Jelenlegi hely

A babaszoba berendezése

A babaszoba berendezése
A baba érkezésének közeledtével a szülők egyre több időt töltenek a tökéletes babaszoba berendezésével, amelyre jó esetben kilenc hónap áll a család rendelkezésére.
A gyerekszoba ugyanis nem attól lesz "gyerek", hogy kicsi. Vannak alapvető követelmények, amelyeknek meg kell felelnie, hogy eleget tudjon tenni fő - és meglehetősen összetett - funkcióinak (hálószoba, játszótér, meseország, társalgó, stb.), lehetőleg hosszú távon. Jó esetben egy egész szoba áll a baba rendelkezésére, de sok fiatal kénytelen egy csöpp lakásba hazavinni az újszülöttet. Ebben az esetben akár szekrénnyel, könyvespolccal, paravánnal le lehet választani egy sarkot.

Nem érdemes már a születése előtt telezsúfolni a szobát; hagyjunk idő és helyet az egyre növekvő és változó szükségletei kielégítésére is.  A kulcsszavak: kényelem, biztonság és ingergazdag környezet. Az első két-három hónapban a baba és a mama alig válnak el egymástól. Nyugalomra van szükségük, s egy kényelmes helyre a szoptatáshoz.  Kezdetben egy kiságyra, egy pelenkázóra és egy szoptatós fotelre van leginkább szüksége, illetve az ezekhez a tevékenységekhez használt kiegészítőkre.

Ahogy növekszik a baba kinövi a kiságyat; a pelenkázót még előbb. Megjelennek az első könyvek és játékok, amelyeknek az ő keze ügyében kell lenniük, növekszik a ruhatára, és szüksége lesz egy "felnőtt ágyra" és egy kisasztalra, hozzá illő székekkel is.

A gyerekjátékok, babaholmik ezer (erős) színben pompáznak, így a falat érdemes valamilyen semlegesebb, natúr vagy pasztellszínre tervezni. Divatosak a sokszínű, bordűrös, mesealakos tapéták és falfestékek, de bármilyen "édesek" is, lehet, hogy az 5-6 éves "nagyfiú" már valami másra fog vágyni. Semleges falra még mindig tehetünk mesefigurás, kedves képeket, naptárokat, plüssállatokat egy polcra, stb., amelyeket könnyebb lesz a növekvő gyerek igényeihez igazítani-cserélni, mint teljes festést, tapétázást csináltatni.

A bútorok, felszerelés, padlózat kialakításánál vegyük figyelembe, hogy minél simább, összefüggőbb felületről van szó, annál könnyebb lesz a tisztántartása is; és ennek az ellenkezője is igaz. Sok az allergiára hajlamos kisgyerek, akiknek nem ajánlott a padlószőnyeg, de minden pici babának fontos, hogy tiszta, pormentes környezetben tudjon cseperedni, így a biztonsági követelmények mellett érdemes "takarító-szempontból" is mérlegre tenni a kinézett berendezési tárgyakat.

Játszhatunk a fényekkel is: a nagy, hagyományos csillár kapcsolóját cseréljük le szabályozható erősségűre, vagy helyette (mellette) szereljünk fel helyi fényeket, meleg színekben és anyagokban játszó lámpaernyőkkel.

További cikkek hasonló témában

Textil történelem
Sorozatunk előző részében a méltán világhírű...
A függöny szerepe
A függöny megváltoztathatja lakásunk hangulatát...
Kecses vonalak

Kicsi és keskeny. Mégis óriási szerepük van a konzolasztaloknak az...

Gyermekünk birodalma

A gyerekszoba mindig a lakás legboldogabb helyisége. Bár a...

Hozzászólások