Jelenlegi hely

A dekoranyagok reneszánsza

A dekoranyagok reneszánsza

Ki ne ült volna a nagypapa teraszán egy kényelmes nádfotelben, ki ne látta volna a nagymama nádfonatos sublótját a sparhelt mellett? Mindezek ma már nem csak a megsárgult fotókon tűnnek fel, hanem a dekoranyagok reneszánszaként jelen világunk alkotóelemeiként is találkozhatunk velük. Persze nem a régi technológiák keltek életre, hanem korszerű, háttéripar által gyártott bútorok, illetve belsőépítészeti kialakítások részeiként jelennek meg.

Manapság csak a fantáziánk szab határt a dekoranyagok felhasználásának. Legyen akár fejvég egy modern vonalú ágyhoz, egy eltűntetésre váró régi radiátor, megunt ajtófront konyhabútoron, beépített szekrényen, vagy akár egy impozáns fonott szék a világ egyik legnagyobb teniszversenyén (Roland Garros), mindehhez felhasználhatók a cég által forgalmazott alapanyagok.



Legyen a felület egyenes vagy ívelt, a kívánt borítás légáteresztő vagy zárt, a finom mintázatú vagy talán kissé markánsabb belsőépítészeti és bútoripari dekoranyag-kínálatból - mely természetes alapanyagokból készül - biztosan ki tudja választani az Önnek legmegfelelőbbet. Gondot legfeljebb csak a bőség zavara okozhat.



A sokakat zavaró csúnya, régi öntöttvas radiátorok vagy egyéb épületgépészeti szerelvények eltakarását is megoldhatjuk a forgalmazó kínálatából. Funkcionális igények kielégítéséhez (mint például a szellőzés, a légáteresztés), - radiátorok, gázbojlerek, cipőtárolók stb. borítása - kaphatók apácarácsok és perforált lemezek, különböző fafajtákból és változatos rasztermintával, perforációval. Az apácarácsok lécei tömörfából készülnek, míg a perforált lemezek mindkét oldalukon furnérozott MDF-lapok. Az apácarácsok 600x1200 mm-es táblákban kaphatóak, a perforált lapok 2100x1220 mm méretűek. Kívánságra egyedi méret vagy mintázat is rendelhető.

Természetesen felületkezelés nélkül kerülnek forgalomba az anyagok, így egyedi igény szerint festhetőek, pácolhatóak. Egy radiátor apácaráccsal vagy perforált lappal történő eltakarásához kiegészítő tartozékrendszer is vásárolható (szellőzőrácsok, szorító- és díszlécek). Különleges méteráru a csaknem 50 fajta fonat, amely papírból, illetve papír és textil kombinációjából készül. A fonatok magas minőségén, precíz kidolgozottságán, strapabíró képességén túl, egyedien dekorálják a velük berendezett enteriőröket. Erről meg is győződhetünk a forgalmazó két üzletében, ahol a NU-KANE márkanevű dekoranyagokból (nád-, speciális szövet és papír kombinációjú fonat) is vásárolhatunk. Könnyűszerrel hozzájuthatunk akár a százéves hagyománnyal rendelkező, fonott bútorokat készítő, amerikai Lloyd Loom cég által használt mintázatú fonathoz is, melyekből a már említett francia teniszverseny teraszain látható elegáns székek is készülnek. A NU-KANE-ket folyóméterben árusítják, típustól függően 60, 80, 137, 200 centiméter szélességben. Amennyiben szekrényfrontunkat már unnánk, feldobhatjuk a felsorolt anyagok alkalmazásával, egyéni forma, illetve színvilág kialakításával. Ezeket a forgalmazó natúr, kezeletlen állapotban árusítja, így a megrendelő számára lehetőség nyílik a saját stílus, illetve a legkényesebb színharmónia kialakítására. Aki érez magában annyi spirituszt, az saját maga is nekiláthat lakásának effajta díszítéséhez.



Ha már a színek szóba kerültek, nem mehetünk el a színes MDF lapok mellett sem, anélkül, hogy azok előnyeit ne ecsetelnénk. Ezekből festés nélkül, szimpla marással végleges felületek alakíthatók ki.



Azok számára, akik inkább az élő fa textúrájához vonzódnak, szívesen ajánlja a forgalmazó a furnércsíkokból készült szövött rácsokat (éger, cseresznye, bükk, tölgy, stb. felületekkel).



Sík felületek vagy ívelt pultok, lépcsők, oszlopok kasírozásához, borításához felhasználható a különböző fafajtákból, illetve mintázattal készített 240x70 cm szélességű MOLDUPANEL.

A manapság oly divatos mediterrán, illetve távolkeleti hangulat megalapozója lehet a szép mintázatú, megnyugtató színvilágú, 4, 8, és 16 mm szélességű lamellákból összetett, 2 méter magasságú bambusz dekoranyaggal kombinált belső tér. Ezeket natúr és hőkezelt (világos, illetve sötét) színben vásárolhatjuk meg.



Szintén többféle felülettel (fafurnér, alumínium, dekorfólia) készülnek a különleges és egyedi megjelenésű paravánok és farolók is. Utóbbiak speciális hajlítható magra készített lamellákból állnak, melyeket akár bútorfrontok helyettesítésére is használhatunk.



A felsorolt lehetőségek bemutatása csak szűk keresztmetszete a cég által forgalmazott anyagok felhasználási területeinek. Amennyiben a leírtak felkeltették érdeklődését, illetve többet szeretne megtudni, a forgalmazó szaktanácsadással áll a vásárlók rendelkezésére.



Jó fantáziálást, elő a kreativitással!



Információval szolgált:

Király - Torma Kft.

További cikkek hasonló témában

Konyhapult ötletek

A pult a konyhának egy nagyon fontos eleme, mind funkcionalitásban...

Kisebb fürdőszobák

Egy kisebb fürdőszoba elrendezése néha...

Századközepi modern kis konyha

A századközepi modern épitészet még...

Hozzászólások