Jelenlegi hely

Amit a burkolatokról tudni kell

Amit a burkolatokról tudni kell
Mint minden más kerámiaárut; pl.: edények (tányérok, csészék, stb.), szaniteráruk (mosdó, bidet, WC, stb.), építési kerámiák (tégla, cserép, stb.) a kerámia burkolólapokat is agyag, homok és más természetes anyagok keverékéből állítják elő.
Kerámia burkolólapok típusai:
a.) Mázas kerámia :
a burkolólap felületét olyan színes mázréteg fedi, amely fontos esztétikai (szín, fényesség, dekoráció, árnyalatok, stb.) és műszaki (keménység, vízhatlanság, stb.) tulajdonságokkal ruházza fel a lapokat.
b.) Máz nélküli kerámia :
a burkolólapok gyakorlatilag teljes vastagságukban homogének és  általában minta nélküliek.
c.) Porcelán Gres:
A porcelán gres általában mázatlan kerámiatermék, melyet sajtolással állítanak elő.

A hagyományos értelemben vett gres lap, egy anyagában színezett, teljes keresztmetszetben azonos homogenitású, mázatlan, a természetes kövek hatását tükröző kerámialap.
Előfordul, hogy díszítő, esetleg színező anyagként természetes kövek őrleményeit kevernek az alapmasszába, sokszor teljesen különböző szemcseméretben.
Az utóbbi idők jelentős fejlődésének hatására sikerült a kívánt anyagok, pl. a gránit hatását meglehetősen hűen reprodukálni , ezáltal a porcelán gres alkalmazása széles körbe lehetővé vált.
A mázatlan gres lapok kopásállósága kiemelkedően magas, műszaki jellemzői meghaladják a természetes kövekét, továbbá alkalmazása gazdaságosabb.
A gres lapoknak is vannak mázas változati, amik az utóbbi időben egyre kedveltebbé és elterjedtebbé váltak.

A mázas kerámia lapnak két fajtája van. Vannak olyan mázas kerámiák, amikor az alapanyag és a máz egyidőben kerül kiégetésre, továbbá vannak a kétszer égetett kerámiák, amikor először a kerámiatest kerül kiégetésre, azután hőtechnikai eljárással kerül rá a máz, azután újra égetik a lapot.
 Mint minden kerámia, a burkolólapok is kemények, ellenállóképesek, higiénikusak, könnyen tisztíthatók, éghetetlenek és tűzállóak.

A kerámia burkolólapok tehát építőipari burkolóanyagok ( padló és falfelület burkolását szolgálják ), amelyeknek két funkciót kell betölteniük és ezen funkciókat összeegyeztetve kell  lejárni a kerámia burkolólapok kiválasztási követelményeinél:
-    esztétikai funkció, követelmény (berendezésként szerepel; követelmény az ízlés és különböző lakberendezési megoldások függvényének figyelembevétele)
-    műszaki funkció, követelmény (olyan építőanyagok, amelyek képesek a környezetben fellépő igénybevételnek ellenállni anélkül, hogy eltörnének, vagy károsodnának; követelmény az anyagok és műszaki jellemzők ismeretének alapján, az alkalmazási környezetnek megfelelő burkolólap kiválasztása)
 
A kopásállóságról
Kerámia burkolólapok felületére felhordott mázféleségek kopásállósága összetételük függvényében eltérő, ennek függvényében az adott burkolat felhasználási területe is korlátozott lehet. Nagyon fontos, hogy a burkolat kopásállósági fokozata megfeleljen a várható igénybevétel során fellépő műszaki követelményeknek.
•PEI II.  Kis igénybevételnek kitett helyiségek burkolására ajánlott, ahol puha talpú lábbeliben közlekedünk, úgymint magánlakások fürdőhelyiségei és hálószoba, melynek nincs közvetlen kültéri kapcsolódása. Minden karcolással járó tevékenység kerülendő.
•PEI.III.  Közepes átmenő forgalomnak kitett helyiségekbe ajánlott lap, puha talpú, illetve normál lábbeli használata mellett, úgymint nappalik, az előszoba és egyéb olyan helyiségek kivételével, ahol nagy forgalom lehet.
•PEI.IV.  Közepes igénybevételnek kitett helyiségek burkolására ajánlott: magán lakások bármely helyiségébe burkolható (konyha, előszoba, folyosó, fedett terasz). 
•PEI.V. Kereskedelmi egységek, szállodák, bemutatótermek burkolására alkalmas lapok, jellemzően nagy karcállóság mellett.
 Itt érdemes megjegyezni, hogy a kopásállóság nem ugyanaz mint a karcállóság, amit a MOHS skálán mérnek.
Egy nagy kopásállóságú lap (elsősorban a fényes felületűek) is karcolódhatnak, ami nem számit kopásnak.

