Jelenlegi hely

A világos, design ülőgarnitúra a nyerő

A világos, design ülőgarnitúra a nyerő
…Magyarországon. Az Andante bútorok gyártója, a Kanizsa Trend Kft. tapasztalata szerint ugyanis elsősorban a barna világos színárnyalataira van nagy igény, amennyiben bőr ülőgarnitúra vásárlására kerül sor.

Leginkább bézs, drapp, törtfehér vagy vajszínű bőrbe öltöztetve kérik a magyarok a kanapét, de természetesen maga a barna, és az örök kedvenc, a fehér is divatos maradt. A fekete viszont kezd háttérbe szorulni. Amennyiben a vevő ezektől eltérő színekben gondolkozik, akkor már bevállalós: bátran kéri az élénkebb színvariációját a zöldnek, a narancssárgának vagy a pirosnak.

Szövet bevonók terén kicsit más a helyzet. Egyre nagyobb a kereslet a jó minőségű, a bőrökével szinte megegyező tulajdonságokkal rendelkező szövetek iránt, melyek könnyen tisztíthatóak, és tartósak. Mivel több szín közül lehet választani, itt már nagyobb a szórás is a kedvelt színek tekintetében, de minden bizonnyal a meleg föld színek kerülnek legtöbbször az Andante garnitúrákra. Ha pedig mintás kanapét választanak, akkor mindenképp extravagáns, design mintás bevonóval.

A nemzetközi piacon a nagy presztízsértékű bőrök mai napig kiemelten keresettek, de egyre nagyobb az igény a könnyen tisztítható, tartós bútorszövetek iránt is. Színek terén az olíva egyre keresettebb az elmúlt év óta, és még mindig a fekete és a fehér a legkedveltebb, de mellettük a különféle föld színeket (barna, sötétzöld), és a szürkét is szívesen választják a fogyasztók.

A bútoripar legmeghatározóbb vásárán, a minden év januárjában, Kölnben megrendezésre kerülő IMM Cologne kiállításon két éve az olíva-zöld és a lila, tavaly a lila helyett a türkizkék szerepelt divatszínként, idén pedig a három szín együtt jelent meg, és összességében is a korábbiakhoz képest sokkal színesebb, élénkebb standokat láthattak a vásárra kiérkezők.

Formavilág

Az elmúlt 1-2 év során jelentős volt a kubikus, organikus, modern formájú bútorok dominanciája Magyarországon. Az ország ilyen szempontból a korábbi években megosztottabb volt – a klasszikus bútorok inkább Kelet-Magyarországon, míg a modern garnitúrák Budapesten és Nyugat-Magyarországon voltak keresettebbek. Ez a tendencia mostanra feloldódni látszik. Nagyobb fontossággal bír a beépített funkciók, ágyszerkezetek, kiegészítő elemek jelenléte.

Elsősorban a kisebb háztartásokban van nagy igény olyan kanapéra, melyben például tároló és beépített ágyszerkezet is van, s így maximális használatra kerül maga a garnitúra. A vevők előszeretettel keresik a magas üléses, lágy üléskomfortos kanapékat.

Ma a nemzetközi piacon is hasonló a helyzet: ugyanúgy megtalálhatóak a klasszikus, kissé konzervatív modellek, mint a modernebb, de organikus formák, és természetesen továbbra is hódítanak a kubikus, szögletes, alacsony és széles ülőfelületű darabok is. A 2012-es kölni vásáron erőteljesen a modern, organikus garnitúrákkal jelentek meg a gyártók, a klasszikus, wohnlandschaft stílus nem volt jellemző. Egy-egy gyártó persze előállt különleges, extravagáns formájú kanapékkal és ülőalkalmatosságokkal, de rajtuk kívül az utóbbi pár évben a garnitúrák formavilágában új trend nem mutatkozott. Annál inkább hangsúlyt kapnak és keresettek nemzetközi szinten is a funkcióval rendelkező darabok – nehéz már olyan garnitúrát találni, amely ne rejtene valamilyen praktikus kiegészítőt: TV-nézéshez lábemelős pihenő funkciót, háttámla-, fejtámla- vagy karfa-állíthatóságot, beépített polcot, tárolóelemet vagy pohár- és tányértartót.

Újra előtérbe kerültek idén a fa és fém kiegészítők: a jelek szerint ismét divatos lesz az ülőgarnitúráknál a fából vagy fémből készült láb vagy a beépített fapolcos elem. E trendeket természetesen a magyar ülőgarnitúra-gyártó, a Kanizsa Trend is igyekszik követni, ahogy immár több mint 20 éve teszi, hogy a vásárlók belföldön is megtalálhassák a számukra legideálisabb kanapét és fotelt.

www.andante.hu

További cikkek hasonló témában

Otthoni bőr dekorációs ötletek

A bőr egy dekorációs anyag, amelyet...

Hogyan alakítsunk ki eklektikus nappalit?

A manapság oly divatos eklektika jegyében született meg ez a...

Gyertya, házikó, esetleg gomba?

Egy remek ötlet, mely szép ajándék is lehet bármilyen alkalomra....

Kedvedre formálható bútorok

Lehet kicsi a lakás, ha mindent tud a kanapé. Míg a német bútorok...

Hozzászólások