Jelenlegi hely

A gyermekszoba bútorai

A gyermekszoba bútorai

Azzal minden szülő tisztában van, hogy a gyerekszobát úgy kell berendezni, hogy az kövesse, követhesse a gyermek növekedését. Amíg kicsi nem lehet egy egész falat betöltő sokajtós szekrényt tenni a szobába, mert az a gyerek szemszögéből, lentről nézve félelmetesnek, nyomasztónak hathat.

Amíg mindannyian nem engedhetjük meg magunknak, hogy az épp aktuális kedvenc rajzfilmhez igazodó bútorokat csináltatva rendezzük be a kicsik szobáját, érdemes néhány jó, évekig használható alapdarabot beszerezni és inkább a fantáziánk segítségével folyamatosan megújítani azokat.

Az alapdarabok: ruhásszekrény, komód, ágy, íróasztal, szék, polc. A kiegészítők: fotel/babzsákfotel, kisszék, játszóasztal, tárolódobozok, ágyneműtartó, lámpák, párnák, takarók, szőnyeg, faliszőnyegek, képek.

Véleményem szerint sokkal szebb és izgalmasabb lehet a gyerekszoba, ha nem vadonatúj garnitúrát vásárolunk bele, hanem régi bútorokat újítunk fel. Nem kell hozzá más, csak ecset, festék és akár némi krumplinyomda. Az utóbbit egy lakberendező műsorban láttam, ahol a fehérre festett szekrényt belül rózsaszín virágokkal nyomdázták tele. A házilagos festésnél egy dologra vigyázzunk, ne legyen a festék mérgező! Minden festékesdobozon rajta van, hogy kül- vagy beltérre ajánlják. Csak beltérit használjunk, annak nincsenek káros kigőzölgései!

Íróasztalt szerintem már egész kis korban is be lehet tenni a gyerekszobába, így a kicsi hamar megtanulhatja, hogy az a rajzolás, festés, írás, gyurmázás vagyis a munka helye, ráadásul azt is biztosítja, hogy a gyerek helyesen üljön. Az sem utolsó szempont, hogy ezzel iskolakezdéskor egy jelentős költséggel már nem kell számolnunk. Persze ennek az asztalnak mindenképp állíthatónak kell lenni, hogy együtt nőhessen a gyerkőccel.

Ha a gyerekszoba viszonylag nagy, akkor az ágy mellett jó egy kis kanapét, fotelt is betenni, hogy nappal azokra lehessen ledőlni, meseolvasáshoz belekucorodni. Ha erre nincs mód, akkor az ágyat kell nappali használatra is felkészíteni: amúgy is jó, ha a szobában van néhány jó és szép párna. Ágytakarót amúgy is érdemes használni – ha pedig az ágyat hentergésre is használja a csemete, akkor érdemes strapabírót ráteríteni.

Az ágynemű persze kerüljön ágyneműtartóba: ez lehet az ágy alá betolt fiók vagy egy nagy láda is.

Mivel a kisebb gyerekek szeretnek játék közben rendezkedni, ezért jó, ha egy-két bútordarab az ő méretükben készül, hogy azt kedvükre tologathassák. Az apró bútorok tárháza széles, lehet az szák, hintaszék, puff, babzsák fotel, egy kisasztal...

Játékok. Ezek ötletes tárolásával egy időre megoldhatjuk a szoba alapvető dekorációját is. Arra figyeljünk, hogy minden legyen biztonságos: a polcokat, szekrényeket mindig rögzítsük stabilan a falhoz és egymáshoz is, nehogy a kis ember véletlenül magára rántsa őket! És ha már a biztonságnál tartunk, míg az apróság nem tölti be a tízéves kort, érdemes a bútorokat élvédővel ellátni, így megelőzhető a komolyabb sérülés.

A nyitott polcok előnye a zárt szekrénnyel szemben, hogy a gyerek látja is kedvenc holmijait, a vizuális inger pedig játékra ösztönzi. A legfontosabb játékok mindig alulra kerüljenek, hogy a csemete könnyen elérje őket!

A tapasztalatok azt mutatják, hogy egy gyerekszobába nem lehet elég rakodóhely, ezért jó szolgálatot tesznek a különböző ládák, tárolódobozok és kosarak. Segítségükkel pillanatok alatt rendet varázsolhatunk, elég csak beleszórni egybe a szanaszét heverő játékokat. Ez általában a legkisebbeknek is könnyen megy, így már egészen korán megtanulnak rendet tenni maguk körül. Ráadásul a dobozok egymásra pakolhatók, tehát helytakarékosak is. A boltokban rengeteg stílusos tárolóalkalmatosságot találni, de magunk is könnyen készíthetünk mutatós darabokat kartondobozból, amit csomagolópapírral vonunk be.

Forrás: ezertipp.hu
Fotók: www.potterybarnkids.com

További cikkek hasonló témában

Stílusirányzatok
Ha már eldöntöttük, lakásunkban melyik helyiség...
Század közepi konyha design

Ezt a lenyűgöző konyhát a Fekete Lakk Design hozta létre. Csupa...

Felfüggeszthető ülések, napozóágyak, hinták...

A világ minden tájáról összegyűjtött függesztékek, melyek a...

Hozzászólások