Jelenlegi hely

A megfelelő szőnyeg kiválasztása

A megfelelő szőnyeg kiválasztása
A szőnyegek otthonunk melegségének, csendjének, esztétikus megjelenítésének elengedhetetlen eszközei, általuk különböző hangulatokat teremthetünk.
Feladatuk, hogy megtörjék lakásunk padlózatainak ridegségét, tompítsák a hangokat, kellemesebbé és puhábbá tegyék az enteriőrt, mindemellett pedig még a hőszigetelésük sem elhanyagolható.

A szőnyeg funkciója

A helyiségen belül a szőnyeg általában funkciókat választ el egymástól, ezáltal elkülöníti a különböző tevékenységeket, és összefog bizonyos bútorcsoportot. Ha jól választunk, a szőnyeg éppen körülöleli azt a területet, ahol egy bizonyos tevékenység folyik. Ha az étkezőnk a nappali egyik végében található, akkor egy szőnyeg leterítésével érzékeltethetjük, hogy ez a szobán belül egy különálló terület. Ha óriási nappalival rendelkezünk, vagy egy légterű loft lakásban élünk, a különböző szőnyegek részekre osztják a teret. Ha a konyha és a nappali közé helyezünk el szőnyeget, azzal egyértelműen hangsúlyozzuk, hogy két külön területről van szó.

Ha a kanapé elé teszünk egy puha szőnyeget, bizonyára mindenki szívesebben foglal majd ott helyet. A nappaliban padlóburkolatra terített vastagabb szőnyeg ülőalkalmatosságként is megfelel, ha az összes ülőalkalmatosságon ül már valaki nagyobb összejövetelekkor. Ha a hálószoba színösszeállítása viszonylag semleges, utolsó simításként vihetünk bele egy-egy eltérő színárnyalatot. A legegyszerűbb megoldás egy csíkos szőnyeg elhelyezése az ágy mellé, amivel mintát csempészhetünk a helyiségbe. Az előtérbe belépve sokkal hívogatóbbnak tűnik a lakás, ha a bejárati ajtótól indulva egy szőnyeg végigfut a szobán.

Hasznos tippek

- Kerüljük a nagyobb szőnyegek letételét olyan szobában, folyosón, ahol a legtöbbet megfordulnunk illetve tartózkodunk.
- Egy világos szőnyeg valóban nagyítja az adott helyiséget, de jóval nehezebb tisztán tartani.
- Amennyiben a lakásunkban uralkodó stílust is követni akarjuk, akkor a szőnyeget semmiképp ne társítsuk a bútorhoz, sokkal inkább a helyiség többi dekorációs elemeihez passzítsuk.
- Kisebb-, szűkösebb szobába, apróbb mintás szőnyeget válasszunk, míg a nagyobb mintájúakat nagyobb helyiségekbe helyezzük.
- A perzsaszőnyeg imitáció kizárólag egzotikus, illetve keleti stílusú otthonhoz illeszkedik.
- Végül ne feledjük, hogy egy szőnyeg minél nehezebb, annál nehezebb karbantartani, tehát a szőnyeget minden esetben életstílusunknak megfelelően válasszuk.


 
Ha melegséget, kényelmet, színt vagy mintát szeretnénk vinni lakásunkba, a legkézenfekvőbb megoldás a különböző funkciók elválasztása is tökéletesen használható szőnyegezés. Ahhoz, hogy éveken keresztül elégedettek legyünk a választásunkkal, ne sajnáljuk rá az időt a legmegfelelőbb szőnyeg felkutatására.   

 

További cikkek hasonló témában

Fürdőszoba gyerekeknek!
A szülők gyakran tekintenek úgy gyermekeikre,...
Tippek és ötletek

A tavasz beköszöntével néhány egyszerű...

Puha talpalávalók
Lehet futó, padló, darab vagy rongy, szőtt,...

Hozzászólások