Hogyan válaszunk a környezet függvényében?
A kerámia burkolatokból rengeteg színű, méretű és minőségű létezik.
Kerámia burkolólapok minden felhasználásához és minden környezethez rendelkezésre állnak, azonban nincs egyetlen olyan típus vagy termék, amely bármilyen célra és bármilyen környezetben alkalmazható lenne. Nem lehet véletlenszerűen választani, hanem tudatosan és felelősséggel kell dönteni.
 
Az alábbiak szerint kell választani:
- figyelembe kell venni a környezetet
- figyelembe kell venni a sajátos esztétikai és műszaki funkciókat, amelyeket a burkolólapoknak be kell tölteniük
Esztétikai szempontból: a burkolatnak alkalmazkodnia kell a bútorokhoz és összességében a környezethez, a színekhez, formákhoz és tevékenységekhez, amelyek jellemzik a környezetet. Minden esetre személyes ízlésről és divatról is szó van, tehát nehéz szabályokat felállítani.
Műszaki szempontból: a burkolólapnak rendelkezniük kell a használat helyén várható ( mechanikai, kémiai, hő-) igénybevételnek megfelelő műszaki jellemzőkkel.
Érdemes kihangsúlyozni, hogy a burkolólap kiválasztásának műszakilag helyesnek, azonban műszakilag és anyagilag is indokoltnak kell lennie, figyelembe véve az esztétikai követelményeket is. Kétségkívül hibás nem fagyálló burkolólapot választani hegyi ház teraszának burkolásához; azonban fagyálló lapot választani hálószobába legalább ennyire indokolatlan. Ezért a bizonyos jellemzőkkel nem rendelkező lapok nem feltétlenül „ rosszabbak”: egyszerűen csak más az alkalmazási területük.
Ezt követően néhány tanácsot adunk középületek és ipari létesítmények burkolóanyagainak kiválasztásához, annak érdekében, hogy világosabb legyen a lapok jellemzői és a várható alkalmazási körülmények közti szoros kapcsolat.
 
1.Előszoba padlója:
A lakás függvényében változik a használat és az igénybevétel. A járás okozta igénybevétel többek között itt a legintenzívebb a lakáson belül, azonban a kopás eltérő annak a függvényében, hogy a lakás pl. társasház ötödik emeletén található ( tehát a belépőknek már korábban volt alkalmuk letisztítani a cipőtalpat ), vagy családi házban a földszinten, ahova  a belépés közvetlenül a kertből történik, a homokkal és kaviccsal felszórt útról. Ez utóbbi esetben a kopási igénybevétel sokkal nagyobb, ezért kopásállóbb burkolólapot kell választani.
Minden esetre: ne csak a PEI besorolásra fordítsunk figyelmet ( mázas burkolólapok ), hanem más felületi jellemzőkre is ( keménység, foltosodási, hajlam, ellenálló képesség vegyszerekkel szemben, tisztíthatóság, minden olyan jellemzőre, amely tömör és ellenállóképes felülethez rendelhető ). Figyeljünk olyan megjelenéssel kapcsolatos jellemzőkre is, mint a szín és kromatikus jellemzők ( a kopás hatására a felület hamarabb szennyeződik, a piszok jobban meglátszik az egyszínű és világos felületeken, és kevésbé a sötét és esetleg szemcsés felületeken ), csillogás ( a fényes felületen  jobban látszik a karcolás és elveszthetik fényüket a legnagyobb igénybevételnek kitett területeken.)
 
2.Fürdőszoba padló és falburkolata:
A fürdőszoba padlója és falai ki vannak téve vegyszereknek, foltosodást okozó szereknek ( pl. testápoló szerek, kozmetikumok, illatszerek, stb. ), és biztosítani kell az alapos takarítást, a higiéniát, tehát vegyileg eléggé agresszív szereket is kell használni. Tehát elsősorban nagyon jó kémiai ellenállóképesség rendelkező lapokat kell választani (különösen nagy ellenállóképesség savakkal és lúgokkal szemben ).
 

