Jelenlegi hely

Virágzik a vadrózsa, a csipkebogyó illatos virága

Virágzik a vadrózsa, a csipkebogyó illatos virága

Virágzik a vadrózsa. Ahogy a növény termése, úgy a virág is alkalmas emberi fogyasztásra. A vadrózsa (Rosa canina) vagy csipkerózsa őshonos gyógy- és fűszernövény. Több népies elnevezése ismert: bicskefa, ebcsipke, gyepűrózsa, parlagi rózsa, tüskefa.

Nemcsak erdőszéleken, cserjésekben találkozhatunk vele, településeken, nagyvárosokban is viszonylag gyakori. Hatalmas bokorrá tud fejlődni, kora nyáron fehér, rózsaszínű virágaival látványos dísznövény, ősszel pedig C-vitaminban gazdag áltermése, a csipkebogyó élénk piros színével hívja fel magára a figyelmet.

A vadrózsa virágának illatos szirmaival salátákat, édességeket ízesíthetünk, készülhet belőle szörp, ecet, sörbet is. Felhasználni csak akkor ajánlott a vadrózsa virágát, ha nincs nagy járműforgalom, ipari és egyéb szennyező a növény környezetében.

 A vadrózsa virágáról érdemes tudni, hogy rózsavízként antiszeptikus hatású frissítő, levelének forrázata pedig frissítő, összehúzó hatású gyógytea.

 

Termése, a csipkebogyó sokféleképpen felhasználható: a belső tüskés magoktól megtisztítva és szárítva gyógytea, nyersen gyógybor, szörp és lekvár, illetve dzsem készítésére használják. A csipkebogyóból hideg eljárással készített italok nagyon sok C-vitamint tartalmaznak, ezért a napi fogyasztásával növelik a szervezet ellenálló képességét. A csipkebogyó 60 Celsius-fok alatt őrzi meg C-vitamin tartalmát.

A begyűjtött vadrózsa szirmait leszáríthatjuk – egy teáskanálnyit forrázzunk belőle egy csésze teához. Emésztésserkentő, jó székrekedés ellen, nyugtató és gyulladáscsökkentő hatású. Szirmait kandírozhatjuk is, felhasználható sütemények díszítéséhez.

Forrás: Életszépítők

További cikkek hasonló témában

Harangvirág - alias Campanula
A harangvirág (Campanula) fiatal korában a nyár...
A rózsa gyökereztetése

Létezik néhány rózsafajta, amely dugványozással is nevelhető....

Kertünk ékkövei: a virágok

Mióta az emberiség hosszú, kínkeserves harcok árán kiszakította...

Kertgondozás tavasszal

A jó idő beköszöntével egyre több a kerti teendő, hogy szépen...

Hozzászólások