Jelenlegi hely

Zöldség a kertben

Zöldség a kertben
Hogy mely növényekkel lesz kevés gondod és biztosan megnőnek a kezed alatt, azt most megosztjuk veled.
A hagyma
Nincs is jobb, mint a tavaszi zsenge zöldhagymát csak kihúzni a földből, lemosni és megenni!
Régészek szerint, az első ma is ismert hagyma a bronzkor elején teremhetett valamely palesztin településen. Rostban gazdag, magas C-vitamin tartalma van és nagyszerű ízt kölcsönöz a főtt és sült ételeknek.

A paradicsom
Dél-Amerikából származó piros évelő, lágyszárú gyümölcs. Gazdag káliumban, foszforban, antioxidánsban mint a likopin, antocián és karotin, tartalmaz C és E-vitamint. Kiváló nyersen, vagy szaftja miatt használják különböző ételekbe, salátákba, szendvicsekbe , tésztafélékbe.

A fagy végével és a tavasz beköszöntével válassz ki az udvaron egy napsütötte helyet. Vizsgáld meg a talaj pH szintjét, a 6-7-es a tökéletes (a talaj pH szintjének növeléséhez adj a földhöz meszet, csökkentéséhez pedig ként).

Oszlass el komposztot a földön és keverd el a talajjal. Áss 3 cm-es gödröcskéket a vetőmagnak, szórd rá a földet, majd taposd le egy határozott mozdulattal a földet. Heti 1-2 alkalommal locsold.

Cékla
A Földközi-tenger vidékéről származó vadon élő növény volt. Húsos gyökerét fogyasztják főzve, savanyúságnak, salátának. Az elsődleges tápanyag benne a betain, javítja a szív- és érrendszeri betegségeket.

Tisztítsd meg a magokat, amit egy napig tartó szobahőmérsékletű vízben való áztatással érsz el. Szántsd fel a talajt, távolítsd el a köveket. Ültesd a magokat 2 cm távolságra egymástól, öntözd naponta legalább egyszer.

A céklát jellegzetes íze miatt sokan kedvelik. Mások pedig gyógyhatása miatt fogyasztják, de azt kevesen tudják, milyen egyszerű a termesztése házilag. Nem igényes növény, de melegkedvelő, ezért ne siessük el a vetését. Másodnövénynek is kiváló, retek, saláta felszedése után is ráér megnőni.

Az öntözésen és a gyomtalanításon kívül szinte alig van ápolási munkálata. A feldolgozást tekintve a hengeres alakút könnyebb tisztítani és szeletelni, kiváló fajta erre a bíborhenger.

Sárgarépa
Az első háziasítása ennek az ízletes gyökérzöldségnek Afganisztánban volt, a 10. században. Gazdag A-vitaminban, antioxidánsokban, étkezési rostban.

Jellegzetes narancssárga színét a karotinnak köszönheti. A sárgarépa egyaránt ízletes nyersen salátákba, párolva, sütve és főzve. Kiváló vad húsok mellé főzve, de süthetünk tortát is belőle.

A gödrök közt hagyj kb 10 centit, és szórj minden gödörbe pár magot. A talaj maradjon mindig nedves, de mi után kinőtt, kevesebb nedvességre van szüksége.

Borsó
Jordánia, Szíria és Törökországban is termesztettek már borsót a neolitikus korszakban. A hüvelyesek csoportjába tartozik.
A, B és C-vitamint tartalmaz. Rengeteg étel alapanyaga: levesek, köretek, saláták, húsos ételek.

Tápanyagban gazdag talajba vesd. Ahhoz, hogy kivirágozzon, nedvesen kell tartanod a földet. Vesd több centi távolságra a magokat, kb. 5 cm mélyre. A kifejlett növényeket öntözd naponta.

Ha szeretnénk, hogy folyamatosan szedhető borsónk legyen kiskertünkben, feltétlenül valamelyik borsócsalád vetését ajánlom, amelyek biztosítják a termést. Vetéskor figyeljünk arra, nehogy túl sűrűn legyenek a szemek, ez egyrészt fölösleges, másrészt a betegségek és károkozók hamar megtámadják ültetvényünket, ha a tövek összeborulnak. Könnyen megtámadhatja a lisztharmat, ha nagy a meleg, ezen kívül a csigák kártétele is számba vehető, sajnos a finomságot ők is megtalálják.

Paprika
Közép- és Dél-Amerikában őshonos zöldség. Lehet sárga, zöld, piros vagy narancssárga színű. Közkedvelt fűszeres édes íze miatt. Tiamint, folsavat, mangánt, C-vitamint tartalmaz. Fogyaszthatjuk töltve, sütve, párolva, nyersen salátáknak és szendvicseknek.

Ültessük tápláló talajba, így egészségesen ki tud fejlődni és gazdag lesz magnéziumban. A legjobban a meleg talajban nőnek. Vesd 3 cm mélyre a magot, egymástól távolabb. Öntözd gyakran, ellenkező esetben az íze keserű lehet.

További cikkek hasonló témában

Fűszernövények konyhai használata!
A szárított bolti fűszerek íz világa még csak...
Hogyan készül a grincsfa?

Nagy divatnak örvend ez a bohókás dekorációs elem, vagyis a...

Calluna az ősz szépsége

Az ősz első virága az erica félék családjába tartozó calluna,...

Zöld pázsit 24 óra alatt!

Augsberger gyepszőnyeg - Kertekbe, parkokba kedvező áron,...

Hozzászólások