Jelenlegi hely

Virágözön és tavaszillat

Virágözön és tavaszillat
Tulipános FanFan sem álmodhatna szebbet, mint legújabb gyöngyszemünk. Ez, a nyugalmat árasztó angolszász mintára kialakított pompás kert, ahol egymást érik a tulipánágyások - akárcsak Hollandiában – egy három hektáros seattle-i magánbirtokon terül el.

A tipikus angolszász park zegzugos ágyásaiban kora tavasztól nyárelőig sorra nyílnak a tulipánok ezrei.

A gyepet és utakat körülölelő évelőágyások ilyenkor megtelnek az ágyásonként egyforma színű virágok sokaságával.

A szegélyen sorakozó tűzeső apró rózsaszín harangjai lengedeznek a szélben. Virághervadás után átveszik a rózsák, pompom-virágok (Deutzia Pink Pom-Pom), bazsarózsák (Paeonia) az uralmat.

A hatalmas fák (császárfák (Paulovnia), öreg hársak (Tilia), borókák (Juniperus)) árnyékában húzódó sövény lépten-nyomon keresztezi utunkat, hol magasabbra, hol alacsonyabbra nyírva. A főleg buxusból álló sövény egyöntetű keretet ad a kertnek.

Az ódon kőfalakat az idők során befutotta a borostyán (Hedera fajok és fajták), a klemátisz (Clematis vitalba fajták). Helyenként a rajtuk ücsörgő kőedényekből tudjuk, merre is húzódik a fal. A dézsákból hol tulipánok merednek, hol szinte láthatatlanok a különböző futó, terjeszkedő növényektől.

Tőlünk északabbra nagy divatját éli a vonalasan nevelt dísz- és gyümölcsfák kultúrája. Manapság már nálunk is kezd elterjedni, de még mindig kevésbé van jelen, mint északi barátainknál. A gyümölcs- és díszfák egyes fajtái kiválóan alkalmasak erre a nevelési módra. A hajtásokat erőteljes hajlításokkal, lekötözésekkel egy vonalba terelik, így kevés helyen, de látványos koronaformát tudnak kialakítani. Hollandiában, Belgiumban, Amerikában gyakorta látni a koronanevelés e módját, sokszor nemcsak a támfalak mentén takarás, design kedvéért nevelik így a fákat, hanem kerítésként, térelválasztóként is alkalmazzák.

A pompás kertben lassan beérik a vackor a kőfal védelmében megbújó gyümölcsfán. Míg hazánkban egyelőre a kerti törpék hódítanak, addig szépen lassan beivódik a kertépítészeti köztudatba nálunk is a különböző kerti szobrok bronzból, kőből egyaránt. Lassan nem csak úri kiváltság lesz, hanem a legapróbb házikertben is lesz, aki őrzi a veteményt, a virágokat és felügyeli a kertészkedés minden lépését az év egész szakában. Eddig a bronz szobrok a presztízs szempontjából voltak érdekesek, de mára bekúszik a hétköznapi kerti elemek közé az életképeket megelevenítő szobor is.

Ahogy már megszokhattuk a növénydömping egyfajta erdei összhatást és természetességet sugall, ha jó helyen alkalmazzuk. Az évelőágyások gazdag növényvilága vonzza a tekintetet és az állatokat egyaránt. A méhektől a mókusokon át a madarak is állandó vendégek a „magán arborétumban”.

Az úton-útfélen előbukkanó pihenősarkok bármelyikében elbújhatunk a hétköznapok elől, élvezve a kert adta nyugalmat. Lábunk mellett elterülő tűzeső, salamonpecsét, varjúhájak, írisz és liliomfélék váltakozó sokasága vidám alaphangulatot teremt. Közöttük emelkedik ki a parkrózsák egy-egy bokra. Az örökzöldek képviseletében a borostyánon kívül a ráncoslevelű bangiták hatalmas tömege, és a magányosan álló tiszafák (főleg Taxus baccata, de előfordul a sárgamagvú Lutea fajtája is) télen sem engednek minket az unalmasnak tűnő fehér tájba révedni, üde színfoltjai a kertnek mélyzöld leveleikkel. Az aranyszín virágzatú borbolyák mellett a virágos som (Cornus Venus), a különböző loncfajták (Lonicera nitida, L. fragrantissima, L. tatarica), az ír borostyán (Hedera hibernica) fehéren tarka leveli karakteres képet kölcsönöznek a kertnek.

Szöveg: Topor Erika
Fotó: Peter Halper

További cikkek hasonló témában

Kerti emelt ágyások

Kreatív megoldások a könnyebb ültetés érdekében. Az emelt ágyások...

Kaktusz ünnep a Füvészkertben

2014. szeptember 5-7-ig
A Magyar Kaktuszgyűjtők Országos...

Hozzászólások