3.Konyha padlójának és falának burkolása: 
A lakásban az egyik olyan helyiség, ahol a padló a legnagyobb igénybevételnek van kitéve: járunk, sokat állunk rajta egy helyben, útvonalak alakulnak ki (pl. tűzhely- mosogató-hűtőszekrény környéke ). A padló itt piszkolódik a legnagyobb mértékben, tehát gyakrabban és intenzívebben kell tisztítani. Ez az a hely, ahol a padlóra a leggyakrabban leesik valami. Olyan burkolólapot kell választani, amelynek a felülete különösen nagy mechanikai és kémiai ellenálló képességgel rendelkezik.
A fali csempéje nyilvánvalóan kis igénybevételnek van kitéve ( nem járunk rajta ), ugyanakkor mind az élelmiszerek, mind a tisztítószerek miatt erőteljes marad a kémiai igénybevétel. Tehát kiváló kémiai ellenálló képességgel (savakkal és lúgokkal szemben is ) rendelkező csempét kell választani.
 
4.Kültéri padló és burkolatok:
Olyan burkolólapokat kell választani, amelyek fagyállóságát tanúsítvánnyal igazolják. Általában szárazon sajtolt, kis vízfelvevő képességű mázas ( egyszer égetett), vagy máz nélküli ( anyagában színezett porcelán lap, kőagyag lap) termékek jöhetnek számításba; vagy alkalmazhatók nedvesen sajtolt lapok is  (klinker, égetett kerámialap).

Mennyi burkolólapot rendeljünk?
-  ismerni kell a burkolandó felület területét
-  meg kell határozni a burkolás módját ( zárt fugás, nyitott fugás,
   folyamatos vagy eltolt fuga, párhuzamos vagy átlós rakás).
- figyelembe kell venni hogy, az első osztályú burkolólap szállítmány is
  tartalmazhat néhány hibás darabot ( a szabványok első osztály esetén 5 %
  hibás mennyiséget fogadnak el)
- néhány lapot vágni, fúrni kell, tehát számolni kell bizonyos selejttel is.
  Ez a  selejt függ a helytől, elsősorban a felületi szabálytalanságoktól, és a
  lerakási technikától.
 ( pl. az átlós rakásnál nagyobb a selejt, mint a párhuzamosnál )
- a lapok lerakásának befejeztével helyes elrakni  néhány tartalék
  burkolólapot
   
A burkolandó felület területéhez viszonyítva átlagosan 10-15%-kal több burkolólapot érdemes rendelni.
A rendelés mennyiségét gondosan kell meghatározni, mivel utánrendelés esetén nem biztos, hogy a rendelkezésre álló termék teljesen azonos lesz a korábban használttal.
Árnyalat: az adott tételre jellemző színárnyalat.
Az ipari előállítás során a technológia következtében gyakorlatilag lehetetlen azonos színárnyalatú csempéket gyártani. Előfordulhat a szín kisebb méretű változása ezért, a gyártási folyamat végén és a csomagolás előtt ellenőrzésre  kerül sor a selejt kiszűrésére, valamint a lapok árnyalat szerinti csoportosítására. Sok esetben az árnyalatot egy betű jelöli, amelyet  rápecsételnek a dobozra ( pl. „A” árnyalat, „B” árnyalat ).
Gyári méret: Az előzővel azonos okok miatt, és elsősorban a nagyon tömör diszkvittel rendelkező lapok esetében a kemencéből kikerülő burkolólapok mérete eltérő lehet.
Ebben az esetben is a minőség-ellenőrzés során a lapokat azonos méretek szerint csoportosítják, figyelembe véve a szabványokban megadott tűréshatárokat. A gyártási méret is fel van tüntetve a dobozon a névleges méret mellett.
Pl.: 20x20 cm (W 198mm x 198mm)    ahol a 198mm a gyári méret.Vagy:
      20x20 cm  - Kaliber 01   
 
Használat és karbantartás:
A felhasználónak is fontos szerepe van abban, hogy a burkolt padló vagy csempézett fal az idők folyamán megtartja a műszaki és esztétikai minőségét.
A burkolt felület burkolólapokból és fugából áll. Mind a kettőre oda kell figyelni.
- megfelelő tisztítószereket használjunk
- a lehető legkevesebb esetben használjunk dörzsölő eszközöket
- bizonyos szennyező anyagok  növelik a járás okozta kopást,
  tehát igyekezzünk a padlót a lehető legtisztábban tartani
- el kell kerülni hogy, nehéz tárgyak essenek a padlóra

Forrás: www.domcsempearuhaz.hu
Fotók: www.flickr.com

További cikkek hasonló témában

Faltetoválás, hódít az új őrület

Egyre többen rendelnek „tetoválást” a csupasz falaikra. A...

Nappali
A nappali hangulatát a meleg bézs színek határozzák meg. A...
Üveg és minimalizmus

A fürdőszobát és a hálót egy üvegfal választja el, így az...

Hozzászólások