Jelenlegi hely

Virágos balkon

Virágos balkon
A nyári teraszok egyik ékessége a balkonláda, ezért nem árt a gondos előkészület. Ahhoz, hogy egész nyáron át, késő őszig díszítse erkélyünket az ezerféle virág, alaposan tervezzük meg a ládák összetételét.

Szedjük össze azokat a tulajdonságokat, amiket ismerünk az erkélyünkről: szélvédettség, napellátottság, fekvés, stb.

Ha ezen adatok tudatában vagyunk, akkor már az első lépést helyesen meg is tettük. Következhet a növények gondos összeállítása.

Déli fekvésű erkélyre csak olyan balkonnövényeket válasszunk, amik bírják a tűző napot!

A sötét levelű lombjukkal díszítő növények szépen fejlődnek a déli oldalon is. Nyugodtan ültethetünk díszcsalánt, lobéliát, gazánát, mézvirágot, pistikét, petúniát, muskátlit, pileát, bársonyvirágot, mind jól fogja érezni magát.

A keleti és nyugati oldalakat már kevésbé éri a napfény, legalábbis az idő tört részén át lesz igazán napsütés ezeken az oldalakon, talán itt a szél is erősebb szokott lenni, ezért a kevésbé kényes muskátli még itt is jól érzi magát.

Ezen az oldal a fűszernövények fognak igazán jól fejlődni, ezért bátran ültethetünk zsályát, levendulát, oregánót (szurokfű), lestyánt vagy metélőpetrezselymet. Ez főleg akkor jó ötlet, ha a keleti ablakunk konyhaablak, mert akkor főzéskor csak ki kell nyúlni az ablakon, és máris elénk tárul a friss éléskamra.

Északi oldalra igazán nehéz bármit is ajánlani, ami hosszútávon jól érzi magát. A kevésbé fényigényes, szelet jobban tűrő dísznövényeket érdemes ládába ültetni.

Örökzöldekkel, és évelőkkel próbálkozzunk, ami közé lehet ültetni árvácskát, ibolyát, kankalint, borostyánféléket.

Írta: Topor Erika

Forrás: www.kertportal.hu

További cikkek hasonló témában

Citrusok gondozása
A citrusfélék a nyaralás, valamint a napsütés...
Hogyan oltsunk kaktuszt?
Az oltott növény könnyebben tartható, gyorsabban...

Hozzászólások