Jelenlegi hely

A színek világa

A színek világa

A színeknek óriási irodalma van, ezért nem célunk mindenre kiterjedő, átfogó tanulmányt ismertetni, de reméljük, hogy segíteni tudunk azoknak, akiknek nincs idejük elmélyülni a szakirodalomban.

Mielőtt hozzáfognánk a lakás, üzlet, iroda kifestéséhez, ismerkedjünk meg a színekkel!

A színek, és a fény segít bennünket: a tájékozódásban, hogy megkülönböztessük a szépet és a csúnyát, hogy a művészetek nyelvén fejezhessük ki magunkat, vagy felfogjuk mások jelzéseit.

A fény és a szín elárulja, biztonságban vagyunk-e, vagy sem, kellemes-e a környezetünk, vagy fenyegető, és hozzásegít, hogy megismerjük önmagunkat és másokat.

A színek esztétikai és pszichikai hatása jelentős. A színek kiválasztásán múlik, hogy egy tér hűvös, tárgyilagos vagy hangulatos, meleg hatást kelt-e, vagy nyugtalanító.

Sokkal erőteljesebben, intenzívebben hatnak ránk, mint a formák és az anyagok.

 

A színek kiválasztásánál sok szempontot kell figyelembe venni: az építészeti adottságokat (stílus, méretek, az épület díszítése), a lakók igényeit és egyéniségüket (extroveltált - kifelé forduló, introveltált - befelé forduló típus), alkalmazkodni kell a meglévő berendezésekhez, és ismerni kell a színek általános élettani és kompenzációs hatásait, pl. a fényviszonyok, a zajszint, a páratartalom és a nemes anyagok használata befolyásolják a színválasztást.

A színekben, magukban rejlenek a mélység felé ható erők. Ezek az erők a világos - sötét, vagy hideg - meleg értékként, minőségként vagy mennyiségként jelenhetnek meg.

Párnák, szőnyegek a nappaliban

A lakás falait nemcsak festményekkel, hanem különféle textilekkel is díszíthetjük. Nagyméretű, dekoratív kendőket, színes, nyomott mintás ágyterítőket, hímzéseket, csipkét éppúgy a falra akaszthatunk, mint gobelint, régi és új szőnyegeket. De bármilyen textil kerül is a falra, melegségével, textúrájával, színeivel, esetleg finom részleteivel döntő szerepe lehet a szoba hangulatának kialakításában, s vele a mi közérzetünk javításában. A jól megválasztott, arányaival, színeivel környezetébe illő textil valósággal felöltözteti a szobát, kiemeli és hangsúlyosabbá teszi egy-egy részletét, vagy éppen megteremti a látvány egyensúlyát.

A forma és a szín kifejezésének támogatnia kell egymást. Ahol ezek megegyeznek, hatásuk összeadódik. Honnan merítsünk ötletet a színek alkalmazásához?

A színharmónia egyenlő a természettel. Forduljunk bátran a természethez, hiszen a természet, az érzelmek és a színek kapcsolatban vannak egymással:

Tavasz: vidám, világos, fényes, derűs, sokszínű. A domináns színei: zöld, sárga, kék, lila.

Nyár: vidám, meleg, sokszínű. Domináns színei: narancs, piros, bíbor, vörös, rózsa.

Ősz: simogató, langyos, hűvös, nyirkos. Domináns színei: sárga, rozsda, mélyzöld, barna.

Tél: hideg, kellemes vagy lehangoló, sötét és világos. Domináns színei: fehér, szürke.

Mindenesetre alapszabály, hogy a színemlékezetre hagyatkozni nem szabad!

Minden ember más színt lát! Minden szín függ a hordozó felülettől! A színskála használatánál fontos, hogy a kiválasztott színt, fehér felületre tegyük, vagy takarjuk le a színskála többi árnyalatát, mert csak így látható a kiválasztott szín valójában. A színmintát nagy felületen nézzük, mert egészen más a hatása kicsiben és nagyban. Írjuk fel a színkódot, így több színkiválasztás esetén könnyebb lesz dönteni.

 

A lakberendezésben hosszú távra gondolkodunk, amikor a színeket kiválasztjuk, éppen ezért mielőtt döntünk, több szempontot szükséges összehangolni.

További cikkek hasonló témában

Fürdőszoba különlegességek

Az alábbi válogatásban különböző helyszíneken a világ minden...

 Fal helyett térelválasztó paraván
A paraván előnye, hogy univerzális, kis és...
Bronzos varázslat - Harmincasoknak

Már első látásra meglepő és megragadó az íves mosdószekrény...

Hozzászólások