind a...

Hozzászólások