Jelenlegi hely

A gyerekszoba világa

A gyerekszoba világa

A helyes elv a gyerekszobák esetében, hogy a berendezés megfeleljen a gyerek korának. Ez a helyiség lakás a lakásban, egyszerre nappali, háló, öltöző, dolgozó és tároló, párhuzamosan több gyereknek is otthont ad, a csecsemőkortól az érettségiig szolgálva lakóit. Alapvonásai a biztonság, a változatosság, az ingergazdagság, a kreativitásra serkentő bútorok jelenléte.

Minden gyereknek legyen meg a saját területe, íróasztala, széke, tárolóhelye, de legalábbis szekrényrésze, esetleg polca, személyes holmik tárolására, elrejtésére. Azonban van néhány alapelv, jó tanács, amit ha lehetőségünk van rá, vegyünk figyelembe a gyerekszoba kialakításánál.

Manapság sok gyártó cég játékos elemekkel tarkítja a gyerekszoba bútorait. A tervezési folyamatba pszichológusokat, sőt gyerekeket is bevonnak, meghallgatják ötleteiket. Ennek eredményeként születnek olyan különleges darabok egyes külföldi cégek műhelyeiben, mint a hajó-ágy árboccal, vitorlával, vagy a puha felhő-kanapé, a krokodil alakú könyvespolc vagy a ház formájú ruhásszekrény.

A gyerekszobát ideális esetben a déli–délkeleti, vagy a délnyugati oldalon helyezzük el. Rosszul bevált gyakorlat szerint, amikor egy család új lakásba költözik, a legkisebb szobát jelölik ki gyerekszobának. Ha tehetjük, ne a legkisebb helyiség legyen a gyereké, mert így hiába van szobája, birtokba veszi az egész lakást.
 

Az újszülött szobája

Az új jövevény szobájának kialakítása meglehetősen komoly feladat, amit nem szabad a véletlenre bízni. Szükség lesz játszóterületre, tárolókra (kosarak, dobozok, polcok, fiókok), bővíthető, alakítható és mobil berendezési tárgyakra. Lényeg, hogy időtálló, mosható, ellenálló kiegészítőket vegyünk.

A fekhely ne álljon az ablak közelében, a legmegfelelőbb helye egy védett sarokban van. Lehetőség szerint állítható fejmagasságú ágyat válasszunk, így ha 1-2 centivel megemeljük a végét a baba fejénél, könnyebben büfizik alvás közben. A pelenkázót úgy helyezzük el, hogy közel legyen a törlőkendő, a pelenka, a vatta, a krém, a hintőpor. A szoptatáshoz kényelmes fotelra van szükség. A ruhatároló fix, a játéktároló lehetőleg mobil legyen.

Hamarabb tanulnak meg járni a picik, ha a gyerekszoba padlója keményebb burkolatú (parketta vagy laminált padló, parafa, padlószőnyeg), ezen kívül a könnyen tisztítható, stabilabb burkolat megfelelő játékteret is biztosít.

Fényviszonyok

Elsődleges, hogy a gyerekszoba világos legyen. Ha keleti fekvésű nagyon fontos a függöny, sötétítő, roló. Nyugodt, meleg tónusokat használjunk sötétítő gyanánt. Olyan anyagot válasszunk, hogy a fényt szűrje meg, de a levegőt ne fogja vissza.

Fontos az inger-gazdag környezet
 
Amíg ovis a gyerek, kis bútorokat helyezzünk a szobájába. 3-4 éves gyerekeknek fontos, hogy legyen kicsi asztaluk és székük, ahol "dolgozhatnak". Ebben a korban már lehet színekkel dekorálni a szoba falát, a függönyt, bútorokat. Ez lehet hétvégi közös családi tevékenység is és fontos, hogy a gyerek munkái is megjelenjenek a szobában (rajzok, festmények). 

A kicsik kalandnak tekintik, ha galérián lakhatnak, de élvezik a dobogót, bordásfalat, baldachinos ágyat, búvóhelyeket is a szobában. A színes, vidám szőnyegek csábítanak a hancúrozásra, a harsány színek jó hatásúak. A fiókgombok, fogantyúk legyenek nagyok, hogy könnyen meg tudják fogni, dobjunk ülőpárnákat, babzsákokat a földre.
 

A gyerekszoba biztonsága

Ne vegyünk éles sarkú bútorokat, vagy használjunk sarokvédőket. A lépcsőre, ablakra, ajtóra rakjunk biztonsági rácsot, az ablak alatt ne legyen bútor, mert arra felmászva kieshet a pici. A fali csatlakozókat lássuk el gyerekdugókkal, és legyen a szobában füstjelző, babaőrző. A szőnyeg alá ragasszunk csúszásgátlót, az ajtón legyen ütköző, hogy a gyerek ne csukhassa oda a kezét. Ne tegyünk lámpát olyan helyre, ahonnan a gyerek a zsinórjánál fogva leránthatja. Hasonlóan nem ajánlott a gyerekszobába földre helyezett szobanövényt helyezni.

A felnőtt helye a gyerekszobában

Ha van rá lehetőség és elég hely, tegyünk egy kényelmes fotelt a gyerekszobába. Ez első lépésben szoptatáshoz nagyon hasznos, majd meseolvasásra alkalmas.

Fotók: www.potterybarnkids.com

További cikkek hasonló témában

Lapfüggöny
A függönyfazonok között napjainkban egyre...
Semleges színű gyerekszoba ötletek

Sok szülő tanácstalan a gyerekszoba uralkodó színét illetően,...

Díszgyertya készítés

Vállalkozó szelleműek könnyen előállíthatnak saját tervezésű...

Hozzászólások